Fešta "Živi i zdravi" krenula iz Herceg Novog

Svečana bioskopska premijera filma Ivana Marinovića biće održana danas u Podgorici, u bioskopu Cineplexx. Publika na pretpremijeri višeminutnim aplauzom pozdravila filmsku ekipu na poklonu

8344 pregleda 37 reakcija 2 komentar(a)
Film Živi i zdravi, Foto: Promo
Film Živi i zdravi, Foto: Promo

Višeminutni aplauzi, ovacije, ponos, radost i vrhunska energija prštali su sinoć na pretpremijeri željno iščekivanog filma “Živi i zdravi” crnogorskog reditelja Ivana Marinovića, u dvorani "Park" u Herceg Novom. Novljanin je na pravi način predstavio svoje novo ostvarenje - nakon prestižnog svjetskog festivala - svojoj publici koja je, sudeći po reakcijama, to prepoznala i glasno, iskreno i s oduševljenjem pozdravila reditelja na poklonu, ali i čitavu filmsku ekipu koja je prisustvovala događaju.

Svečana, podgorička premijera filma najavljena je za danas u bioskopu “Cineplexx” u sklopu Tržnog centra “Big Fashion” u 20, odnosno 20.30 časova, nakon čega slijede i projekcije u drugim crnogorskim gradovima, sedmog februara svečana premijera u Srbiji, a od osmog februara i distribucija.

Filmska ekipa na pretpremijeri
Filmska ekipa na pretpremijerifoto: Zvezdana Kujović

U susret premijeri reditelj Marinović je Vijestima kazao da "publika može da očekuje jednu veoma intenzivnu i uzbudljivu komediju, koja dotiče i značajne teme koje obrađuju naš mentalitet, odnose u porodici, brak, običaje...", a tome dodao i:

"Takođe, i dosta dinamita, bukvalnog i metaforičnog, slapstick i štoseve, i poneku provokaciju”, kazao je on.

Uz sve to, film krije i mnoštvo drugih slojeva dok čekamo da vidimo "šta će se dogoditi na najluđoj svadbi sezone"...

“Mislim da je film i ljubavan u odnosu na likove u priči, kao i na primorski zavičaj koji obrađuje. Ja očekujem da se to prepozna i nadam se da će ljudi prigrliti film i dijeliti preporuke da je vrijedan gledanja”, kaže Marinović.

film Živi i zdravi
foto: Promo

Pohvale i komplimenti za mladog i već istaknutog crnogorskog reditelja i ranije su stigli od ekipe filma, a glumica Tihana Lazović Vijestima dodatno naglašava njegov talenat, posvećenost, ali i jasno i suptilno vođstvo. Iako to nije često, Lazović je u Marinovića stekla apsolutno povjerenje, kaže.

“Kada sam prvi put pročitala scenario, potpuno sam se oduševila! Čitala sam ga kao knjigu, upijala sve divne i sulude likove i odmah se zaljubila i u njih i u priču. Ivan je zbilja fantastičan scenarista. Od prvog susreta sa Ivanom osjetila sam da će proces i snimanje ovog projekta biti jedno posebno putovanje i bila sam u pravu. Ivan je nježan, inteligentan, empatičan reditelj. Imala sam potpuno povjerenje u njega i posve sam se ‘predala’ iako sam inače kontrol freak i perfekcionista i ne događa se često da u reditelje imam bezrezervno povjerenje kao što je bio slučaj s Ivanom. Nadam se svakako da nam ovo nije posljednja saradnja”, priča popularna hrvatska glumica.

Sa snimanja filma Živi i Zdravi, reditelj Ivan Marinović, glumci Tihana Lazović i Goran Slavić
Sa snimanja filma Živi i Zdravi, reditelj Ivan Marinović, glumci Tihana Lazović i Goran Slavićfoto: Promo

Ona tumači lik mlade koja iznenada, uoči vjenčanja, odustaje od udaje...

“Dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje, i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na taj čin, vjenčanje pretvaraju u farsu sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je pićem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji nalažu”, piše u sinopsisu.

U ulozi mladoženje je Goran Slavić koji otkriva kako je doživio svoju rolu.

“Tumačim lik Momira - mladoženje, poslušnog i dobroćudnog momka koji želi svima da udovolji kako ne bi narušio svoju harmoniju dosadašnjeg lagodnog života. U problem upada kad njegova voljena Dragana odluči da ne želi da bude dio takvog života. Momir tada prvi put počinje da misli svojom glavom, i počinje da liči na muškarca”, kaže Slavić i poručuje:

“Muškarci, dopustite ženama da od vas naprave muškarce”.

Glumica Dragana Dabović podsjetila je da “Živi i zdravi” donosi jedinstven i autentičan bokeški mentalitet, ali istovremeno govori o bliskim, običnim ljudima i njihovim, odnosno našim, životima...

“Ovo je priča o običnim ljudima iz naroda, samim tim vrlo prepoznatljiva za bilo koji dio svijeta, obojena bokeškim mentalitetom koji je sam po sebi drugačiji od bilo kog drugog, a univerzalan po tom nekom istinskom humoru i načinu života”, istakla je Dabović.

Hercegnovski pejzaž poput tihog karaktera doprinosi posebnoj atmosferi i duhu priče koja je razgalila sve prisutne na pretpremijeri, dok interesovanje širom zemlje samo raste.

“Vjenčanje, tradicija, sukob novog i starog, ali i prelijepi ambijent Herceg Novog i primorja Crne Gore, okvir su dirljivoj i eksplozivnoj komediji Novljanina Ivana Marinovića u kojoj uloge tumače poznati glumci i glumice iz Crne Gore i regiona”, saopšteno je ranije iz producentske kuće “Adriatic Western”.

Baš kao što je reditelj Vijestima najavio, prava fešta, živopisna, bokeška, desila se i krenula iz Herceg Novog i dalje nastavlja kroz Crnu Goru, a onda i šire.

Marinović na projekciji u Herceg Novom
Marinović na projekciji u Herceg Novomfoto: Zvezdana Kujović

Uloge u filmu tumače: Tihana Lazović, Goran Slavić, Momo Pićurić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Dejan Đonović, Miloš Pejović, Sejdo Alijaj, Nikola Ristanovski, Omar Bajramspahić, Lara Dragović, Filip Klicov, Zoro Martinetti...

Većinski crnogorski film, “Živi i zdravi” rađen je u koprodukciji sa još pet zemalja. Partneri su: Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije. Film je dobio značajnu podršku, a samim tim i preporuku, renomiranog fonda Savjeta Evrope Eurimaž (Eurimages), kao i programa See Cinema Network i Kreativna Evropa MEDIA. Pored toga, projekat je još tokom razvoja osvojio dva važna priznanja, i to nagradu “Krzysztof Kieslowski” za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog filmskog festivala.

Pored toga, film su podržali: Filmski centar Crne Gore, Radio Televizija Crne Gore kao koproducent, Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Portonovi rizort, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Slovenski filmski centar...

Šarm tradicije koji se ironično miješa sa društvenim normama

Svjetska premijera drugog Marinovićevog filma “Živi i zdravi” desila se u novembru 2023. godine u glavnom takmičarskom programu međunarodnog filmskog festivala “A” kategorije “Black Nights” u Talinu.

Tom prilikom je selektor festivala Edvinas Pukšta kazao da je u pitanju dirljiva i eksplozivna crnogorska komedija.

“Film ne govori samo o vjenčanju, već dočarava šarm tradicije koji se ironično miješa sa strogim društvenim pravilima, autentičnim lokalnim pjesmama i suludim običajima tokom porodičnih okupljanja. Prikriveno zamjeranje, skrivene želje, kao i dobro poznate mane, raspiruju žestoki sukob u porodici koja se ne voli. Ivan Marinović je vjerovatno jedini Crnogorac koji je sposoban da iz nesreće, jada, sebičnosti, zavisti, bolesti, alkoholizma i pokvarenosti izvuče nevjerovatnu i urnebesnu priču”, konstatovao je Pukšta.

Bonus video: