"Priča koja nas ujedinjuje": Počele pripreme u vezi inicijative da Nikšić 2030. bude Evropska prijestonica kulture

„Važno je da je čitava politička struktura u lokalnom parlamentu podržala ovu inicijativu, bez obzira na sve razlike koje među nama postoje", rekao je predsjednik Opštine Marko Kovačević

6410 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću su počeli sa pripremama u vezi inicijative da 2030. godine bude Evropska prijestonica kulture. Održana je konferencija u vezi pomenute inicijative, otvorena kancelarija u Inovaciono preduzetničkom centru „Tehnopolis“ i održan info-dan namijenjen svim zainteresovanim institucijama kulture, nevladinom sektoru, kao i formalnim i neformalnim udruženjima građana iz Nikšića i Crne Gore.

„Nikšić evropska prijestonica kulture nije ideja koja je novorođena i koja nije postojala ranije. To govori o činjenici da je to tema koja nas sve kao lokalnu zajednicu i kao čitavo društvo u Crnoj Gori objedinjuje ili nas može sabrati i ujediniti više nego što je to do sada bio slučaj“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

Podsjedio je da su odbornici nikšićkog parlamenta jednoglasno usvojili ideju da Nikšić kandiduju kao evropsku prijestonicu.

„Važno je da je čitava politička struktura u lokalnom parlamentu podržala ovu inicijativu, bez obzira na sve razlike koje među nama postoje. Imam to zadovoljstvo i sreću da su se upravo stekli uslovi da sada, kada smo mi ovdje možemo da pokrenemo tu priču. To ne znači da ćemo je mi završiti, možda to uradi neka nova lokalna uprava, ali to je priča svih nas i upravo zato treba na taj način da je shvatimo“, istakao je Kovačević.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, inicijativu je uputio Vladi Crne Gore i premijeru Milojku Spajiću.

„Predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković i ja razgovorali smo o inicijativi sa ministarkom kulture, a ja i sa ministarkom prosvjete i nauke. Obezbijedili smo načelnu podršku i tih ministarstava koja su nam važna za čitavu ovu priču. Sad idemo dalje da se uključi čitava lokalna zajednica, pa i šire od toga jer ovo je priča Nikšića ali i čitave Crne Gore“, istakao je Kovačević.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, Dejan Ivanović, kazao je da inicijativa da Nikšić dobije titulu titulu Evropske prijestonice kulture za 2030. godinu otvara novo poglavlje u kulturi grada pod Trebjesom koji baštini bogatu kulturnu tradiciju.

„Neću pretjerati ako kažem da je Nikšić već poodavno prepoznat i kao svojevrstan kulturni centar Crne Gore. Pokazali smo da umijemo i možemo. Sad je vrijeme da bogatstvo i raznolikost iznaše kulturne sredine pokažemo Evropi i svijetu“, poručio je Ivanović.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

Istakao je da bi benefiti biti višestruki, a da bi dobijanje „prestižne titule“ ostavilo trajan „pečat na društvo i ekonomiju“.

„Naš grad bi postao primamljiva kulturna i turistička destinacija i mjesto gdje se susreću ljudi različitih kulturnih identiteta, čime se otvaraju vrata za međunarodnu saradnju i razmjenu. Posebno je važno istaći da će sektor kulture doživjeti značajan zamah, a naši umjetnici će dobiti priliku da svoju kreativnost izraze na međunarodnom nivou“, istakao je Ivanović.

Kako je naglasio, dodatno će biti unaprijeđena već dovoljno bogata i kvalitetna kulturna scena Nikšića, kroz nove kreativne programe, inovativne manifestacije i festivale.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

Đorđije Malović, izvršni direktor „Tehnopolis“, centra koji je obezbijedio kancelariju Inicijativi Nikšić evropska prijestonica kulture 2030, kazao je da Infrastruktura u Nikšiću neće zaostati već da će pratiti čitav proces, i podsjetio da su u toku projekti izgradnje zgrade za lokalnu RTV Nikšić, multimedijalnog kongresnog centra, Doma digitalnih umjetnosti i Doma digitalne revolucije.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

„Dug je put pred nama, mnogo je faza u toku toga puta, izazovi svakako veliki. Prva faza evaluacije je u oktobru ove godine i siguran sam da ćemo svi dati doprinos koliko nam mogućnosti naravno budu to omogućavale da što sinhronizovanije i što uspješnije dođemo do onoga što je konačan cilj. Na vama je, bilo da se radi o fizičkim ili pravnim licima, ili institucijama, da sa najboljim programima konkurišete, da doprinesete, ne samo promovisanju onoga što već postoji u Nikšiću i u Crnoj Gori, već i u najavi onoga što će nastati u periodu do momenta kada će Nikšić i postati Evropska prijestonica kulture 2030“, poručio je Malović i istakao da „ako budemo imali uspjeha i sreće na tom putovanju Nikšić će završiti se titulom koja se zove Evropska prijestonica kulture“.

Mato Uljarević, predstavnik Inicijative, kazao je da je otvaranje kancelarije prvi korak i da je uvjeren da će Nikšić imati više sreće od Budve i Herceg Novog koji su došli do druge faze.

nikšić pres
foto: Svetlana Mandić

„Ovaj program ima veliki potencijal, jer u slučaju da Nikšić dobije tu titulu to će biti najveći kulturni projekat koji će biti realizovan u Crnoj Gori. Proces je dug. Trenutno smo u prvoj fazi kada pripremamo osnovnu alikaciju, predlažemo osnovne projekte i koncept. To je proces koji će trajati do 16. Oktobra, kada je rok za predaju te prve aplikacije. Nakon toga slijedi druga faza do koje su bili došli Budva i Herceg Novi, kao prethodni kandidati Crne Gore. Nažalost nisu prošli, ali mi se nadamo da ćemo, izvlačeći pouke iz njihovog iskustva i pokušavajući da pronađemo neki svoj specifičan ugao šta Nikšić ima da ponudi, ostvariti tu titulu“, rekao je Uljarević.

Konferencija su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, potpredsjednik Opšine Zoran Tomić, brojni predstavnici lokalne samouprave, predstavnici drugih opština i državnih organa, institucija i nevladinih organizacija.

Bonus video: