Vujović: Rekonstrukcija tvrđave Španjola u cilju razvoja stvaralaštva i kreativnih industrija

Crna Gora će od Evropske unije za rekonstrukciju tvrđave dobiti 1,5 mliona eura

1951 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Gardašević Photography
Vujović, Foto: Gardašević Photography

Ministarstvo kulture i medija (MKM) će u okviru projekta SA CREATIVITY sprovesti rekonstrukciju i revitalizaciju tvrđave Španjola što podrazumijeva rekonstrukciju objekta u postojećim okvirima i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra.

To je danas kazala ministarka kulture i medija, Tamara Vujović povodom Vladinog prihvatanja Ugovora o subvenciji između Regije Pulja, Odjeljenje za ekonomski razvoj i MKM za projekat SA - CREATIVITY,

"Cilj ove aktivnosti je, prije svega, zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju", poručila je Vujović.

Crna Gora će od Evropske unije za rekonstrukciju tvrđave dobiti 1,5 mliona eura.

"Vujović, koja će potpisati Ugovor, kazala je da je jedan od prioriteta Ministarstva stvaranje uslova za održivi razvoj kulture i investiranje u kulturnu infrastrukturu i zaštitu kulturnih dobara, u cilju kreiranja ambijenta za prepoznatljivost i konkurentnost crnogorskog stvaralačkog sektora na međunarodnom nivou i promocije kulturnog turizma, posebno ističući da je novac za finansiranje ovog projekta iz sredstava Evropske unije", navode se u saopštenju

"Nakon rekonstrukcije, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika i kreativnih preduzetnika i razvoja stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva. Objekat će, nakon rekonstrukcije, imati uspostavljene i opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu - ljetnju pozornicu", dodaje se.

"Smatramo ovo velikim podstrekom za obnavljanje naše baštine, kojem ćemo odgovorno pristupiti. Dobijena sredstva nisu u cjelosti dovoljna za rekonstrukciju, pa se dio sredstava očekuje i iz budžeta države. Takođe, kako to radimo i za hab u Kotoru, pronalazimo održiv model upravljanja ovakvim institucijama kulture, koji bi obezbijedio otvorenu platformu za boravak umjetnika, razvoj kreativnosti i inovacija", istakla je Vujović.

"Implementacija projekta SA CREATIVITY biće nastavak strateških aktivnosti Ministarstva kulture i medija koje su orijentisane na stvaranje uslova za razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija kroz održivo korišćenje i valoraziciju kulturnih dobara, što je prepoznato i u nedavno usvojenom Nacionalnom program razvoja kulture 2023-2027, piše u saopštenju uz to da je nosilac projekta SA CREATIVITY Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a projektni partneri Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo turizma Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije.Ukupna vrijednost odobrenog projekta iznosi skoro 4,8 miliona eura od čega je sufinansiranje Evropske unije 85 odsto za Crnu Goru i Albaniju, odnosno 80 odsto za Italiju, dok ostatak sredstava obezbjeđuju svi projektni partneri u skladu sa svojim budžetom", piše u saopštenju.

"Budžet opredijeljen za Ministarstvo kulture i medija je skoro 1,5 miliona eura, a sopstvena kontribucija je oko 218 hiljada eura. Period realizacije projekta je do 31. decembra 2027. godine", zaključuje se.

Bonus video: