U Nikšiću najavljeno obilježavanje 140 godina pozorišnog života

Sudeći prema programu, koji je predstavio umjetnički direktor Pozorišta Janko Jelić, pripremljeni sadržaj će odgovoriti značaju jubileja

2429 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferenije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferenije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Druga polovina februara u Nikšiću će biti u znaku pozorišne magije koja u gradu pod Trebjesom, i pored ratnih godina i “nesrećnih rezova” države i grada u prošlosti, traje 140 godina – od 16. februara 1884. godine kada je izvedena predstava “Slobodarka”, Manojla Đorđevića Prizrenca, tragedija u pet činova. Kako je na konferenciji za novinare kazao direktor Pozorišta, Radinko Krulanović, ćast je biti dio ekipe koja će obilježiti tako značajan datum ne samo za pozorišni život Nikšića, nego i Crne Gore.

„Nikšićko pozorište se ima čime podičiti ove godine – pored 140 godina pozorišnog života, tu je i 20 godina Međunarodnog festivala glumca. Nadam se da ćemo adekvatno odgovoriti na ove jubileje“, kazao je Krulanović.

Sudeći prema programu, koji je predstavio umjetnički direktor Pozorišta Janko Jelić, pripremljeni sadržaj će odgovoriti značaju jubileja. Program počinje 14. Februara kada će biti organizovana svečana akademija, kao i izložba pisanog materijala i fotografija iz istorije pozorišnog života u Nikšiću. Sjutradan bi trebalo da bude veče Dušana Kovačevića, čija predstava „Kumovi“, koju je režirao Božidar Đurović, u produkciji Nikšićkog pozorišta, će biti izvedena na Dan pozorišta, 16. februara, kao i 17. To će biti prvo izvođenje pomenute predstave u Crnoj Gori, a uloge su povjerene Hadži Nenadu Maričiću, Žani Gardašević Bulatović, Ivoni Čović Jaćimović, Nikoli Vasiljeviću i Pavlu Bogojeviću.

Od 20. do 22. februara je „Beoart – revija predstava“, a publika će imati priliku da uživa u komadima „Zajedno“, „Udarna vest“ i „Bilo jednom na Brijunima“.

Nikšićko pozorište, uz Zetski dom, najstarije je pozorište u Crnoj Gori koje, čije „daske koje život znače“, i pored ratnih i mirnodopskih razaranja, gašenja i ponovnog osnivanja, i dalje pričaju priču o trajanju, o padovima i usponima, o kulturi i sponi između tri vijeka.

nikšićko pozorište
foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je 1956. godine osnovano Dječije pozorište, prve takve vrste u Crnoj Gori poslije Drugog svjetskog rata, pa ni tokom obilježavanja 140 godina pozorišta u Nikšiću nije zaboravljena najmlađa publika – 24. Februara će biti izvedena predstava „Tarzan – gospodar džingle“, a dan kasnije biće prikazan animirani film „Maša i medvjed – još zabavnije“. Ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da 26. februara odgledaju mračnu komediju "Dobar šef" Fernanda Leona de Aranoa, film iz 2021. godine koji je u godinu kasnije, u februaru, bio glavni pobjednik 36. ceremonije dodjele nagrada "Goja" Španske akademije umjetnosti, održane u Valensiji.

“Kraj februara, 28. i 29. februar su rezervisani za sjećanje na čovjeka koji je dao veliki doprinos pozorišnom životu u Nikšiću, a koji je prošle godine preminuo. Riječ je o Goranu Bulajiću i u njegovu čast snimamo kratki dokumentarni film, u našoj produkciji. Biće prikazan i njegovfilm koji je mnogo volio, ‘Viljuška se drži u lijevu ruku’, kao i poslednja predstava koju je uradio i to za naše pozorište, ‘Narodni poslanik’, koja je već osvojila publiku u Crnoj Gori i u region”, kazao je Jelić.

Kako je istakao, svjesni su činjenice da je riječ o velikom jubileju i vjeruju da će sve što su zacrtali i uraditi.

„Tokom februara svjedočićemo o bogatoj istoriji pozorišta u Nikšiću, a program će biti i naš zalog da se neko u budućnosti i nas i ovog jubileja sjeti“, poručio je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

Svečana akademija – od romantizma do savremenog pozorišnog izraza

Radisav Jevrić, koji je zadužen za svečanu akademiju, istakao je da su se potrudili da ona ne sadrži samo protokolarni dio, već da to bude i pozorišna priča sastavljena iz segmenata iz četiri pozorišne predstave koje su u različitim periodima obilježile život Nikšićkog pozorišta. To su neizostavna „Slobodarka“, od koje je sve počelo, i koja će biti predstavljena kao multimedijalna priča gdje će lik Stojane tumačiti glumica Maja Stojanović. Biće prikazan dio predstave „Čekajući Godoa“ koja je igrana krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, a koju će na scenu donijeti Dobrilo Boban Čvorović i Mihailo Perošević, odlomak iz „Muzeja biciklističkog ustanka“ koji će izvesti Nebojša Ćićo Vulanović i Velizar Kasalica, kao i monolog iz predstave „Pluća“ u interpretaciji Stevana Vukovića.

Biće to, prema riječima Jevrića, segmentni dio koji će se kretati od romantizma do savremenog teatra, ali i svojevrsni omaž režiserima i piscima koji su dali značajan doprinos pozorišnom životu Nikšića – Goranu Bulajiću, Slobodanu Milatoviću i Zoranu Kopitoviću.

U programu svečane akademije učestvovaće i kvartret Simfonijskog orkestra iz Podgorice.

Bonus video: