Nikšić: Izložbom i akademijom počinje obilježavanje jubileja

Program Nikšićkog pozorišta povodom 140 godina od igranja prve predstave

1002 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Prije 140 godina, 16. februara, u Nikšiću je odigrana prva predstava, „Slobodarka“ Manojla Đorđevića Prizrenca, a dva dana ranije pojavili su se plakati koji su najavili taj događaj. Upravo 14. februara Nikšićko pozorište počinje sa programima povodom velikog jubileja. U holu pozorišta, sjutra veče će, sa početkom u 19 časova, biti otvorena izložba pisanih materijala i fotografija iz istorije pozorišnog života u gradu pod Trebjesom, pod nazivom „Putem Slobodarke“.

„U saradnji sa Arhivom Crne Gore došli smo u susret sa dokumentima koji svjedoče bogatstvo nasleđa koje opet ima svoje duboke korijene u slojevima narodne poezije i stradale istorije. Zadivljeni i zaneseni tim bogatstvom, kroz ovu izložbu naslućujemo tek mali dio riznice kulturnog blaga koji nagovještava i podstiče novo stvaranje“, najavili su iz pozorišta.

Sat kasnije biće održana svečana akademija u režiji Radisava Jevrića, koja će biti ispunjena bogatim scenskim sadržajima.

„Akademiju će obilježiti segmenti iz pažljivo odabranih predstava iz duge istorije pozorišnog života u Nikšiću. Na sceni ćemo vidjeti stare i provjerene snage nikšićke scene, kao i nove i mlade glumce. Uz epizode rediteljskog i glumačkih minijatura, nastupiće i kvartet Crnogorskog simfonijskog orkestra i čućemo slovo dobrodošlice i pozdrava javnih djelatnika našeg grada, kao i iz državnog vrha“, stoji u najavi pozorišta.

Kako je ranije, na konferenciji za novinare, kazao reditelj akademije, Radisav Jevrić, biće to segmentni dio koji će se kretati od romantizma do savremenog teatra, a pozorišna priča biće sastavljena iz odlomaka iz četiri pozorišne predstave koje su u različitim periodima obilježile život Nikšićkog pozorišta. To su neizostavna „Slobodarka“, od koje je sve počelo, i koja će biti predstavljena kao multimedijalna priča gdje će lik Stojane tumačiti glumica Maja Stojanović.

Biće prikazan dio predstave „Čekajući Godoa“, koja je igrana krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, a koju će na scenu donijeti Dobrilo Boban Čvorović i Mihailo Perošević, odlomak iz „Muzeja biciklističkog ustanka“, koji će izvesti Nebojša Ćićo Vulanović i Velizar Kasalica, kao i monolog iz predstave „Pluća“ u interpretaciji Stevana Vukovića.

Program će voditi nikšićki glumci Anja Drljević i Matija Memedović.

Bonus video: