Erroov globalizovani svijet od danas u Podgorici

Izložba eminentnog umjetnika sa Islanda biće otvorena večeras u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova

1831 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba renomiranog islandskog umjetnika Erróa biće otvorena danas u dvorcu Petrovića, prostoru Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), u 19 časova.

Na otvaranju će govoriti direktor MSUCG dr Vladislav Šćepanović i kustoskinje izložbe mr Maša Vlaović i Danielle Kvaran.

Vlaović ističe da je Erró jedan od najpoznatijih islandskih umjetnika koji je svojim predanim radom i angažovanim pristupom zavrijedio značajno mjesto i na svjetskoj umjetničkoj sceni.

“Njegova umjetnost predstavlja vrstu društvenog aktivizma koji se suprotstavlja i kritikuje globalni kapitalizam u kome umjetnik uzima poziciju posmatrača i kritičara društvenih kretanja, suočavajući se sa izazovima konstantnog preispitivanja različitih fenomena. Angažovani je stvaralac koji u socijalnom i umjetničkom smislu reaguje i bori se protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva, ističući prvenstveno estetske, humane i etičke vrijednosti”, zapisala je Vlaović.

Ona je dodala da je Erróovo stvaralaštvo usmjereno ka tome da se izgradi novo, bolje društvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu društvenu ulogu.

Postavka je organizovana u hronološko-tematskom okviru i obuhvata Erróovu umjetničku karijeru od pedesetih godina pa sve do njegovih novijih radova.

“Izložba nastoji da pokaže kako se Erróov fond izvora vremenom bogatio i obnavljao kako bi pokrio sve moguće oblasti, od umjetnosti i bioskopa do stripova, nauke i tehnologije, istorije i politike, reklame i propagande ili erotike”, kazala je kustoskinja izložbe Danielle Kvaran.

Kvaran ističe i da Erró crpi inspiraciju iz globalizovanog svijeta i kontinuiranog protoka slika i informacija.

“Kao rodonačelnik slikanog kolaža, odnosno prakse slikanja zasnovane na pripremnim montažama gotovih slika, razvio je bujnu sagu o potrošačkom društvu i svjetskoj politici, često sa kritičkom ili satiričnom namjerom. Slobodnim kombinacijama i kontrastima slika iz različitih štampanih izvora i mjesta, stvorio je bogat, složen i često uznemirujući opus, koji razbija otvorene kulturne stereotipe i hijerarhije, spaja prošlost i sadašnjost, fikciju i stvarnost. Dovodeći umjetnost kolaža do krajnosti, njegove originalne kompozicije artikulišu tok moćnih vizuelnih narativa koji su obuhvatali ‘svjetsku scenu’ mnogo prije stvaranja interneta, koji je omogućio da globalizacija postane centralna tema”, sumirala je kustoskinja.

Izložba je nastala u saradnji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika. Postavka hronološki prati faze Erróovog rada i njegovu karijeru, koju je u velikoj mjeri obilježila umjetnikova donacija 4.500 radova gradu Rejkjaviku. Na osnovu te donacije formiran je i znatan dio kolekcije Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku.

Postavka izložbe biće predstavljena u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu MSUCG, a otvorena je za javnost do šestog maja.

Bonus video: