Mentorstvo za šest projekata predstavljenih na Samitu “Heritage & Creativity”

Projekti će učestvovati u Heritage Innovation & Collaboration Inkubatoru od marta do oktobra 2024. godine.

922 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulovic
Foto: Krsto Vulovic

U program mentorstva tokom narednih sedam mjeseci ušlo je šest projekata predstavljenih na nedavno završenom Samitu “Heritage & Creativity” u Kotoru koji je trajao četiri dana tokom kojih je okupio profesionalce iz domena kreativnih industrija, kulturnog nasljeđa i kulturnog turizma, kao i druge koji su posvećeni istraživanju i stvaranju sinergije između kulturne baštine i kulturnih i kreativnih industrija sa područja Zapadnog Balkana.

Izabrani su projekti: “Common Thread”, “Interaktivne internet bajke”, “Perast Passport”, “O baštini iznova”, “Uronite u umjetnost” i “Vječiti odjeci: Bilježenje kulturne baštine Kotora”, a o svima njima više detalja je dostupno na društvenim mrežama Međunarodnog festivala KotorArt i njihovom sajtu.

Projekte je odabrao žiri u sastavu: predsjednik Vladimir Trkulja, savjetnik i stručnjak za inovacije, medijski biznis planer, menadžerka produkcije i razvoja KotorArta Sara Mandić, direktor SHARE fondacije Danilo Krivokapić,stručnjakinja za strateške komunikacije i preduzetnica Jelena Pavićević i ekspert za finansijsko i strateško planiranje Tomislav Novačić.

O težini zadatka odabira projekata koji su ušli u dalji program mentorstva, govori i činjenica da je umjesto prvobitno planirana četiri, izabrano ukupno šest projekta koji nasljeđe tretiraju na kreativan i održiv način, naglašavaju iz službe za odnose s javnošću KotorArta.

“U decembru 2023. godine objavljen je javni poziv za učešće u okviru projekta WBCHIL na koji je pristiglo više od 20 interesantnih i kreativnih ideja. Selekcijom pristiglih projekata, Samitu u Kotoru je prisustvovalo 14 timova koji su imali priliku da uz ekspertsku pomoć svoje projekte uobliče i dorade. Posljednjeg dana Samita, u okviru javne prezentacije, predstavljeni su svi projekti, a stručni žiri je donio odluku kojih šest nastavlja sa intenzivnim mentorstvom i čije ćemo pilot projekte vidjeti tokom ljeta, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt”, saopštili su oni.

Projekti će učestvovati u Heritage Innovation & Collaboration Inkubatoru od marta do oktobra 2024. godine.

“Želimo da naglasimo da, među idejama koje ovog puta nisu izabrane, ima podjednako kreativnih, inovativnih i održivih projekata, koje ćemo podržavati i sa njima sarađivati, i van okvira ovog projekta”, dodali su organizatori.

Zajedničkom inicijativom KotorArta (Fondacije Don Branko Sbutega) i SHARE fondacije iz Beograda ostvarena je ideja za projekat Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadanog Balkana), koji podržava British Council u okviru projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs) koji finansira Evropska unija.

Bonus video: