Promocija knjige “Oči kože: arhitektura i čula” na Cetinju

Knjiga finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme prevedena je na naš jezik u izdanju "Ateljea A22"

3690 pregleda 0 komentar(a)
Juhami Palasma, Foto: Promo
Juhami Palasma, Foto: Promo

Prevod seminalne knjige “Oči kože: arhitektura i čula” finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme (Juhani Pallasma), objavljen je u izdanju mlade izdavačke kuće “Atelje A22”, u sklopu projekta “Kreativne industrije” koji je kofinansiralo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Knjiga će biti predstavljena danas u prostorijama galerije “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u 18.30 časova.

Na promociji, koju će moderirati prof. dr Kristina Bojanović, govore: arhitektica i umjetnica Ajla Selenić, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici dr Slavica Stamatović Vučković i teoretičar umjetnosti Milovan Novaković koji je preveo djelo sa engleskog jezika.

“U ovoj knjizi, koja je prvi put objavljena 1996. godine i potom doživjela brojna reizdanja, problematizuje se dominacija čula vida u arhitektonskom oblikovanju i istražuju višečulne dimenzije arhitektonskog iskustva. S vremenom postavši ključno štivo u domenu fenomenološkog poimanja arhitekture, knjiga ‘Oči kože’ pruža čitaocima dubok uvid u suštinu umjetnosti graditeljstva”, navodi se u saopštenju.

foto: Promo

Urednica i vlasnica izdavačke kuće Atelje A22, vizuelna umjetnica Milica Janković, kazala je da “Oči kože” nije samo knjiga namijenjena arhitektama i teoretičarima arhitekture, već i svim čitaocima koji su otvoreni da preispitaju svoj odnos prema prostoru.

“Palasma nas podstiče da se vratimo svojim čulima, da otvorimo oči kože i svijet doživimo intenzivnije. Prvi put objavljujući na našem jeziku prevod ove u arhitektonskoj teoriji nezaobilazne knjige, Atelje 22 daje važan doprinos crnogorskoj kulturi”, istakla je Janković i pozvala širu javnost da se upozna sa ovim djelom.

Promociju knjige organizuju izdavačka kuća “Atelje A22” i Narodni muzej Crne Gore.

Bonus video: