Univerzalne teme današnjice koje nas dotiču

Izložba “Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi”, otvorena je u utorak veče u Podgorici, u Perjaničkom domu

2915 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Djordje Cmiljanic
Sa izložbe, Foto: Djordje Cmiljanic

Markantne skupltorske pojave i kretanja u okviru savremenog skulptorskog izražavanja, prikazani su na izložbi “Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi”, koja je otvorena u utorak veče u Podgorici, u Perjaničkom domu Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), rekla je kustoskinja MSUCG Maja Dedić.

Postavka predstavlja izbor iz Zbirke savremene skulpture Galerije savremene likovne umetnosti Niš, a prisutnima se na otvaranju obratila i direktorica te galerije Emilija Bilić. Ona je istakla da je izložba rezultat višegodišnje saradnje između dvije institucije, a koja je započeta još 2018. godine.

“Ovakvi projekti su znak prepoznavanja među umjetnicima i donose mogućnosti za razmjenu iskustava, stručnih poređenja i paralele”, kazala je Bilić.

Kolekcija Galerije savremene likovne umetnosti Niš se od osnivanja ustanove 1970. godine kontinuirano obogaćuje tako da trenutno ima 1874 inventarnih jedinica podeljenih u pet zbirki.

Bilić i Dedić
Bilić i Dedićfoto: MSUCG

“Zbirka savremene skulpture dominantno počiva da djelima umjetnika iz Srbije mada su zastupljeni i autori iz svih bivših jugoslovenskih republika. Iako nevelikog obima, zbirka na prilično adekvatan način svjedoči o kretanjima u okviru skulptorskog izražavanja od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas”, obrazloženo je ranije u saopštenju.

Povodom predstavljanja u Podgorici sačinjen je izbor od 10 skulptura nastalih tokom posljednjih 25 godina.

“Izložba je koncepcijski osmišljena tako da akcentuje dvije pojave tipične za noviju skulptorsku praksu. Prva je likovno vizuelnog karaktera i podrazumijeva promjene u ontološkom statusu skulpture kao medija sa primjenom novih materijala, sa velikim udjelom mašina u realizaciji i uplivom naprednih sofisticiranih tehnologija. Druga promjena je sadržinsko-saznajnog karaktera, a manifestuje se prije svega u proširenju tematskog repertoara vajarskih djela onim temama koje sadrže jasnu aluziju na egzistencijalna pitanja života savremenog čovjeka”, dodali su iz MSUCG.

Prisutnima se na otvaranju obratila i kustoskinja Dedić, koja je prokomentarisala da deset odabranih djela predstavlja pojedinačne umjetničke ideje stvaralaca različitih kreativnih iskaza i umjetničkih senzibiliteta, a koji insistiraju na slobodnom, individualnom i originalnom odnosu prema savremenim vajarskim zbivanjima.

“Ideja je da se pri odabiru umjetnika identifikuju, opišu i objasne markantne skupltorske pojave i da se na adekvatan način prikažu kretanja u okviru savremenog skulptorskog izražavanja.

Selekcija radova usmjerena je na teme i narative koji se kreću u domenu univerzalnih tema današnjice koje nas dotiču”, rekla je ona.

Na izložbi su zastupljeni radovi Zlatka Glamočaka, Mrđana Bajića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Gabriela Glida, Dragana Jelenkovića, Radoša Antonijevića, Marka Crnobrnje, Mirka Marića i Rada Mutapovića.

“Zastupljeni umjetnici su eminentni značajni akteri recentne skulptorske prakse, imaju razvijene opuse i bogatu izložbenu aktivnost na nacionalnoj i međunarodnoj sceni”, kazali su iz MSUCG.

Izložba je otvorena za posjetioce do 27. februara.

Bonus video: