Izložba Sonje Đuranović: Poetizacija i raskoš cvijeća

Akademska umjetnica predstavlja se izložbom "Herbarijum" u podgoričkoj Modernoj galeriji, večeras u 19 časova

1113 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Herbarijum”, akademske likovne umjetnice Sonje Đuranović, biće otvorena večeras u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice, u 19 časova. Izložbu, koja traje mjesec dana, otvoriće rukovoditeljka Galerijskog sektora te ustanove, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

“U delikatnom prosedeu umjetničkog stvaranja Sonja Đuranović se opredijelila da, kroz naizgled jednostavan siže, transponuje impresije iz spoljašnjeg svijeta. Pažljivo birajući motiv u predjelu, opredijelila se za cvijeće, koji je za nju kao stvaraoca neodoljiv. Raskošna ljepota lala i veliki raspon vizuelnih stanja za Sonju su mnogo više od čistog podatka likovnog doživljaja, to je povod za stvaranje umjetničkog univerzuma”, piše Duletić u propratnom katalogu izložbe.

Sonja Đuranović
foto: Promo

Duletić dodaje da kontinuitet teme i motiva govori dovoljno o slikarskom karakteru umjetnice koja svakoj kompoziciji prilazi kao neponovljivom likovnom događaju.

“Radnja slike je fokusirana na nekoliko vertikalno postavljenih cvjetova. Njihovom poetizacijom nastali su radovi koji imaju isto polazište, a veliki raspon kompozicionih rješenja govori o slikarkinoj raskošnoj imaginaciji. Satkana od realnih elemenata, fabula uglavnom zadržava prepoznatljivost polaznog sadržaja, a na pojedinim djelima se apstrahuje i potez dobija autonomnu likovnu vrijednost. Povremeno, predmet interesovanja se sa cvijeta prebacuje na grane ili na komponovani vertikalni friz fragmenata, što samo potvrđuje želju umjetnice da u istom motivu razvije nove umjetničke promjene. Svaki list i grana su pikturalne senzacije koje navode na promjene u samoj strukturi i organizaciji slike”, piše Duletić.

Đuranović rođena je 1967. godine u Titogradu. Na Odsjeku za likovno vaspitanje Pedagoške akademije u Nikšiću diplomirala je 1988, a od 1988. do 1992. studirala na Odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Milivoja Unkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na Odsjeku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirala je 1992. godine.

Za sobom ima brojne samostalne izložbe i kolektivna izlaganja. Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Bonus video: