Konteksti kulture: studije iz humanistike i umjetnosti

Naučni časopis koji je pokrenulo Društvo za kulturni razvoj “Bauo”, biće predstavljen večeras u Muzičkom centru Crne Gore

3979 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija prvog broja naučnog časopisa “Konteksti kulture: studije iz humanistike i umjetnosti” biće održana danas u Podgorici, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore u 19 časova.

Časopis je, krajem prošle godine, pokrenulo Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, a uređuju ga doktorand arheologije Dušan Medin i doktorantkinja istorije književnosti Stanka Janković Pivljanin. Časopis je objavljen uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija posredstvom Konkursa za naučnoistraživačku djelatnost za 2023. godinu.

Na predstavljanju će govoriti: poslovna direktorica JU Muzički centar Crne Gore Isidora Damjanović, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, u ime sufinansijera, Dragana Ćetković, konzervatorska savjetnica i generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Dobrila Vlahović, kao i urednici.

Konteksti kulture
foto: Promo

“Časopis je pokrenut sa ciljem da u fokus interdisciplinarnih i multidisciplinarnih humanističkih istraživanja - arheologije, istorije umjetnosti, istorije, etnologije, kulturne/socijalne antropologije, muzeologije, heritologije, muzikologije, književnosti, lingvistike... postavi bogato kulturno nasljeđe nastalo na prostoru današnje Crne Gore, Balkana i Mediterana. Premrežen uticajima različitih kultura i civilizacija koje su na njemu ostavile traga, ovaj prostor stoljećima je bivstvovao kao polje dinamične razmjene, u kome su se smjenjivale, premrežavale, međusobno nadilazile i asimilovale različite kulturološke paradigme, formirajući, lotmanovski rečeno, različite semiosfere, u kojima su se neprestano konstruisali, pomjerali i obnavljali različiti semiotički kodovi”, navodi se u predgovoru koji potpisuju urednici.

Upravo dekodiranje tih kodova u datom prostoru i vremenu ne znači samo otkrivanje granica i semiotičkih sfera jednog svijeta koji je iščezao, već i načina na koji je on oblikovao i naš današnji, dodaju oni...

“Ono što nas u ovom časopisu posebno zanima jeste na koji način u jednoj kulturi dolazi do semioze - do produkcije novih značenja, simboličke nadgradnje postojećeg i njegovog ulaska u komunikacijski proces između ljudi iste ili različite epohe. Što je to što modeluje određenu sliku svijeta, na koji način se ona mijenja i što to govori o čovjeku jednog vremena, ali i čovjeku uopšte? Tragaćemo i za putevima identitetskih formiranja, ukrštaja, za značenjima i smislom - doslovnim i simboličkim - pojedinih kulturnih fenomena, pojava i artefakta”, najavljuju Medin i Janković Pivljanin.

Oni otkrivaju i da je u planu da se publikacija objavljuje na godišnjem nivou, u štampanom i elektronskom izdanju (kontekstikulture.me) i da donosi neobjavljene, originalne, naučne i pregledne radove na engleskom i našem jeziku.

“Časopis je u ovom broju obima od gotovo 160 stranica, velikog formata, mekog poveza, kolorne štampe i visokih estetskih i naučnih referenci. U njemu su zastupljeni članci arheologa prof. dr Borisa Kavura (Slovenija), arheološkinje i istoričarke umjetnosti prof. dr Martine Blečić Kavur (Slovenija), istoričarke umjetnosti dr Milene Ulčar (Srbija), arheologa i istoričara mr Roberta Golovića (Crna Gora), bibliotekarke Gordane Ljubanović, doktorantkinje (Crna Gora), dr Luke Rakojevića (Crna Gora), pravnika i istoričara dr Sava Markovića (Crna Gora), istoričake prava dr Mirjane Blagojević (Srbija), kao i ekonomiste i kniževnika dr Milka Štimca (Srbija)”, najavljeno je u saopštenju.

Nakon zvaničnog dijela promocije biće upriličen svečani koktel i svi posjetioci dobiće na poklon primjerak publikacije.

Bonus video: