Dan BDP-a uz sjećanje na Jagoša Markovića

Svečanost povodom 77 godina postojanja, protekla je uz dodjelu nagrada i ukazivanje na značajn kontinuiteta i generacija koje su ga stvarale

1857 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Seecult
Foto: Seecult

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) je, na svečanosti povodom 77 godina postojanja, na poseban način odalo počast reditelju Jagošu Markoviću koji je preminuo prošle godine, prenosi portal Seecult.

Pored tradicionalne dodjele godišnjih nagrada i priznanja 20. februara, direktor Jug Radivojević istakao je važnost očuvanja kontinuiteta sa stvaralaštvom ranijih generacija umjetnika, među kojima je posebno izdvojio reditelja Markovića, rođenog u Podgorici 1966. godine.

“Dan pozorišta je prilika da se podsjetimo koliko je važan kontinuitet, da sačuvamo ono što su generacije iza nas stvarale i ostavimo nešto na šta će buduće moći da se oslone”, istakao je on uoči uručivanja nagrada na svečanosti u foajeu BDP-a, gdje je napravljen “Jagošev kutak”, na mjestu gdje je svojevremeno ostavljao svoj bicikl.

“Jagošev kutak” obogaćen je fotografijama iz njegovih predstava “Sumrak bogova” i “Divlje meso”, ali uz njegov citat: “Pozorište je prečica do ljudske duše”.

Radivojević je izjavio da se BDP sjeća i nastradale djece i čuvara iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” kroz predstavu “Gidionov čvor” koja je premijerno izvedena upravo 20. februara.

Nagrade pozorišta ove godine dodijeljene su umjetnicima i članovima kolektiva. Priznanje “Tatjana Lukjanova” za višegodišnji umjetnički doprinos, koja se tradicionalno dodjeljuje na Dan BDP-a, uručena je glumcu Milošu Bikoviću, a godišnje nagrade za umjetničko ostvarenje dobili su slovenački reditelj Žiga Divjak za autorstvo predstave “Budućnost” (koprodukcija sa Mestnim gledališčem ljubljanskim), glumac iz Zagreba Ozren Grabarić za ulogu Mefista u”(Pra)Faustu” i naslovni lik u predstavi “Švejk”, kao i mlada rediteljka Ana Janković za predstave “Tiho, tiše”. Specijalna nagrada za partnersku igru dodeljena je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću za uloge Margarete i Fausta u predstavi “(Pra)Faust” J.V. Getea u režiji Borisa Liješevića.

Bonus video: