Uzor koji treba slijediti

U Nikšiću održan omaž Novu Vukoviću

994 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Privatna arhiva
Sa događaja, Foto: Privatna arhiva

“Uvjerena sam da nam je proviđenje poslalo Nova Vukovića da nam pokaže do kojih naučnih visina se i u maloj sredini može doseći, te da nam pruži primjer kakav treba da bude čovjek, naučnik i profesor, i ako tražimo uzor kakav treba da bude univerzitetski profesor, naučnik, saradnik i kolega, onda ga imamo u liku i djelu akademika Nova Vukovića”, zapisala je prof. dr Rajka Glušica u knjizi “Hommage Novu Vukoviću”.

Sa njenom konstatacijom saglasni su svi učesnici omaža koji je posvećen Novu Vukoviću, održan u Nikšiću, kao i oni koji su ga poznavali i kojima je Vuković predavao.

“Prije 22 godine Novo Vuković je j životni put završio u Beogradu. Ništa u omažima Novu Vukoviću nije slučajno, pa isto tako nije slučajno ni to što ovim događajem počinje čitav niz dešavanja kojima će se proslaviti 50 godina Univerziteta Crne Gore, jer je Novo Vuković jedan od stubova Univerziteta. Naša akademska zajednica je jako mala. Kad imamo ovakve ljude, onda ih zaista moramo čuvati”, istakla je Glušica, i dodala da je Vuković je rijetkost na mnogo većim univerzitetima nego što je Univerzitet Crne Gore.

Novo Vuković, Omaž
foto: Privatna arhiva

Podsjetila je da je Stefan Mitrov Ljubiša bio centar istraživanja Nova Vukovića, kada je istorija književnosti u pitanju, kao i da su druga dva polja kojima se najviše bavio - dječija književnost i stilistika.

“Kompletnije ličnosti, čini mi se, nijesmo imali na Filozofskom fakultetu. Svojim životom i radom on je uzdizao rejting i ovog fakulteta i čitavog Univerziteta Crne Gore i zato mu zaista veliko hvala, a na nama je da mu vraćamo dug”, poručila je Glušica.

Knjigu koju je pripremila, “Hommage Novu Vukoviću”, objavila je JU Narodna biblioteka “Njegoš” u okviru naučne edicije “Signum. Govoreći o pomenutoj knjizi, i direktorica Biblioteke, mr Bojana Obradović, kazala je da je ideja o njenom nastanku potekla od akademika Radomira V. Ivanovića, koji je napisao predgovor izdanja. Predstavljajući knjigu istakla je da prvi dio čine odlomci iz Vukovićevih važnih tekstova, koji,, “osvjetljavaju njegov stvaralački portret”: “Besjeda povodom 150-godišnjice Njegoševe smrti”, “Visovi Nova Vukovića” i “Deveta soba ili simbolički ulaz u paralelni svijet književnosti”. U drugom je bibliografija Nova Vukovića koju je sačinila dr Branka Dragosavac, i imenski registar, dok pogovor pod naslovom “Knjiga Novu Vukoviću u čast”, potpisuje priređivač prof. dr Rajka Glušica.

Novo Vuković, Omaž
foto: Privatna arhiva

Na kraju knjige, u prilozima, nalaze se Vukovićeve fotografije Vukovića, odlomci iz njegove rukom pisane bilježnice, naslovne strane njegovih stručnih knjiga, kao i knjiga njemu posvećenih.

Prema riječima akademika Siniše Jelušića, djelo Nova Vukovića je neprekidno otvoreno za dalja promišljanja, a njegova knjiga “Uvod u književnost za djecu i omladinu” je još izuzetno aktuelna i spada u najbolja djela iz te oblasti. Govoreći o pojmu ljepote kod Nova Vukovića, akademik Jelušić je istakao jezik kao ključni element i koji nikada nije bio suvi jezik teorije, već jezik koji je u sebi nosio svježinu. Kako je kazao, Vuković se uvijek držao toga da predavanja ne mogu izazvati kod slušalaca potrebu da govornika ponovo čuje ukoliko izostaje estetska dimenzija, a bez koje je njegovo prenošenje znanja na studente bilo nemoguće.

“Smatram da bi ovi februarski dani, koji se obično u Budvi posvećuju Stefanu Mitrovu Ljubiši, mogli bi, makar bijenalno, biti posvećeni daljim tumačenjima Vukovićevog interdisciplinarnog bogatog djela, ili posebnim studijama koje bi za predmet imale dalja istraživanja koja se zasnivaju na temelju metodoloških načela koja je Novo Vuković u svojim radovima, neupitno postavio”, zaključio je Jelušić.

Omaž je bila prilika i za promociju 20. broja časopisa “Riječ” posvećenog akademiku Vukoviću. Urednica časopisa, Rajka Glušica, kazala je da nije slučajno dvadeseti broj posvećen Vukoviću, čovjeku koji je uspostavio pomenuti časopis i standard priloga i tekstova u njemu podigao na visok nivo.

Moderatorka večeri, koju su organizovale JU Narodna biblioteka “Njegoš” i Filološki fakultet, bila je doc. dr Nataša Jovović, koja je kazala kako je knjiga “Hommage Novu Vukoviću” vraćanje duga Novu Vukoviću jer su mnoge generacije, zahvaljujući njegovom djelu izgradile i izgradiće svoj pogled na svijet.

Dekan Filološkog fakulteta, Igor Lakić, kazao je da je omaž Vukoviću događaj kojim počinje proslava 50 godina postojanja i rada Univerziteta Crne Gore. Istakao je značaj Vukovićeve knjige “Putevi stilističke ideje”, kojoj se, kako je kazao, rado vraća jer, “iz nje se uvijek nešto lijepo i novo može naučiti”.

Akademik Novo Vuković (1937-2002), bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu, dječiji pisac, stilističar i istoričar književnosti, a tokom bogate naučne karijere objavio je brojne studije iz književnosti i uređivao književne časopise. Dobio je više priznanja za naučni i prosvjetni rad, a neka od njih su “Oktoih”, Nagrada Udruženja književnika Crne Gore, Septembarska nagrada Nikšića, Povelja Univerziteta Crne Gore, Plaketa Zmajevih dječjih igara...

Bonus video: