Veče posvećeno Krstu Škanati

Program u čast poznatog reditelja večeras u Tivtu

2090 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Veče dokumentarnog filma posvećeno opusu poznatog reditelja Krsta Škanate, jednog od doajena jugoslovenske filmske dokumentaristike, biće održano večeras u Tivtu, u 20 časova u velikoj dvorani Centra za kulturu.

Ovom prilikom biće prikazan njegov dokumentarni film “12 mjeseci zime” iz 1983. godine.

Filmski reditelj Krsto Škanata rođen je u Tivtu 12. januara 1924. godine. Poslije rata završio je filmski tehnikum, od kada se bavi dokumentarnim filmom. Preminuo je u Beogradu, 18. februara 2017. gdje je i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

U karijeri dugoj četiri decenije režirao je više 40 dokumentarnih filmova, među kojim su mnogi ušli u antologije dokumentarnog žanra: U senci magije, Veliko stoljeće, Tamo gdje prestaje zakon, Prvi padež - Čovjek, Uljez, Moševac, Odričem se svijeta, Ratniče, voljno!, Lovćen, Hvala na slobodi, Nostalgija vampira, Teroristi...

Ostvarenja Krste Škanate i danas predstavljaju daleko više od pukih svedočanstava o prošlom vremenu i jednoj nestaloj zemlji. Dramski potencijal gotovo svakog Škanatinog dokumentarca krije se u naročitom vidu psihodrame koju žrtve ili obespravljeni u njemu praktikuju kroz mimiku, gestove i grimase, bujicu govora i rječita ćutanja, njegovi junaci nastoje da se oslobode utvara prošlosti, prije svega, nanesene nepravde, počinjene u nečije ime, iz navodno viših interesa.

Krsto Škanata je dobitnik mnogih domaćih i svetskih filmskih nagrada i priznanja, ali su njegovi filmovi nerijetko bili i zabranjivani u bivšoj SFRJ. Među tim filmovima je i “12 mjeseci zime” koji će biti prikazan u četvrtak u Tivtu, a koji govori o fenomenu staljinizma iz ugla žrtava, saučesnika i njihovih savremenika.

Bonus video: