Kvintet flauta donio emotivni naboj i borbu žene

Kompozicija “Pene” Nine Perović oduševila publiku u Beogradu. Nakon nastupa u Galeriji SANU, studentkinje Muzičke akademije sa Cetinja sa profesoricom Marijom Đurđević Ilić kreću na drugu proljećnu turneju

2015 pregleda 2 komentar(a)
Sa nastupa, Foto: Privatna arhiva
Sa nastupa, Foto: Privatna arhiva

Studentkinje flaute sa Muzičke akademije na Cetinju održale su protekle sedmice koncert u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Tom prilikom nastupile su: Žunja Lipanović, Marija Sinđić, Zorica Pavićević, uz klavirsku pratnju Marka Bogdanovića.

“Na repertoaru su bile Bahova Sonata za flutu i klavir u h-molu, energična sonata Mučinskog, op.14, Kaselin kompleksni komad izrazito virtuoznog karaktera Sičilijana i Burleska, Bričaldijev raspjevani Karneval u Veneciji, eksplozivnu Baladu Martena”, kazala je Vijestima profesorica flaute Marija Đurđević Ilić čija je klasa u pitanju.

Ona je dodala i da je “poseban kuriozitet večeri bilo izvođenje djela ‘Pene’ crnogorske kompozitorke i profesorice sa Muzičke akademije Nine Perović”, a koje je pisano specijalno za klasu flaute. Kompoziciju izvodi pet flauta, pa su se na sceni pridružile još dvije studentinje - Marija Milić i Tijana Begović.

Studentkinje sa profesoricom Đurđević Ilić (druga s desna)
Studentkinje sa profesoricom Đurđević Ilić (druga s desna)foto: Privatna arhiva

“Nastupom kvinteta flauta sa kompozicijom ‘Pene’ crnogorske kompozitorke Nine Perović, prikazane su tehnike sviranja flaute van okvira standardnih principa i onoga na šta je publika navikla da čuje. To se ogleda u proizvodnji zvuka pomoću udaraca jezikom, udaha, izdaha u sami instrument, prikazavši tom prilikom ideju kompozitorke, emotivni naboj žene i borbu kroz koju ona prolazi. Uzdasi su se prenosili sa jedne na drugu flautu i time pravile talase koji su se na kraju prenijeli na svih pet flauta i samim tim na publiku koja je velikim aplauzom pozdravila njihov nastup”, opisuje Đurđević Ilić za Vijesti.

Ovaj projekat, dodaje ona, najavljuje drugu proljećnu turneju njene klase. Nakon nastupa u Galeriji SANU, mlade flautistkinje nastupiće u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, potom i u Požarevcu u sali muzičke škole “Stevan Mokranjac”.

Đurđević Ilić i mlade flautistkinje
Đurđević Ilić i mlade flautistkinjefoto: Privatna arhiva

“Prošlogodišnja proljećna turneja koju je ova klasa održala, obuhvatila je nastupe u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Skoplju. Interesantno je da je tom prilikom klasa premijerno izvela šest savremenih kompozicija pisanih za flautu, crnogorskih autora, pored ostalih kompozicija već prepoznatljivih u svetu flautizma i klasične muzike”, kaže Đurđević Ilić koja za svoje studentkinje ima samo riječi hvale.

“Na sceni su izuzetno fokusirane, odgovorne, veoma vode računa o scenskom nastupu, što je proizvod velikog rada, a privatno neverovatno zabavne, otvorene i opuštene, što mi uvek stavlja osmeh na lice, evo i sada dok ovo pišem... Taj njihov tolerantni i odgovorni stav prema sebi i drugima me neprestano oduševljava”, kaže profesorica.

Ne krije ponos svojom klasom i kaže da ih od drugih izdvaja energija, entuzijazam, maštovitost i požrtvovanost koje nose sa sobom i u sebi, gdje god da se zapute.

“U klasi flaute nema pojedinaca, mi smo ekipa, prijatelji, najbolji oslonac u svim lijepim i ružnim trenucima, rame za plakanje i podijum za igru. Na tome radimo dugo i naporno, ali kao što vidite uspijevamo i ponosimo se time”, kaže ona, a to potvrđuju i mlade flautistkinje.

Prikazane tehnike sviranja flaute van uobičajenih okvira
Prikazane tehnike sviranja flaute van uobičajenih okvirafoto: Privatna arhiva

Žunja Lipanović dodaje da je njihova posebnost upravo u tome što se drže zajedno, i kao klasa i kao prijateljice.

“Zajedno prolazimo kroz organizaciju putovanja i koncerata, što nas je još više spojilo u ekipu za pobjede”, priča ona, a nastavlja Marija Sinđić:

“Ja smatram da se izdvajamo po zajedničkom pristupu u sviranju. Svaka od nas donosi nešto posebno i svoje, što zajedno čini jedan skladan i zanimljiv rad, kako na probama tako in a sceni. Može se reći da smo prepoznatljive po promovisanju crnogorskih kompozicija i po zanimljivim koncertima koji su veoma kompleksni, kako u muzičkom, tako i u tehničkom smislu”, ističe Sinđić.

Zorica Pavićević kaže da osjeća veliku odgovornost i želju da se predstavi u najboljem svjetlu, a kada je tako - to se i osjeti.

“Publika u sali je slala predivnu energiju koja je učinila da se osjećam prijatno i ponosno što imam priliku da baš ovdje nastupam”, kaže ona, dok je za Tijanu Begović ovo iskustvo koje će pamtiti.

“Nastuo u Galeriji SANU je bio savršen, uz gostoprimstvo, publiku, baš onako kako smo zamišljale”, naglašava Begović.

Đurđević kaže da je želja muzičara da publika bude prijemčiva i dobronamjerna, da pomno sluša i njihovoj predanosti uzvrati aplauzom.

“Savjetujem ih da uvijek sviraju sa željom, da od sebe pruže veliku ljubav slušaocu i kad je tako, publika dvostruko vraća. Naravno, kad ugledaju nečije vesele oči, osmjeh na licu i zadovoljstvo, automatski pruža sigurnost i pojačava emotivni naboj muzičara, što na koncu dovodi do izuzetnog izvođenja”, priča profesorica i flautistkinja Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Zajedno su nedavno boravile i u radnoj i studijskoj posjeti Njemačkoj. Prvi dio putovanja bio je posvećen istraživanju Univerziteta u Frajburgu, gdje su imale priliku da razmijene muzička iskustva.

“Ovo putovanje je pružilo klasi ne samo muzičke inspiracije, već i nezaboravna iskustva u predivnom gradu Frajburgu. Sljedeći korak je donijeti novostečeno znanje i iskustvo u naše svakodnevno muzičko stvaranje”, kazala je Đurđević koja, pored niza koncerata planiranih za naredni perod, najavljuje i učešća njenih studentkinja na međunarodnim takmičenjima mladih muzičara.

Bonus video: