Pitanje ukusa u vrijeme masovne kulture

Tribina “Agora” biće održana večeras u Nikšiću, a učesnici su Savo Laušević i Hristina Plamenac

1694 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Tema večerašnje tribine “Agora”, koju organizuju Javna ustanova (JU) “Zahumlje” u Nikšiću je “Pitanje ukusa u vrijeme masovne kulture”, a gosti su dr Savo Laušević i teolog i modna kreatorka Hristina Plamenac. Urednica tribine, koja počinje u 19 časova u sali “Zahumlja”, je Anđela Peković.

“Pitanje ukusa je nekad bilo pitanje obrazovanja, etičkih i estetičkih kriterijuma, subjektivno i društveno čulo - a šta se promijenilo nastankom masovne kulture i kakav značaj danas ovo pitanje ima biće predmet interesovanja naših sagovornika. Oni će sa filosofskog, sociološkog, teološkog aspekta i aspekta kreativne industrije kakva je moda pokušati da objasne ko danas utiče na formiranje ukusa, šta znači imati ukus, kako je savremena strategija ukusa dovela do stvaranja kič-čovjeka i šund-literature...”, istakla je Peković.

Laušević je završio Filozofski fakultet u Sarajevu, gdje je i magistrirao, dok je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predaje predmete iz oblasti savremene filozofije i estetike. Pored Filozofskog fakulteta, u svojstvu gostujućeg profesora, predavao je na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i Istočnom Sarajevu. U dosadašnjoj univerzitetskoj djelatnosti Laušević je obavljao i obavlja značajne naučne i stručne funkcije. Od 1986. do 1992. rukovodio je radom Društva filozofa Crne Gore, dok je u 1986-1988. bio predsjednik Saveza filozofskih društava Jugoslavije. U tom svojstvu je organizovao Prvi kongres filozofa Jugoslavije u maju 1988. u Herceg Novom. Član je Odbora za filozofiju CANU, kao i Upravnog odbora Srpskog filozofskog društva u Beogradu. Dugogodišnji je član redakcije časopisa za filozofiju “Luča”, bio je i član redakcije Godišnjaka Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Saradnik je više jugoslovenskih naučnih i stručnih časopisa. Učestvovao je na više međunarodnih i domaćih filozofskih konferencija, naučnih skupova i seminara. Objavio je tri knjige iz filozofije, Udžbenik filozofije za gimnazije, Priručnik za nastavu filozofije i više od 60 naučnih radova. Radovi su mu prevođeni na engleski jezik.

Hristina Plamenac je završila Bogoslovski fakultet na Univerzitetu u Beogradu i Modni dizajn na Univerzitetu Union u Beogradu kao student generacije. Deset godina je radila u modnoj industriji, a sada se modom bavi periodično i iz hobija. Trenutno završava interdisciplinarne studije na Univerzitetu u Beogradu - Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama.

Bonus video: