Šarmantni balet mladosti i talenta

Crnogorski baletski ansambl izveo "Maskaradu” pred mnogobrojnom publikom pod maskama, u Muzičkom centru

5959 pregleda 92 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Aleksandar Jaredić
Foto: Aleksandar Jaredić

Samo jedna ulična svjetiljka i pun mjesec bili su dovoljni da poput reflektora osvijetle čaroliju mladosti i podsjete na važnost uspostavljanja baletskog ansambla u Crnoj Gori koji tek treba da raste i razvija se. Pretpremijera baleta “Maskarada” u srijedu veče u Podgorici i izlazak Crnogorskog baletskog ansambla (CBA) na scenu Muzičkog centra Crne Gore, učinili su događaj spektaklom samim po sebi, čemu su posebno doprinijeli šarm, talenat i energija kompletnog tima.

Mnogobrojna i entuzijastična publika dobila je venecijanske maske na samom ulazu, većina ih je rado prihvatila i nosila doprinoseći tako atmosferi svojevrsne maškarade ili pak eminentne umjetnosti. Vidno mlad ansambl svojim nesumnjivim talentom, gracioznošću, bogatstvom pokreta, kao i evidentnom tehnikom, po samom stupanju na scenu “kupili” su prisutne, dalje ih provodeći kroz priču čuvenog baletskog djela, spajajući klasični balet sa savremenim, uz dozu humora, neposrednosti, ali i lakoće i ljepote življenja...

Po koreografiji Aleksandra Ilića, komad su izvele balerine: Ksenija Sinđić, Staša Šćepanović, Katarina Vujošević, Tamara Radonjić, Tijana Dragović, Danijela Simić, Katarina Vujoševič, Alina Tsoumou, Jana Jovićević i baletan Vladimir Sekulić. Asistentkinja koreografa bila je Federika Vinćifori, dizajn zvuka radio je Dejan Božović, a kostime Aleksandra Moštrokol.

Tema “Maskarade” veoma se brzo i lako uhvati, a iako je u pitanju ljubavna priča ili čak i drama, sa elementima komedije, u kojoj se mlade djevojke nadmeću za jednog mladića, publika je s pažnjom pratila svaki korak stopalima ili potez rukama, skok, naklon, odnosno u svemu tome - radnju i pokrete.

Koreograf Ilić je istakao da je timu pružena jedinstvena sloboda i prilika da se u okviru “Maskarade” posvete klasičnom baletu, omogućivši balerinama i baletanu da se poigraju s materijalom koji je ukorijenjen u klasičnoj baletskoj tradiciji.

“Sa druge strane, otvorila se mogućnost za ubacivanje dramatičnih momenata prožetih humorom, čime smo postigli da predstava nije samo linearni tok igre, već i iskustvo koje uključuje direktnu interakciju s publikom. Smatram da smo uspješno postigli tu dinamiku”, kazao je Ilić.

On je dodao da se priča “Maskarade” temelji na ljubavi i traganju za njom, zaljubljivanju, lutanju, sanjarenju, ali i da sadrži elemente crnog humora.

“Predstava je konstruisana tako da može da komunicira i sa mladom publikom što je meni bilo važno, ali i da se njihovi pratioci, ovi malo stariji, isto tako zabave i prepoznaju neke elemente iz sopstvenog života kao što su slučajni sastanci, nedolasci na sastanke i slično”, rekao je Ilić.

Balerine su prikazale svoju gracioznost, lakoću i eleganciju pokreta, dovoljno sinhronizovano da pokažu vještine i plesne tehnike koje posjeduju... One su se, nakon prve izvedbe pred publikom, usaglasile da je proces bio izazovan, koreografija nekada teška, ali i da su zadovoljne reakcijama publike, te da se raduju novim kreativnim procesima i usavršavanju.

Dinamika i intenzitet pokreta variraju od nježnih do energičnih, zajedničkih i sinhronizovanih do onih individualnih, a kroz tempo igre i ritam radnje koji je dobro sinhronizovan sa muzikom, dramaturgija i naracija još lakše uspostavljaju vezu s publikom.

Harmonija se ogleda i u minimalističkoj, pažljivo i promišljeno osmišljenoj scenografiji i iskorišćenosti scene koja je nadogradila čitavu priču, bilo da je riječ o podjeli vremena i prostora ili likova u djelu, a svedeni svjetlosni efekti su dodatno izgradili atmosferu koja je crnogorsku umjetničku scenu uzdigla na viši nivo.

Tome su doprinijeli i adekvatni kostimi koji kombinuju tipične baletske suknje od tila sa elegantnim kariranim košuljicama sa jedne strane, odnosno blještavilom šljokica sa druge, što se međusobno upotpunjuje i prikazuje tipičan spoj tradicije, klasike, elegancije i savremenosti i modernog.

“Bajkovita atmosfera i podrška brojne publike, aplauzi, stajaće ovacije, samo su podstrek da sa još više elana i entuzijazma nastavimo sa radom”, saopštili su iz Muzičkog centra juče.

Poslovna direktorica MCCG Isidora Damjanović, koja je idejni tvorac CBA, izrazila je zadovoljstvo rezultatima i ozbiljnim pristupom predstavi “Maskarada”.

“Nakon dvije godine eksperimentalnog rada baletskog studija, dvije audicije, puno proba, pedagoških časova, uslijedilo je izvođenje vrlo ozbiljne predstave ‘Maskarada’ koja je u koreografskom smislu veliki izazov, a kostimi i scenografija su vrlo ozbiljno osmišljeni. Ovo je jedan jako lijep početak profesionalnog nacionalnog ansambla”, navela je ona.

Damjanović je najavila da je u planu adaptacija predstava “Mediteran” i “Tre sorele”, kao i rad na novom baletu.

Reklo bi se da je “Maskarada” u 50-ak minuta izvedbe donijela spoj zabave, elegancije i poleta, ali da predstavlja samo početak, pogon i najavu uspješnog puta crnogorskog baleta i uspostavljenog ansambla koji je svojom mladalačkom energijom i entuzijazmom osvojio publiku.

Bonus video: