Život kojeg se ne sjećamo, a živjeli smo ga

Izložba “Preobražaj” Sandre Bošković otvorena je na Cetinju, u Centru za kulturu

4721 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Centar za kulturu Prijestonice Cetinje
Sa izložbe, Foto: Centar za kulturu Prijestonice Cetinje

Istraživanje o najsavršenijem postignuću prirode, ljudskom tijelu, kroz njegove biološke procese, inspirisane sopstvenim iskustvima, donosi izložba “Preobražaj” umjetnice Sandre Bošković.

To je na otvaranju u utorak veče na Cetinju kazala portparolka Centra za kulturu Prijestonice Cetinje Milena Latković.

“U nematerijalnoj biti čovjeka je preplitanje razuma i duha, dok tijelo predstavlja materijalizaciju tog odnosa. Upravo taj fenomen trenutka u kojem se tijelo izražava, umjetnica pokušava da razumije i objasni”, rekla je Latković.

Ona je istakla da stvaralački put umjetnice prodire u reproduktivne dubine i tajne koje proces stvaranja novog života donosi, na fizičkom, emocionalnom i duhovnom nivou.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Centar za kulturu Prijestonice Cetinje

“Unutar tih beskonačnih mogućnosti, akcentuje promjene, kao što su: trošnost, razvoj, međusobno djelovanje dva tijela, razvijanje jednog tijela unutar drugog, život fetusa u utrobi, paralelno djelovanje duha i tijela... Žena ima mogućnost da kreira život. Njeno tijelo vješto čuva svoju unutrašnju inteligenciju, čiju moć žena spoznaje tokom određenih životnih faza koje ovaj ciklus predstavlja”, dodala je Latković.

Prisutnima se obratila i autorka izložbe, umjetnica Bošković koja je istakla zahvalnost Centru za kulturu za profesionalnu organizaciju, izuzetni energiju i dobru saradnju.

“Naime, ‘Preobražaj’ ne bi postojao bez podrške supruga i moje djece, koji su bili inspiracija za ovaj ciklus. Ovaj ciklus je za mene od velikog značaja i nadam se da ćete kroz večerašnju interakciju sa slikama to uspjeti i doživjeti na svoj način”, poručila je Bošković.

Priroda ženskog tijela je kompleksna jednako koliko i njegovo djelovanje, dodaje Latković. Ona postavlja pitanje da li je moguće reći da je žena kao takva, upravo zbog prirode njenog tijela, i biće svojeg tijela? Sve je razvoj, odgovara, a onda i preobražaj.

Sandra Bošković
foto: Centar za kulturu Prijestonice Cetinje

“Prikazivanje početka života, asocijativno obuhvata začeće ćelija i obrise fetusa, a sve u cilju podsvjesne aktivacije slika života iz prenatalnog perioda. Radovi gdje su prikazani fetusi, prožeti su energijom nesvjesnih početaka svih nas - života kojeg se ne sjećamo, a živjeli smo ga. To je jedinstvena atmosfera nepoznatog, koja se izražava kroz svoje beskonačnosti”, istakla je Latković.

Izložba “Preobražaj” je četvrta koju cetinjski Centar za kulturu organizuje na osnovu Javnog poziva, sa ciljem da podrži i predstavi mlade neafirmisane likovne stvaraoce sa Cetinja.

Bošković je rođena na Cetinju, 1994. godine. Pohađa master studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u rodnom gradu. Bavi se slikanjem, pisanjem, video-radovima i fotografijom. Njena samostalna izložba otvorena je do kraja februara.

Bonus video: