U očekivanju žurkice

Veliko je pitanje da li se to nešto može nazvati kongresom - ili je pak riječ o žurkici - godišnjem okupljanju ekipice koja je privržena drugu Novici, predsjedniku SKA - a na račun IKCG, odnosno na naš račun

3296 pregleda 1 komentar(a)
Novica Mitrović, I kongres arhitekata Crne Gore, Foto: IKCG (ingkomora.me)
Novica Mitrović, I kongres arhitekata Crne Gore, Foto: IKCG (ingkomora.me)

U okviru, veli, godišnjeg Programa stručnog usavršavanja svojih članica/članova, Inženjerska komora Crne Gore, odnosno Strukovna komora arhitekata, a u partnerstvu sa Savezom arhitekata Crne Gore organizuje - fanfare molim: II Kongres mladih arhitektica Crne Gore - mnogo mladih, mnogo slatkih - i jednako mladih i jednako slatkih arhitekata Crne Gore.

Navodi se i da bi se ciljevi ovogodišnjeg Kongresa, jednako kao i ciljevi prošlogodišnjeg Kongresa, imali ogledati, “u stručnom usavršavanju članova, interaktivnoj diskusiji o lokalnim problemima sa kojima se suočava arhitektonska profesija, ali i u međunarodnoj razmjeni iskustava”.

Cijena? Prava sitnica! Za članove IKCG kotizacija je 40 eura, a za ostale 60 eura (prošle godine je kotizacija bila 30 eura - za sve - što će reći da su apetiti u međuvremenu narasli).

I sve to u veselom mjesecu maju - od 10. do 12. maja - u Hotel Karisma Azul Beach Resort, Ulcinj/Ulqin - a na prigodnu temu “Lokalna arhitektonska scena” - s naglaskom na “lokalna”, podrazumijeva se - jer teško da na tzv. CG arhitektonskoj sceni - ako uzmemo da ovdje postoji nekakva scena, što je pod velikim znakom pitanja - imamo uzdanicu/uzdanika koja/koji djeluje van uskih okvira lokalne scene.

OK, ne bih da se ogriješim o Viki Viki Violetu (VVV) - nekrunisanu kraljicu CG arhitekturice i pripadajućeg joj CG urbanizma, majku našu arhitektonsko-urbanističku - i bivšu šeficu bivšeg Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi, pri bivšem Ministarstvu održivog razvoja i turizma bivšega ministra Gvozda.

VVV se od starta, od trenutka kada je rukopoložena od strane pomenutoga Gvozda, s “ozbiljnom odgovornošću i velikim naporom zalaže za crnogorsku arhitekturu i prostor” - i već dugi niz godina niže zapažene uspjehe na velikoj sceni (apss_institut”, instgram.com) - dokazujući, s jedne strane, da i poslije Gvozda i DPS-a ima života, te da se ovdje, sa druge strane, nikome ne opraštaju nesumnjivi uspjesi na velikoj sceni - mada se ne bih iznenadio ni kada bi se ispostavilo da je VVV ta koja ignoriše/prezire aktuelnu IKCG SKA & SACG ekipicu okupljenu oko druga Novice.

***

A što se tiče programa - koji je jednako neinventivan i neinteresantan kao i prošlogodišnji, moram naglasiti - izdvojio bih panel-duskusiju (što znači da je i publika pozvana da uzme učešća) naslovljenu Faktor “Investor” - koju će voditi niko drugi do li, fanfare molim: Banjo - Banjore - Gregović - jedna od najsjajnijih zvjezdica na nebu CG arhitekturice i pripadajućeg joj urbanizma ugašenoga, bivši pomoćnik pomenutoga Gvozda, bivšega ministra - s posebnim zaduženjima za prostorno planiranje - te bivši predsjednik bivšega Savjeta za uređenje prostora pri bivšem ministarstvu bivšega Gvozda - vrlo opskurnog Savjeta iza kojega je ostalo vrlo malo pisanih tragova - a ujedno i lik kojemu je davne 2009. godine, odlukom Vlade CG, dodijeljen stan u Budvi (61.34 m2) - stan koji je Vlada kupila od Crnogorskog fonda za stambeno solidarnu izgradnju za 57.232 eura (pedest sedam hiljada i dvije stotine trideset i dva eura) - da bi Banjore, časa ne časeći, taj stan prodao “ruskom državljaninu” za, fanfare molim: 111.600 eura (sto jedanaest hiljada i šest stotina eura), ostvarujući pritom značajan profit, strogo u legalnim okvirima, molim vas...

Kladio bih se u honorar od ovoga teksta da se ovo Faktor “Investitor” odnosi upravo na Gvozda - koji je zdušno protežirao Banja i kojemu se danas prebacuje da je sa pozicija visokog državnog dužnosnika sa širokim ovlaštenjima, na čelu važnog organa državne uprave, djelovao i kao investitor - ili “investitor”, preciznije.

Vjerujem i da će Banjore govoriti o svojoj ulozi, te o ulogama buraza Đoka i kuma Veliše (Tri mušketira) - u epizodi “Šetalište u Petrovcu” - koja se smatra za jednu od najvećih korupcionaških afera u režiji tzv. BD kriminalne grupe - a osvrnuće se Banjore, ne sumnjam, kao stručni član žirija, i na recentni “Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetališta u dijelu “Budvanske školjke”, dijela šetališta Budva-Bečići, I faza”, te na činjenicu da javnosti, do dana današnjega, nije omogućen uvid u konkursne radove.

Kako bilo, drago mi je da je Banjo našao načina da se reinstalira u arhitektonsko-urbanistički mainstream, te da nastavlja da svesrdno doprinosi boljitku u granicama svojih nemalih ekspertiza...

Samo naprijed Banjore!

***

Prošlogodišnji, I Kongres mladih arhitektica Crne Gore - mnogo mladih, mnogo slatkih - i jednako mladih i jednako slatkih arhitekata Crne Gore - obilježila su, između ostaloga, i dva stručna predavanja. Na poziv organizatora članovima Strukovne komore arhitekata i Saveza arhitekata da dostave prijave stručnih radova i predavanja na teme koje smatraju adekvatnim u kontekstu teme kongresa - Lack of Beauty - odazvala se, uz moju malenkost, samo još Mica Kana (Nevladino udruženje: Ko ako ne Mica Kana i sedam Kanica, arhitektica mladih) - koja je iskoristila priliku da malobrojnoj publici (desetak ljudi, ako izuzmemo organizatore) predstavi svoje NVU - a ja sam govorio o najvažnijim realizovanim projektima Milana Popovića, u sijenci tada aktuelnog, nemilog događaja: rušenja Bloka “B” Hotelskog kompleksa “Korali” u Sutomoru, autora arhitekta Milana Popovića.

U pozivu na ovogodišnji, II Kongres arhitektica i arhitekata CG, nema ni pomena o stručnim radovima i predavanjima - izostao je poziv organizatora - tako da je veliko pitanje da li se to nešto može nazvati kongresom - ili je pak riječ o žurkici - godišnjem okupljanju ekipice koja je privržena drugu Novici, predsjedniku SKA - a na račun IKCG, odnosno na naš račun.

***

Da li će Novičinu žurkicu podržati ministar Odović - i ako hoće, na koji način - ostaje da se vidi - uz podsjećanje da smo prošle godine svjedočili svojevrsnoj uzurpaciji - stealing scene - Novičine žurkice od strane druga Stevketa - bivšega glavnoga ćate za arhitektonske rabote i priključenija za vakta bivše ministarke Novaković Đurović - te gospođe Izgarević Pavićević - bivše generalne direktorice Direktorata za planiranje prostora pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma - bivše generalne direktorice Direktorata za planiranje prostora i informacione sisteme u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (desna ruka bivše ministarke Novaković Đurović) - te aktuelne Odovićeve državne sekretarke - koja na neki volšeban način iznalazi načina da bude u žiži odlučivanja još od mračnih i mrskih nam DPS vremena.

Marina Izgarević Pavićević, I kongres arhitekata Crne Gore
Marina Izgarević Pavićević, I kongres arhitekata Crne Gorefoto: Ikcg (ingkomora.me)

I još ako se gospodin Minić - v.d. generalnog direktora Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekturice - udostoji da svojim prisustvom uveliča Novičinu žurkicu - veselju neće biti kraja - a kako nijesam primijetio da su u međuvremenu - evo teče sedma godina - donijete te famozne Državne smjernice razvoja arhitekturice, veliko je pitanje što to sprovodi gospodin Minić...

Kako bilo, možda je Novičina žurkica prilika da se prozbori i na temu tih smjernica...

Bonus video: