Premijera predstave "Ja sam ona koja nisam" u CNP: "Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke"

Po tekstu Mata Matišića predstavu je u CNP-u režirao Vito Taufer, a na programu je večeras i sjutra

2311 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Premijera predstave “Ja sam ona koja nisam” po tekstu Mata Matišića u režiji Vita Taufera, biće izvedena danas na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) u 20 časova.

“Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke: u prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini u trenutku rekapitulacije svojeg života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško”, navodi se u saopštenju CNP-a.

Predstava je na repertoaru i sjutra u 20 časova, a ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na biletarnici pozorišta, kao i na sajtu cnp.me.

Autorski tim predstave čine: dramaturg Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža, kostimografkinja Lina Leković, muziku potpisuje Mate Matišić, koreografkinja je Julija Milačić Petrović Njegoš, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge u prvom činu tumače: Anđela Marunović, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Srđan Grahovac, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević, Marko Kažić, kao i studentkinje glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja: Mina Mićović, Andrea Drašković, Radmila Škuletić i Kristina Mrkić. U drugom činu publika će gledati poznat ansambl koji čine: Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević i Davor Dragojević, a u trećem činu su: Varja Đukić, Izudin Bajrović, Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Anđela Marunović i Srđan Grahovac.

Umjetnička direktorica CNP-a Vesna Vujošević Labović najavila je predstavu kao “priču o tri žene koje su prihvatile da igraju uloge koje se od njih ‘očekuju’”.

“Jedna se nalazi usred obračuna dva muškarca, druga je žrtva svoje karijere i treća koja je odlučila da se žrtvuje zbog porodice. Sve prethodno otvorilo je glumačkoj ekipi sjajan teren za igru i cijelom autorskom timu prostor za kreiranje, čime dobijamo još jedan značajan projekat nacionalnog teatra”, kazala je Vujošević Labović.

Scenograf Lazar Bodroža je kazao da je u predstavi najzanimljivija igra s žanrovima.

“Ovo je tročinska struktura i trudili smo se da približimo cinematično filmsko i pozorišno iskustvo i da pokušamo da izbrišemo tu granicu, kako bismo žanrovski vizuelno stilizovali predstavu. Matišić piše tako da vas stalno drži u nekoj moralnoj ambivalentnosti i mi smo se potrudili da scenografijom, svjetlom i kostimom odgovorimo na to”, kazao je Bodroža.

Vito Taufer, stalni reditelj Slovenskog mladinskog gledališča od 1989. godine, koji je sarađivao s brojnim pozorištima širom regiona i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera, a prvi put režira u Crnogorskom narodnom pozorištu.

“Ovo je fenomenalan tekst, provokativan i višeslojan, koji pruža ruku za dijalog o fenomenima i problemima društva i mogu da kažem da je dobio odličnu materijalizaciju s vrhunskim glumcima”, rekao je Taufer i najavio da publiku očekuje veoma duhovita predstava.

Bonus video: