Život je detalj

Tomo Pavićević je laureat 57. Hercegnovskog zimskog salona koji je otvoren u četvrtak veče

1997 pregleda 1 komentar(a)
Rad "Jagnje" Toma Pavićevića, Foto: Opština Herceg Novi
Rad "Jagnje" Toma Pavićevića, Foto: Opština Herceg Novi

Najstarija likovna manifestacija u regionu, 57. Hercegnovski zimski salon, otvoren je u četvrtak veče u Gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković”, po konceptu “Život je detalj” selektora Nikole Markovića.

Tom prilikom su dodijeljene i tradicionalne nagrade Salona, i to - prva nagrada Tomu Pavićeviću za rad “Jagnje”, druga Tijani Gordić za rad “Malo iznad horizonta” i treća nagrada pripala je Marku Crnobrnji za rad “Sugestija”. Salon je okupio 39 umjetnika iz Crne Gore i regiona, a laureate je izabrao žiri u sastavu: predsjednik dr Vladislav Šćepanović i članovi Milica Bezmarević Radulović i mr Anita Šimić.

Selektor Marković, doktor umjetnosti i arhitekture, kazao je da se za koncept “Život je detalj” opredijelio jer je želio da poetikom malih stvari vidljivom učini osjetljiviju stranu života koju, zbog dinamike ritma savremenog doba, čovjek često zapostavlja.

“Zbog toga je postavka ovogodišnjeg Salona posvećena upravo naglašavanju samostalne cjelovitosti i značaja koji detalj kao kreativno doživljena cjelina može i treba da posjeduje u jeziku svake iskreno stvarane umjetnosti... Koncept Salona smo sagledavali i istraživali kao mogućnost poetskog i kreativnog koji će, na adekvatan način, privući odgovor najrecentnijih crnogorskih umjetnika i pokazati presjek crnogorskog likovnog stvaralaštva, a ne samo koncept postavke kako je u početku bilo zamišljeno”, rekao je Marković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, na otvaranju je kazao da je grada ponosan na svoje jubileje i višedecenijsku tradiciju niza kulturnih manifestacija. Tokom 57 godina, Hercegnovski zimski salon je prošao mnogo toga, ali ostao vjeran umjetnosti i stvaranju.

“Uspio je i da pređe regionalne granice i da u svojoj postavci sadrži djela umjetnika koji stvaraju na drugim kontinentima, a sve to donijelo je novu dimenziju Salonu i potvrdilo njegov dugogodišnji kvalitet”, dodao je Katić koji je čestitao i selektoru Markoviću na kvalitetnom odabiru uz ocjenu da je Salon uspješno organizovan.

Katić je rekao i da je posebno zadovoljan što je u ovogodišnjoj postavci i djelo istaknutog slikara i vajara Voja Stanića.

“Cijela godina povodom proslave njegovog 100. rođendana biće ispunjena različitim događajima u Herceg Novom i državi, kako bi ukazali na veličinu njegovog djela, a svi mi imamo čast da smo u ovom trenutku pred jednom od njegovih umjetničkih slika”, najavio je on.

Direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerije Josip Bepo Benković, Gordana Krunić podsjetila je da Salon ima dobre temelje i bogatu tradiciju - nikada i ničim prekinutu.

Pokrovitelj Salona je Opština Herceg Novi, organizator JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, a izložba je otvorena do 11. marta.

Bonus video: