Sproveli sve što su i zamislili

Ukoliko bude drugog izdanja Festivala mladih umjetnika, ono može biti samo žešće, sumira za “Vijesti” predsjednik Udruženja mladih umjetnika Crne Gore, violinista Igor Pejović, nakon realizovanog programa

2882 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dobro je da je uspostavljena jedna regionalna inicijativa mladih umjetnika i da je ona pokrenuta iz Podgorice, konstatuje violinista Igor Pejović nakon realizovanog prvog izdanja Festivala mladih umjetnika koji je održan u Vojnom hangaru u Zagoriču 23. i 25. februara.

“Nakon ovog izdanja imamo jasnu formu festivala i odličnu prezentaciju ideje. Festival je sproveden više nego uspješno, interesovanje je bilo ogromno, a reakcije dolaze izvan Crne Gore. Ono što smo zamislili i prethodno najavili uz pomoć svih učesnika, sproveli smo do kraja. Ukoliko dođe do drugog izdanja Festivala, on može biti samo žešći od prethodnog. Zahvaljujemo učesnicima i svima koji su podržali festival, kao i velikom broju posjetilaca”, kazao je Pejović.

On je otkrio da su 25. februara održani razgovori sa mladim umjetnicima koji će poslužiti kao dokumentarni materijal premijernog izdanja Festivala.

Prostor u Zagoriču proteklog vikenda bio je epicentar različitih umjetnosti, a publika je uživala u dramskim, muzičkim, likovnim i filmskim sadržajima.

“Program je počeo predstavom ‘Psihoza u 4:48’ u režiji crnogorskog reditelja Nemanje Mijovića, nakon čega su uslijedili nastupi Lado Rei, lajv elektronske muzike, kao i Ane RS, jedne od najznačajnijih i najuspješnijih predstavnika crnogorske elektronske scene”, navode organizatori festivala.

Ono što je obilježilo prvi dan, a možda i kompletan festival jeste nesvakidašnji za koncert umjetničke muzike koji je održao Crnogorski orkestar mladih, a u okviru kojeg su, kasno u noć, predstavili savremen i neuobičajen program (Vivaldi recomposed - Four seasons, Maks Rihtera).

“Što se tiče nastupa Crnogorskog orkestra mladih koji je izveo Četiri godišnja doba Maxa Richtera u dva sata izjutra, sa tim nastupom došli smo prvi put do ozbiljne komunikacije sa mlađom generacijom čime smo definitivno zabilježili najveću posjetu mladih ljudi koncertu klasične muzike do sada u Crnoj Gori, a vjerovatno i šire”, kazao je Pejović koji je i predsjednik Udruženja mladih umjetnika Crne Gore.

Interesantno je da je drugi dan festivala organizovan na dvije bine, a otvoren je ponovnim igranjem “Psihoze u 4:48”, zatim koreodramom “Vrpca”, koju je pratio energičan nastup mladog podgoričkog benda Petrikor.

“Highlight festivala uslijedio je koncertom kultnog beogradskog benda Kanda, Kodža i Nebojša, koji su punom hangaru priuštili karakteristično svjež zvuk i vrhunsku rok’n’roll atmosferu. Njih su pratili Turbo Trans Turisti iz Beograda, nakon čega je nastupio lokalni sastav Pojačano prisustvo, čiji je snažan performans na kraju svima prisutnima ostavio upečatljiv utisak. Paralelno, u manjem hangaru nastupili su DJ-evi iz Pljevalja, Luka Mlađenović x Zael, koji su u B2B formatu priredili nastup i žurku koja je trajala do posljednjeg mogućeg momenta i na kraju prerasla u potpunu kulminaciju Festivala”, navodi portparol festivala koji se potpisuje kao Angelo.

Tokom oba dana, u drugim prostorima su prikazivani filmovi ŠKART-a, a priređene su i izložbe likovnih umjetnika. Svoje radove su predstavili: Stefan Ševaljević, Aleksandra Božović, Isidora Sarić, Jelica Joksović i Vladana Mirković.

Festival mladih umjetnika podržalo je Ministarstvo kulture i medija i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, kao i neke privatne kompanije.

Bonus video: