Časopis Komun@ objavio knjigu posvećenu Mirku Jakovljeviću

"Jakovljević je živio uspravno, tako je i umro, ostavljajući za sobom impozantno djelo. Crna Gora pamtiće ga kao vrsnog profesionalca, publicistu, novinara i urednika, ali prije svega kao velikog, čovjeka, timskog radnika, druga i prijatelja, strpljivog kolegu, kao novinara pored kojeg su stasavale mnoge generacije“

1529 pregleda 1 komentar(a)
Korice knjige -TRAGom Mirka Jakovljevića u izdanju časopisa Komun@, Foto: Komun@
Korice knjige -TRAGom Mirka Jakovljevića u izdanju časopisa Komun@, Foto: Komun@

Časopis Komun@ objavio je knjigu „TRAGom Mirka Jakovljevića“ u znak sjećanja na prerano preminulog prof. dr Mirka Jakovljevića, univerzitetskog profesora, publiciste i dugogodišnjeg novinara, autora više dokumentarnih filmova, dobitnika brojnih nagrada i priznanja.

"Izdavanje knjige posvećene kolegi Jakovljeviću, časopis Komun@ želio je osnažiti civilizacijski odnos prema kulturi sjećanja sa kojom iznova trajemo i živimo u novim oblicima ljudske i kulturološke baštine. Jakovljević je živio uspravno, tako je i umro, ostavljajući za sobom impozantno djelo. Crna Gora pamtiće ga kao vrsnog profesionalca, publicistu, novinara i urednika, ali prije svega kao velikog, čovjeka, timskog radnika, druga i prijatelja, strpljivog kolegu, kao novinara pored kojeg su stasavale mnoge generacije“, saopštio je urednik časopisa Komun@ i priređivač knjige Amer Ramusović.

U knjizi se nalazi 30 tekstova i jedna pjesma, a među tekstovima su oni koje su uradili Vedada Baraković iz Tuzle, Dobrivoje Stanojević, Boban Tomić, Tanja Vulić iz Beograda, Draško Došljak, Željko Rutović, Kemal Musić, Dragan Mitov Đurović, Dražen Drašković, Dubravka Jovanović, Edin Smailović, Saša Radunović i drugih iz Crne Gore.

"Svi oni su se po različitim osnovama družili sa Mirkom Jakovlljevićem posvetivši mu knjigu u ime stvaralačkih i ljudskih tragova čiji sveukupni trag u novim oblicima sjećanja zaslužuje i novo trajanje i traganje za njegovim stvaralačkim opusom“, istakao je Ramusović.

Grafički urednik je Gordan K.Čampar, a knjiga je ilustrovana sa dva crteža čiji autori su Slavenko Rakočević i Pero Nikčević, akademski slikar, kao i više fotografija zabilježenih na različitim skupovima i manifestacijama na kojima je Jakovljević učestvovao.

"O svim Mirkovim tragovima ovom knjigom se čuva i ostaje jedan zbirni trag, publicisticki razgranat u više tragalačkih i stvaralačkih rukavaca koje su autori shodno svojoj inspiraciji, emociji, saradnji i prijateljstvu sa Mirkom pripremili tim povodom, čime će biti na adekvtan način obilježen njegov rad i doprinos koji je dao nauci, a posebno novinarstvu u Crnoj Gori, pa ovaj rukopis posvećenom njemu, ostaje trajno urezan u kolektivnu pisanu memoriju na koji način mu njegovi prijatelji skromno zahvaljuju na svemu onom što je iskreno činio za prijatelje, medije, društvo i državu Crnu Goru“, poručio je Ramusović.

Knjiga o Mirku Jakovljeviću je 14. koju je časopis Komun@ izdao.

Bonus video: