Značaj žena u kulturi sve više prepoznat i vrednovan

Nastavak borbe za ravnopravnost, priznavanje doprinosa ženâ u kulturi, te promocija i podrška njihovim radovima i karijerama, ostaju imperativi za izgradnju pravednijeg i otvorenijeg društvenog i kulturnog prostora, poručuje ministarka kulture i medija Tamara Vujović

8104 pregleda 62 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić
Foto: Đorđe Cmiljanić

Učešće ženâ u kulturi, bilo kao umjetnicâ, menadžerki ili rukovoditeljki, ključno je za razvoj bogate, raznolike i inkluzivne kulturne scene, kazala je za “Vijesti” ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom Međunarodnog dana žena.

Ona ističe da nastavak borbe za ravnopravnost, priznavanje doprinosa žena kulturi, te promocija i podrška njihovim radovima i karijerama, ostaju imperativi za izgradnju pravednijeg i otvorenijeg društvenog i kulturnog prostora.

Sa druge strane, postoje i o(p)staju izazovi koji više pogađaju žene nego njihove muške kolege...

“Tako u javnom životu žene bivaju više izložene napadima, kritici, osudi, što je bio slučaj i sa ministarkom Vujović”, pišu iz Ministarstva kulture i medija (MKM), a Vujović ističe da su brojni izazovi pred ženama koje se bave javnim poslom u Crnoj Gori.

7 od 17 ustanova kulture u Crnoj Gori vode žene, i to: Nacionalnu biblioteku “Đurđe Crnojević”, Filmski centar, Pomorski muzej, Prirodnjački muzej, Crnogorsko narodno pozorište (umjetnička direktorica), Kraljevsko pozorište Zetski dom (umjetnička direktorica), Muzički centar Crne Gore (poslovna direktorica)

“Svjedoci ste napada kojima sam bila izložena, kada sam imenovana na mjesto ministarke kulture i medija. Ne smatram da sam napadnuta jer sam žena, ali smatram da je bilo lakše da me diskredituju jer sam žena. Lakše je bilo da se taj narativ primi i zbog toga smatram da ženama koje se bave javnim poslom u Crnoj Gori nije lako. Žena ima manje prava na grešku, lakše im se lijepe etikete, izložene su online nasilju, govoru mržnje. Razmislite o tome!”, poručuje Vujović.

Ministarka je ocijenila da žene u Crnoj Gori osvajaju prostor kulture i priznanja za svoj rad, te da je “zahvaljujući feminističkom pokretu i promjenama u društvenoj svijesti, značaj žena u kulturi sve više prepoznat i vrednovan”.

osmi mart
foto: Privatna arhiva

Žene čine veliki dio zaposlenih u crnogorskim institucijama kulture, a Vujović ističe da je značajan broj njih na rukovodećim pozicijama. U 44 crnogorske vlade, ona je tek četvrta žena koja rukovodi Ministarstvom kulture i medija. Pored nje, sekretarke Ministarstva i šefice kabineta, na čelu dva od četiri direktorata su žene, a jedno mjesto je upražnjeno, navodi se u odgovorima...

“U sedam od 17 ustanova kulture na rukovodećim pozicijama su žene, i to u: Nacionalnoj biblioteci Đurđe Crnojević, Filmskom centru, Pomorskom muzeju, Prirodnjačkom muzeju, Crnogorskom narodnom pozorištu (umjetnička direktorica), Kraljevskom pozorištu Zetski dom (umjetnička direktorica), Muzičkom centru Crne Gore (poslovna direktorica)”, sumirala je Vujović.

Žensko prisustvo u toj sferi izuzetno je važno, kao i uspostavljanje ravnoteže poslovnog i privatnog života, smatra ministarka.

“Sve žene koje rade u sistemu MKM, vitalna su sila administracije, procesa koji, dotičući osnovne vrijednosti društva, podstiču trajne promjene u načinu na koji razumijemo i vrednujemo kulturu. U kontinuitetu se staramo da obezbijedimo ravnotežu poslovnog i privatnog života u administraciji, a isti cilj imamo i kada je u pitanju sektor umjetnosti, s obzirom na to da je poznato da je ženama, posebno u izvođačkim umjetnostima ta ravnoteža teško ostvariva. Poziv umjetnice podrazumijeva stalnu nesigurnost, duge radne sate, nestandardno radno vrijeme, pa ćemo posebnu pažnju pokloniti statusu žena umjetnica”, istakla je Vujović.

Ona je dodala da je i u oblasti medija potrebno doprinijeti rodnoj ravnopravnosti.

“Želimo i moramo vidjeti više žena, i posebno skrećemo pažnju na važnost njihovog učešća u emisijama koje se tiču svih tema od javnog značaja, ne samo kulture, zdravlja i zabave, kako je to najčešće slučaj”, poručila je Vujović.

Osim promjena unutar kulturnih institucija i industrija u kojima je sve više žena na rukovodećim pozicijma, iz MKM dodaju da je politika ministarke i otvaranje pitanja poput reprezentacije žena u medijima, javna borba protiv seksizma i objektivizacije u popularnoj kulturi.

“Politički narativ o borbi za prava žena, nažalost, dobija ideološki diskurs opozicije, zato žene koje su već na pozicijama gdje se donose odluke, moraju angažovano djelovati kako bi one u njihovim eko-sistemima ostvarile vidljive promjene kada je u pitanju afirmacija žena”, konstatuje ministarka i naglašava da je posebno raduje to što će Crnu Goru na Bijenalu umjetnosti u Veneciji ove godine predstavljati mlada umjetnica Darja Bajagić.

Predviđene podsticajne mjere za žensko preduzetništvo u kulturi

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović navodi da je potrebno oblikovati kulturni pejzaž na načine koji odražavaju bogatstvo i kompleksnost ljudskog iskustva i tako stvoriti uslove da žene imaju jednake mogućnosti za izražavanje i profesionalni razvoj. U tom kontekstu, postoji i plan podrške ženskom preduzetništvu u kulturi.

“Ministarstvo kulture i medija je Nacionalnim programom razvoja kulture predvidjelo uvođenje podsticajnih mjera za žensko preduzetništvo u kulturi, a u okviru konkursa za podršku razvoju kreativnih industrija. Kroz taj konkurs sa skoro 200.000 eura sufinanasirali smo 28 projekata, a Konkursom smo predvidjeli posebnu podršku za razvoj ženskog preduzetništva i od 28 projekata, ovoj kategoriji pripada čak 21, a iznos opredijeljene podrške je 137 hiljada eura”, navodi se u odgovorima.

Žena ima manje prava na grešku, lakše im se lijepe etikete, izložene su online nasilju, govoru mržnje. Razmislite o tome!”, poručuje Vujović

Bonus video: