Fermen je nit koja povezuje

Akademski slikar iz Rožaja Selver Kardović, predstavio se u Njujorku

5426 pregleda 2 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva

Fermen je krenuo iz rodnih Rožaja, preko glavnog grada Podgorice, dalje Sarajeva, Skoplja, Beča, Brisela, stigao je i do Njujorka...

To u razgovoru za Vijesti kaže akademski slikar iz Crne Gore Selver Kardović čija je izložba slika iz ciklusa “Fermen” krajem januara otvorena u Bošnjačkom kulturnom centru u Njujorku, a zatim i u hotelu “Hilton” na Tajms skveru.

O prijemu Kardovićevih djela u svjetskoj metropoli dovoljno govori to da su sve njegove slike rasprodate, još istog dana kada je izložba i otvorena...

Kardović na izložbi
Kardović na izložbi foto: Privatna arhiva

“Na poziv dijaspore, a u saradnji sa Generalnim konzulatom u Njujorku, 27. januara je otvorena moja 17. samostalna izložba slika. Moje prvo predstavljanje u Americi bilo je u Bošnjačkom kulturnom centru u Njujorku gdje je prisustvovao veliki broj ljudi. Cjelokupni kulturno-umjetnički program vodila je Adila Kardović Todić, koja je i otvorila moju izložbu. Predstavio sam se sa 15 slika, tehnike ulje na platnu, sve iz ciklusa ‘Fermen’, sa podnaslovom ‘Zlatna nit’. Drugo moje predstavljanje tokom boravka u Njujorku bilo je na zahtjev konzula Generalnog konzulata, gospodina Amera Cikotića u hotelu Hilton na Tajms skveru (Times Square). Poslije otvaranja izložbe je održan radni ručak delegacije ministarstva turizma i ministarstva vanjskih poslova sa uglednim privrednicima i biznismenima dijaspore”, ispričao je Kardović Vijestima.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Privatna arhiva

Kardović Todić je istakla da je srećna i ponosna što se “u Bošnjačkom kulturnom centru u Njujorku, daleko od Crne Gore i zavičaja Rožaja”, predstavio njen bliski rođak, ali i što je njoj pripala čast da najavi i otvori njegovu samostalnu izložbu. Kardović je svojim prisustvom dodatno uveličao događaj.

“U umjetničkim bisagama donio je i dio našeg zavičaja koji je kistom na platnu trajno otrgao i sačuvao od zaborava. Selver je prvu postavku izložbe ‘Fermen’ imao u našim rodnim Rožajama, i to pod vedrim nebom na Trgu Mulla Jakuba ef. Kardovića, a ovo je sedamnaesta samostalna izložba slika mladog rožajskog umjetnika, takođe iz ciklusa ‘Fermen’, sa podnaslovom ‘Zlatna nit’, koja na jedan način simbolizuje naše povezivanje od rodne grude do gdje god da smo u tuđini”, kazala je Kardović Todić.

Ona je prokomentarisala i sami naziv izložbe.

Selver Kardović
foto: Privatna arhiva

“Zašto baš ‘zlatna nit’? Fermen je onaj prekrasni prsluk koji je dio tradicionalne bošnjačke gradske nošnje, koji je nosila bošnjačka ugledna gospoda, ulema. Fermen je nosio i naš plemeniti predak mulla Jakub ef. Kardović. Upravo taj fermen je ukrašen zlatnim nitima, koji ovom prilikom povezuje Rožaje i Njujork, ponosni ljuti Sandžak, Crnu Goru i Ameriku - čemeriku, ali i Bošnjake i naše prijatelje s obje strane kontinenta”, naglasila je ona.

Istražujući o umjetničkom hodu i izložbama Selvera Kardovića, Kardović Todić je, kaže, uočila koliko mu je stalo da se kroz prizmu umjetnosti i umjetničkih radova prikaže bogatstvo i raskoš bošnjačke kulture.

“Prepoznaćemo na Selverovim slikama koliko se posvetio očuvanju bošnjačke kulture, te da značajno mjesto zauzimaju šamija nošena na mudrim glavama naših nana, dedin gazijski fes i ahmedija, utegnuti fermen, te pokaldrmeni sokaci koje krase džamije sa vitkim munarama, kule sa pendžerima i kapidžicima, duvar avlije sa kapijom sa zekirom sa kojom dobronamjernik treba udariti da se kapija odmandali i sa bujrumijom dočekate i uđete u život domaćina koji će vas srdačnom muhabetu pozvati”, rekla je ona.

Selver Kardović
foto: Privatna arhiva

U razgovoru za Vijesti, Kardović je istakao da se njegova inspiracija i osnovni motiv u stvaralaštvu vezuju za pojave koje su važne, ali i za one koje njemu privatno znače. Srž njegovog slikarstva je duh tradicije i kulture bošnjačkog naroda, ali i snaga i podrška porodice i predaka.

“Termin ‘Fermen’ ne predstavlja samo narodnu nošnju, već sve ono što je tradicionalno i što oslikava kulturu i tradiciju jednog naroda. U porodičnom stablu i svojim precima nalazim inspiraciju i trajno utočište. To je vid snage koju osjećam, koja me gura i vodi, ali i nanovo i nanovo inspiriše. Kroz mahale, pendžere, kaldrme i druge simbole, osjećam sve ono što kultura jednog naroda predstavlja, bez obzira na protok vremena”, istakao je on...

Kardović je sa svojim slikama iz ciklusa “Fermen” gostovao u više zemalja, a gledaoci, odnosno publika, uvijek su bili oduševljeni njegovim djelima, pa je tako bilo i u Njujorku...

“Sve to dolazi samo od sebe. Ja koliko god da razmišljam i koliko god da se krećem racionalno i promišljeno, na platno će uvijek izaći ono unutrašnje, podsvjesno, emotivno i novo, pa se zbog toga i vodim osjećajem i intuicijom”, dodao je umjetnik.

Prepun pozitivnih utisaka istakao je da mu je posebno drago to što je interesovanje bilo veliko i iznio je zahvalnost organizatorima, kao i konzulu generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku Ameru Cikotiću.

Kardović je rođen 20. februara 1990. godine u Rožajama... Na Cetinju je pohađao Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda”, a studirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Diplomirao je slikarstvo je u klasi prof. dr Mehmeda Slezovića. Trenutno je apsolvent master studija slikarstva. Član je više esnafskih likovnih udruženja umjetnika, učestvovao je na brojnim simpozijumima i kolektivnim izložbama...

Bonus video: