O kulturnoj istoriji Paštrovića u Beogradu

Okrugli sto, u organizaciji Društva za kulturni razvoj Bauo, biće održan danas u Kući Krsmanovića

1221 pregleda 1 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Okrugli sto na temu “Kulturna istorija Paštrovića”, biće održan danas u Beogradu, u 18 časova, u Kući Krsmanovića (Zgrada Protokola), Terazije 34.

Program priređuju Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru i izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda, a povod je obilježavanje datuma rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), istaknutog književnika i narodnog tribuna iz Paštrova, kao i odavanje počasti i sjećanja na nedavno preminulu doc. dr Zlatu Marjanović, etnomuzikološkinju iz Pančeva (1966-2023), višegodišnju istraživačicu muzičke tradicije Crne Gore, naročito Primorja.

“Dr Marjanović je bila stalna saradnica Društva “Bauo”, a nekoliko njenih knjiga, izdanja koja je recenzirala, kao i njenih naučnih radova, objavljeno je u okviru izdavačke djelatnosti ove organizacije. Njeni radovi zastupljeni su i u monografiji “Kulturna istorija Paštrovića” (HeraEdu, Beograd, 2018)”, navodi se u saopštenju.

Učešće na okruglom stolu će uzeti istaknuti kulturni i društveni akteri, koji se Paštrovićima kontinuirano bave s različitih aspekata, a istovremeno dugogodišnji saradnici dr Zlate Marjanovići: akademik Branislav Mitrović, profesor i arhitekta; maestro Bojan Suđić, dirigent i profesor; dr Mirjana Blagojević, advokatica i istoričarka prava; mr Dušan Medin, arheolog i urednik, i Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i direktorka izdavačke kuće HeraEdu.

U muzičkom programu nastupiće “Kult”, muzički sastav nekadašnjih đaka dr Zlate Marjanović, koji će izvesti nekoliko obrada tradicionalnih paštrovskih pjesama.

U nastavku slijedi svečani koktel, na kojem će posjetioci imati priliku da degustiraju tradicionalni paštrovski slatki specijalitet - ruštule.

Pored toga, monografija “Kulturna istorija Paštrovića” ovom prilikom prodavaće se po promotivnim cijenama.

Okrugli sto je otvoren za javnost i svi zainteresovani su dobrodošli, poručuju iz Društva za kulturni razvoj “Bauo”.

Bonus video: