Umjetnost će jedina preživjeti: Premijerno izvedena predstava "Smrt i njeni hirovi"

Predstavu je, po djelu Žozea Saramaga, u CNP-u režirala Lidija Dedović

5019 pregleda 0 komentar(a)
Vukčević i Ivanić, Foto: Duško Miljanić
Vukčević i Ivanić, Foto: Duško Miljanić

Umjetnost je jedino što ostaje nakon svega i što će preživjeti, kazala je glumica Nada Vukčević nakon premijere predstave “Smrt i njeni hirovi” u subotu veče u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Predstava, prema djelu Žozea Saramaga, u režiji i dramatizaciji Lidije Dedović, premijeno je izvedena na Sceni Studio, skoro četiri godine nakon što je premijera prvobitno bila najavljena. Život i planove predstave osujetila je pandemija virusa korona tik pred premijeru 13. marta 2020.

Predstava je i svojevrsni “povratak” Lidije Dedović u CNP, gdje je režirala nakon osam godina, iako je premijera došla kasnije...

“Ovaj sjajni, slojeviti i britki pisac za osnovu svoje priče uzima nevjerovatnu okolnost - besmrtnost naroda, ali ta okolnost obavezuje na autentično suočavanje sa opakom stvarnošću, tj. ukazuje nam na jasno raznorazne anomalije društva, svijeta, pojedinca. Da li je moguće da se svijet ponaša kao da je besmrtan i svemoćan i da nas niti savjest, niti strah, niti moral više ne opominju? Saramago je pisao ovaj roman 2005. godine, a danas srce njegove autentične priče, događanja i stavova, ubrzano i nažalost tačno kuca aktuelnu istinu o današnjem svijetu i vremenu”, rekla je rediteljka Lidija Dedović.

Sa premijere
Sa premijerefoto: Krsto Vulović

Saramago radnju smješta u neimenovanoj zemlji kada, u ponoć 1. januara, na misteriozan način smrt prestaje da posjećuje njene stanovnike.

“Od tog trenutka niko više ne umire i odgovor na ovu nevjerovatnu pojavu nijesu u stanju da daju ni naučni, ni državni, ni crkveni autoriteti. Saramago na sebi svojstven način, satirično, opisuje sve probleme sa kojima se državni vrh, administracija, birokratija, ekonomija, industrija, mediji i mafija susreću”, piše u opisu.

Vukčević je rekla da Saramagovo davanje lica Smrti, koju ona igra u predstavi, pomaže kod komparacije sa nama samima.

“Ako si ti smrt i nešto mistično što postoji, a ne postoji, mi kao ljudi nećemo moći da se nosimo sa tim. Ali ako tu smrt stavimo u neko tijelo, onda možemo da napravimo to neko suočenje sa nama samima. Saramago je htio da iznese suštinu umiranja ali jedino nakon svega što ostaje je umjetnost, to jedino preživi. Zato smrt nije mogla da ga ubije i zato se u njega i zaljubila. Ona se zaljubljuje u nešto jednostavno i prosto, a čovječno, za razliku od ostalih likova u predstavi”, rekla je glumica nakon premijere.

Adaptaciju djela potpisuje Kata Đarmati, dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitorka Irena Popović Dragović, scenografiju i dizajn svjetla radio je Branko Hojnik sa asistentkinjom Andrejom Rondović. Kostimografkinja je Lina Leković, pokret je radio Gregor Luštek, instruktora stepa Vera Carikovskaja, asistentkinja režije Anđelka Nenezić. Izrada maski povjerena je Ivanki Vani Prelević, lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače: Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jadranka Mamić, Nikola Perišić, Omar Bajramspahić, Lazar Dragojević, Predrag Pavićević. Muzičari su Marija Mitrović i Mladen Nikčević.

Predstava će biti na martovskom repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta, saopštili su.

Bonus video: