Brigo Odovićeva pređi na opštinu

Gospođa Jovanović je zatim podsjetila prisutne da su “dvije trećine Crne Gore pod zaštitom, pa se mora praviti kompromis i nešto se mora žrtvovati, ali da to odgovorno radimo”

19416 pregleda 6 komentar(a)
Sa javne prezentacije Nacrta Prostornog plana Crne Gore u Podgorici, Foto: Gov.me
Sa javne prezentacije Nacrta Prostornog plana Crne Gore u Podgorici, Foto: Gov.me

Pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, preuzimam odgovornost za upotrebu objekta upisanog u LN 7743, broj KP 3827/7, KO Podgorica III (riječ je o notornoj Lameli “C”, podno Ljubovića - op.a.), kao i da preuzimam odgovornost za život i zdravlje trećih lica i sigurnost imovine trećih lica za vrijeme trajanja upotrebe predmetnog objekta, te da sam odgovoran za direktnu ili indirektnu štetu pričinjenu trećim licima nastalu upotrebom navedenog objekta - stoji u izjavi koju je gospodin Petričević - izvršni direktor “PS Gradnje”, preduzeća koje je gradilo notornu Lamelu “C” podno brda Ljubović - ovjerio kod notara 27. jula davne 2021. godine - prije cijele dvije i po godine - da bi se ispostavilo, baš ovih dana, da je ta izjava bitan momenat u postupku koji se - po tužbi nekolicine stanara notorne Lamele “C” - vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici - a protiv Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova i preduzeća “Zaštita prostora Crne Gore” DOO Danilovgrad - zbog, pazite sad: “smetanja posjeda” - ili, preciznije, smetanja posjeda koji država doživljava kao nelegalan.

Ako sam dobro shvatio - gospoda koja je kupila stanove u nelegalno podignutoj zgradi, tuži državu zbog smetanja posjeda, pozivajući se, između svega ostaloga, i na izjavu Petričevića - koji je, moram naglasiti, nelegalno podigao tu zgradu - o preuzimanju odgovornosti u slučaju da se desi nešto ne-daj-bože, je li - i sada je sve u rukama Boga, odnosno pravosuđa - što će reći da se otvaraju neslućena nova prostranstva mogućih vidova sprdnje na račun ove naše, nama mnogo drage, to stoji, ali sramotno neuređene/uneređene države!

Znači li to da je sasvim dovoljno da investitor - kao najviša nelegalna instanca u nelegalnim rabotama koje rezultiraju nelegalnim momentima u prostoru - ovjeri kod notara izjavu da na sebe preuzima odgovornost za sve eventualne gubitke u ljudstvu i materijalu nastale “u vrijeme trajanja upotrebe predmetnog objekta” - podignutog nelegalno, opet moram naglasiti - pa da konstatujemo da gotovome poslu mane nema?

Šalu na stranu, sve što se dešavalo, što se dešava i što će se dešavati u vezi sa notornom Lamelom “C”, predstavlja i predstavljaće, u prvom redu, vruć šamar državi Crnoj Gori - gordoj i slavnoj domovini našoj miloj - a odmah zatim i gospodi Spajiću, predsjedniku Vlade, i Odoviću, ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Svaka čast ministru Odoviću na odlučnim koracima koje je preduzeo u pravcu rješavanja očigledno nerješivog problema - ali, avaj ali, gospodin Odović bi u ovom trenutku morao priznati - prvo sebi, a odmah zatim i svima iznad sebe - posebice gospodinu Spajiću - da problem notorne Lamele “C” nije prevashodno pravno-formalne, nego sistemske prirode - a onda bi, uz Spajićev blagoslov (i uz preduslov da je gospodin Spajić zainteresovan za problematiku, što je pod znakom pitanja), morao angažovati uvoznu visokostručnu radnu snagu (domaća odavno nije u formi) - kako bi se pokrenule te tzv. sveobuhvatne sistemske reforme (u koje poneko još i vjeruje).

U protivnom...

Pokušaj rušenja nelegalne Lamele “C” u Podgorici
Pokušaj rušenja nelegalne Lamele “C” u Podgoricifoto: Nikola Saveljić

***

A što je tiče Prostornog plana Crne Gore do daleke i predaleke 2040. godine i pripadajućeg mu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu - plan je dospio do faze Nacrta - pa nas Odović zove na Javnu raspravu - i sada je na nama, građanima ove sramotno neuređene/uneređene države, da se odazovemo i da svojim pitanjima, predlozima, sugestijama, a napose konstruktivnom kritikom - nesebično doprinesemo toj važnoj stvari.

U to ime, prije nekih desetak dana je bila upriličena javna prezentacija Nacrta PPCG i pripadajućeg mu Izvještaja u Podgorici - u to baš u zgradi Skupštine Glavnog grada i u nezgodnom terminu - od 10 do 13 sati. Nijesam, nažalost, bio u prilici da svojim prisustvom uveličam događaj zbog ranije preuzetih obaveza - ali jesam pokušao da se o događaju informišem na Netu.

Nijesam iskopao ništa od suštinskog značaja - a što se tiče fotografija sa događaja, obradovao sam se kad sam među malobrojnom publikom ugledao Vuka Ikovića, jednu od prominentnijih figura koje nastupaju ispred Pokreta “Preokret” - inače sveznadara opšte prakse, uvijek spremnog da konstruktivno doprinese na bilo koju temu.

“Kada domaćin planira štalu za stoku”, grmio je prije tačno godinu dana Vuče Ikoviću, “on odmah zna koliko krava će držati u toj štali i na osnovu toga planira i gradi svoje gazdinstvo. Nadležno Ministarstvo planira Crnu Goru do 2040, ali ne zna koliko stanovnika ima Crna Gora danas i koliko će ih biti do 2040”.

Ovom prilikom je Ikoviću Vuče ipak nastupio za nijansu pribranije - nije pominjao ni štale ni stoku, a ni tzv. demografske pokazatelje - ali ga zato jeste zanimalo da li Nacrt Plana daje odgovore po pitanju zona gdje je neophodno izvršiti urbanu sanaciju - i gdje će, shodno tome, biti uveden monitorijum na gradnju - što će reći da je Ikoviću Vuče definitivno polupao lončiće - jer svi mi znamo da u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata imamo taj član 17 - koji je ujedno moj omiljeni član i koji kaže, stav 5: “Planom generalne regulacije Crne Gore određuje se, naročito: “... granice zona urbane sanacije...”.

Dakle, o zonama urbane sanacije se ne odlučuje, veli Zakon, na nivou Prostornog plana, već na nivou famoznog Plana generalne regulacije - mada, istini za volju, u Prostornom planu bi morale postojati neke opšte smjernice vezano za određivanje zona urbane sanacije - neki set kriterijuma, recimo - kao i smjernice sa same procese sanacije.

A što se tiče PGR - bojim se da bi nas to predaleko odvelo - tako da kolegi Ikoviću ne bih sugerisao da zalazi u kompleksnu PGR problematiku na svoju ruku - bez pouzdanog vodiča.

“Može li se dati preporuka”, uporan je bio Iković, uprkos svemu, “šta je neophodno uraditi da bi zaživjele drvoprerada i prehrambena industrija. Da li ovim dokumentom možete dati predlog da se zabrani izvoz drvne mase?”.

Svetlana Jovanović, rukovoditeljka izrade PP, posjekla je Ikovića pogledom kao mačem i konstatovala da se (ekspertski tim kojemu je ona na čelu) ne može “mikrolokacijski” (to je taj stručni izraz) spustiti na svaki problem, ali da će se (oni) strateški odrediti (ako već nijesu, a vjerovatno jesu). Gospođa Jovanović je zatim podsjetila prisutne da su “dvije trećine Crne Gore pod zaštitom, pa se mora praviti kompromis i nešto se mora žrtvovati, ali da to odgovorno radimo” - u što, vjerujem, niko ne sumnja, pa ni naš Ikoviču Vuče.

Na koncu se gospođa Jovanović odredila, u načelu, i prema problemu nelegalne gradnje: “Sve što je nelegalno treba riješiti (pazite, ne veli rušiti - nego riješiti - što je ohrabrujuće - op.a.). Nešto je rađeno za profit, nešto je nužni smještaj. Mi ovdje dajemo pravila, a opštine neka po tome rješavaju svoje probleme (po formuli: brigo Odovićeva pređi na opštinu - op.a.)”. Možemo dogovoriti da opštine definišu nelegalne zone, da imaju kartirano gdje su... (u slučaju da opštine ne znaju gdje su te tzv. nelegalne zone i da nemaju to kartirano - op.a.)” itd.

Da li je spas, pitamo se mi sad, u mikrolokacijskom kartiranju...

Bonus video: