Uskomešanost vazduha i strujanje vode

Izložba slikarke Jelene Papović biće otvorena danas u Gradskoj galeriji Kotor u 19 časova

2789 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Samostalna izložba slika akademske slikarke iz Budve Jelene Papović biće otvorena danas u Kotoru, u 19 časova u Gradskoj galeriji.

Papović se predstavlja nizom slika rađenih kombinovanom tehnikom, a istoričarka umjetnosti Ana Ivanović zapisala je tim povodom da se unutar njene umjetničke prakse prožima “razumijevanje fluidnog toka života i njene pozicije u njemu”...

“Iz toga traži svoje boje, iz toga proizlazi pokret njenih figura, uskomešanost vazduha i strujanje vode. Može se reći da ova dva elementa, vazduh i voda, imaju primat na njenim radovima. Voda inspiriše na istraživanje dubljih slojeva iskustva, na samorefleksiju, čak transformaciju. Vazduh poistovjećujemo s disanjem, s pokretanjem misli i imaginacije. Rijetko kad su njena tijela vezana za tlo, ili makar jasno definisano tlo. Ona ga nosi u sebi, kao vezanost za dom, stijenu i kamen s obale mora”, piše Ivanović.

To je primijetila i dramska spisateljica Maja Pelević koja je podijelila i svoj doživljaj iz ateljea Jelene Papović.

“Unutar zidina Starog grada u Budvi nalazi se Jelenin životni i radni prostor ispunjen predmetima, životinjama i knjigama. Sve se to oslikava na kamenju, drvetu i platnima koji ispunjavaju svaki djelić tople, vlažne i haotične prostorije. Tople - jer je to njen dom, vlažne jer je more nadomak njenog praga i pomalo haotične jer se tu prepliće neukrotiva kreativnost sa uzbudljivim životom”, primijetila je Pelević i pozvala publiku da uroni u odabrane slike...

“Dok budete danas i sjutra šetali među ovim slikama - usudite se da pogledate kroz njih. Usudite se da pogledate kroz sebe i kroz nju”, poručuje Pelević.

Ivanović dodaje da na većini radova nalazimo ogledalo, cijelo ili u fragmentima, čime Papović izaziva sopstvenu percepciju posmatrača.

“Izmještajući nas iz udobne pozicije pasivnog posmatrača, uvlači nas u čin poimanja kolektiviteta, introspekcije, empatije, u mogućnost uranjanja u sliku. Gledajući sopstveni odraz, stojimo naspram ‘njenog svijeta’ sami ili zajedno sa drugim posmatračima čiji se odrazi, takođe vide, kako se kreću kroz prostor izložbe”, smatra istoričarka umjetnosti.

Jelena Papović je rođena na Cetinju, 28. januara 1975. Nakon djetinjstva u Budvi, završila je srednju školu za industrijsko oblikovanje u Beogradu, a Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića Gvozda 1997. Pohađala je postdiplomske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi Gradimira Petrovića. Od 1998. godine stvara i drži otvorena vrata svog ateljea u Starom gradu Budve.

Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, a od 2015. se bavi i pedagoškim radom u Budvi i Petrovcu.

Bonus video: