Besplatne radionice u Budvi i Petrovcu

Radionice se realizuju od februara do juna

3570 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Logo
Foto: Logo

U organizaciji Narodne biblioteke Budve nastavljaju besplatne radionice u Budvi i Petrovcu koje se realizuju u čitaoničkom prostoru Biblioteke u Budvi i u Osnovnoj školi “Mirko Srzentić” u Petrovcu od februara do juna ove godine.

Svake srijede u čitaonici Narodne biblioteke Budve organizuje se radionica “Stop nasilju!” namijenjena nižim i višim razredima osnovne škole u terminu od 17 do 19 časova, a koje vode profesorice Sanja Pantović (za niže razrede) u terminu od 17 do 18 časova i Zorica Joksimović (za više razrede) u terminu od 18 do 19 časova. Cilj ovog projekta je edukacija tri ciljne grupe: učenici, roditelji i nastavnici putem edukativnih radionica, javnih tribina, kao i obilježavanje Dana borbe protiv nasilja, 22. februara, Dana ružičastih majica… U nizu aktivnosti počeće se radionicama kreativnog pisanja za učenike nižih i viših razreda na kojima će se djeca kreativno izražavati u formi kratke priče ili pjesme, na temu “Stop nasilju”.

“I ove godine će najbolje napisani radovi sa radionica, kao i oni koji će pristići po osnovu raspisanog konkursa za učenike tri osnovne škole na nivou opštine Budva, biti publikovani u zborniku dječjih radova i promovisani u budvanskoj Biblioteci, kao i na proljećnom Sajmu knjiga u Podgorici, a u okviru partnerske saradnje NVO “Talas” i JU Narodna biblioteka Budve”, stoji u saopštenju.

Svakog četvrtka u terminu od 16 do 18 časova nastavlja popularna radionica za djecu i mlade koja je pokrenuta 2017. godine - “Škola stripa i ilustracije” koju vodi strip majstor Simon Vučković. Cilj ove radionice je edukacija o likovnim disciplinama ilustrovanja književnog teksta, časopisa, slikovnica, stripova, kao i upućivanje u ostale segmente dizajna kao što su: oblikovanje knjige, scenario (dramaturgija), kadriranje, montaža, studija i kreiranje likova, kostimografija, scenografija, anatomija, storibord, tehnike, materijali za rad, kao i teorija i istorija likovne umjetnosti s fokusom na dizajn.

Škola stripa i ilustracije za djecu i mlade se odvija u okviru partnerske saradnje sa NVU Udruženje afirmacije stripa.

Škola slikanja za treću dob koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević odvija se petkom u čitaonici budvanske biblioteke u terminu od 18 do 20 časova. Materijal za slikanje polaznicima radionice obezbjeđuje Narodna biblioteka Budve. Uz asistenciju slikarke Rajke Kujundžijević polaznici će naučiti različite likovne tehnike: crtež, akvarel, pastel, akril, kolaž, kombinovanu tehniku i sl. Biće ovo prilika da se okušaju u slikarstvu kao i da iskažu talente i sposobnosti likovnog izražavanja.

U Petrovcu u OŠ “Mirko Srzentić” se takođe odvija niz radionica u Organizaciji Biblioteke.

Radionica “Čitaj, istraži, pripremi i pokaži” koju vodi nastavnica Bojana Spalević ponedjeljkom od 12.25 časova namijenjena je djeci uzrasta od 12-14 godina. Radionica ima cilj da osposobi učenike da se nesmetano izražavaju i da bogateći rječnik razvijaju samopouzdanje prilikom samostalnog izlaganja.

“Mozgalica” je radionica koju vodi nastavnica mr Anđela Radović četvrtkom od 15 sati i 10 minuta za učenike trećeg razreda, a ponedjeljkom za učenike petog i šestog razreda u terminu od 12.25 sati i za učenike četvrtog razreda od 13.15 časova. Ova radionica osmišljena je kako bi pospješila logičko-matematičke, ali i ostale oblike inteligencije. Radi se u grupama i individualno u paru kroz čitanje zadataka, razlaganje procesa na korake, zapisavanje teza, dolaženje do rješenja i objašnjenje rješenja, igranje asocijacija i sl.

Radionicu “Matematika kroz igru” vodi nastavnica Šenida Kajević ponedjeljkom od 12.25 sati, a namijenjena je djeci predškolskog uzrasta. Zahvaljujući ovoj radionici djeci će na zanimljiv način kroz raznovrsne aktivnosti buti predstavljen matematički sadržaj predviđen za ovaj uzrast, a na taj način će se stvori mogućnost da mališani kroz novi pristup steknu nova znanja i vještine koja će im pomoći u snalaženju u raznovrsnim situacijama, kao i u navikavanju na novi prostor, pravila i poboljšanje grafomotoričkih sposobnosti.

“Budućnost baštine” zanimljiva je radionica koju vode nastavnice Mila Medin i Ivana Kurtović, a cilj je da na interesantan način upozna djecu sa sa kulturnim nasljeđem Paštrovića i Budve. Namijenjena je učenicima od petog do devetog razreda, a odvijaće se utorkom u terminu od 12.25 sati pod vođstvom.

Bonus video: