Mijušković i Mudreša dobitnici „Zaloge” za životno djelo

Obilježen Dan književne zajednice “Vladimir Mijušković” iz Nikšića, uručene nagrade istaknutim stvaraocima, povelja počasnog člana kćerci Vladimira Mijuškovića, Milici Mijušković Bojović, kao i zahvalnice i članske karte

8200 pregleda 55 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Istaknuti crnogorski i jugoslovenski stvaraoci Vojislav Mijušković i Ljubomir Mudreša dobitnici su nagrade “Zaloga” za životno djelo koju dodjeljuje Književna zajednica (KZ) “Vladimir Mijušković” iz Nikšića. Njima je nagrade, na Dan Zajednice, najstarije i nabrojnije asocijacije književnika u Crnoj Gori, uručio predsjednik KZ-a Spasoje Bajović.

Primajući nagradu Mijušković je kazao da mu je scena “Zahumlja”, gdje je održano veče KZ “Vladimir Mijušković”, talična, a da mu je nagrada posebno draga i važna, jer sve ostale nagrade su “zavičajnoj do koljena”. On je Zajednici poklonio sliku Vladimira Mijuškovića iz mlađih dana uz želju da oni koji su za 56 godina postojanja uspjeli da “osvoje golemi duhovni prostor, ali ne i kvadrat fizičkog prostora za svoj rad”, konačno dobiju krov nad glavom.

Mudreša je istakao da je teško govoriti u Nikšiću, gradu gdje je izvorište, stjecište i stanište kulture, ne samo Crne Gore, nego i Balkana i šire.

Dobitnici Zaloge
Dobitnici Zalogefoto: Svetlana Mandić

“Ono što bih želio da dočekam je da Nikšić uplovi u evropske tokove kulture, jer mu je tu i mjesto”, kazao je Mudreša.

Zajednicu je 1968. godine osnovala grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vladimira Mijuškovića, pisca romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima. Književna zajednica je prvu knjigu objavila godinu nakon osnivanja. To je bio almanah “Kaktusi”, zajednička zbirka članova Zajednice. Od tada je objavljeno preko 650 naslova različitih žanrova, crnogorskih i jugoslovenskih autora.

“U poslednjih nekoliko godina, Književna zajednica je oživjela kao feniks iz pepela. Prešla je iz krize i očaja, u radost stvaralaštva. Radi bolje i više nego ranije...Sada su naše ambicije jasnije, sada su naši planovi izgledniji. Ponovo postajemo kulturni zamajac koji uzima novi zalet kroz vidno i nevidno polje umjetnosti, u realizaciji ideja koje opravdavaju naše postojanje”, kazao je Bajović.

Bajović
Bajovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je Književna zajednica apolitična institucija kulture, da je njena politika u literaturi i stvaralaštvu i da se nadaju da će i oni, “pisci bez adrese”, konačno dobiti svoj dom.

Moderatori večeri bili su književnici Dragana Mrkić i Miloš Kecojević, članovi Zajednice koji su podsjetili na njen istorijat, ali i na događaje koje je KZ organizovala prethodne dvije godine.

Zajednica je, sa Opštinom Nikšić, bila suorganizator “Nikšićkih književnih susreta”, a tokom višedecenijskog postojanja organizovala je brojne manifestacije poput “S pjesnikom u ponoć”, “Dani zaloge”, “Auto(r) na korzu”, zatim sajam knjiga na Trgu slobode u Nikšiću, “Knjigom protiv interneta... Ustanovila je četiri književne nagrade “Zaloga”, “Vito Nikolić”, “Spasoje Pajo Blagojević” i “Radule Željko Damjanović”.

Sa svečanosti
Sa svečanostifoto: Svetlana Mandić

Obilježavanje 56. rođendana bila je prilika da se prijateljima zajednice uruče zahvalnice i članske karte. Kćerci Vladimira Mijuškovića, Milici Mijušković Bojović, uručena je povelja počasnog člana, dok je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, dobio zahvalnicu i počasnu člansku kartu pomenute književne zajednice. Zahvalnice su dobili i predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić, savjetnik predsjednika Opštine NIkšić Miljan Mijušković, Elektroprivreda Crne gore, JU “Zahumlje” i Narodna biblioteka “Njegoš”, RTV Nikšić, direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać, Centar za bezbjednosna sociološka i kriminološka istraživanja “Defendologija” i novinari Anka Perović Radović, Jovan Džodžo, Lidija Džaković i Svetlana Mandić.

Kćerka Vladimira Mijuškovića
Kćerka Vladimira Mijuškovićafoto: Svetlana Mandić

Organizatori događaja su Književna zajednica “Vladimir Mijušković” u saradnji sa JU “Zahumlje”, a u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Osvijetliti djelo Vladimira Mijuškovića

Spasoje Bajović je kazao da je Vladimir Mijušković rođen u nekoj drugoj zemlji da bi njegovo djelo vjerovatno bilo mnogo više vrednovano i prisutnije u društvu.

“Njegovo djelo zrači velikim porukama, neprolaznim životom jednog vremena koje se uliva u sadašnje i buduće. U njemu žive nesalomive istine i vjera u ljudsku riječ, u slobodarstvo, u čovjeka... Poželjno bi bilo da uticajne ličnosti iz kulturnog života, uzmu učešća u novom osvjetljavanju i valrtizaciji Vladovog djela”, poručio je Bajović.

I predsjedik Opštine Marko Kovačević, saglasan je da je Vladimir Mijušković u prethodnom vremenu bio zapostavljen i nije dobio ono mjesto koje mu u društvu i umjetnosti pripada.

“Mogu da kažem ispred Opštine Nikšić, dok je ovo rukovodstvo tu, da ćemo se truditi zajedno sa Književnom zajednicom da podstaknemo da na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i južnoslovensku književnost stipendiramo one koji žele da magistriraju ili doktoriraju na temi o radu profesora Mijuškovića. Mislim da će to biti jedan dobar posticaj, a Zajednici želim da i dalje radi predanoj sa ovim entuzijazmom koji svakako ima. Kada imate ovakve ljude onda im je lako i pomoći”, poručio je Kovačević.

Bonus video: