Povećati vidljivost domaćih filmova: "Ponovo radi bioskop..."

Komentarišući podatke Evropske audiovizuelne opservatorije da Crnogorci najmanje od svih Evropljana idu u bioskop, direktorka Filmskog centra Aleksandra Božović najavljuje program “Ponovo radi bioskop”, koji se realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom

4981 pregleda 58 reakcija 4 komentar(a)
Aleksandra Božović, Foto: Duško Miljanić
Aleksandra Božović, Foto: Duško Miljanić

Kako bi povećali vidljivost domaćih filmskih produkcija, Filmski centar Crne Gore (FCCG) u saradnji sa Crnogorskom kinotekom pokreće program “Ponovo radi bioskop - Savremeni crnogorski film 2017-2023” koji će trajati tri mjeseca, od marta do juna.

Program će biti realizovan u digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu čime će publici pružiti priliku da se upozna sa savremenim crnogorskim filmovima koje je FCCG podržao, od svog osnivanja 2017. pa do 2023. godine, a sve projekcije biće besplatne.

To je Vijestima saopštila direktorka FCCG Aleksandra Božović odgovarajući na pitanja upućena krajem februara, a povodom statistike Evropske audiovizuelne opservatorije Savjeta Evrope koja pokazuje da crnogorski bioskopi bilježe najslabiju posjećenost u Evropi, ali i najmanje interesovanje publike kada su domaći filmovi u pitanju.

Posjećenost većinskim nacionalnim produkcijama u bioskopskim salama u Crnoj Gori iznosila je svega 0,1 odsto u 2022, odnosno oko 0,5 odsto u 2023. godini. Evropska audiovizuelna opservatorija sa sjedištem u Strazburu, dio je Savjeta Evrope i pruža podatke i analize o bioskopskoj, televizijskoj i VOD (video on demand) industriji u Evropi, sa ekonomske i pravne tačke gledišta.

Filmski centar Crne Gore i Opservatorija imaju kvalitetnu saradnju, ističe Božović.

“Kao član Opservatorije, Filmski centar je na izvoru najsvježijih informacija koje dolaze iz sfere ekonomskih i statističkih istraživanja trendova u evropskom sektoru kinematografije, televizije, videa i interneta, kao i iz sfere pravnih pitanja vezanih za audiovizuelni sektor”, navodi se u odgovorima iz FCCG.

Na pitanje Vijesti u kojem gradu je najveća, a u kojem najmanja posjećenost bioskopu, Božović kaže da su to Bar, Mojkovac i Herceg Novi.

“Nakon godina pandemije i otvaranja digitalizovanih sala u Crnoj Gori od 2022. godine, najveću posjetu u odnosu na broj stanovnika, i najveći broj prikazivanja filmskih ostvarenja bilježe bioskopi u centrima za kulturu u Baru, Mojkovcu i Herceg Novom”, odgovara ona.

No, na pitanje koji su filmovi u većinskoj crnogorskoj produkciji prikazivani u bioskopima tokom 2021, 2022. i 2023. godine, te koliko dugo su bili na repertoarima i u koliko dnevnih termina, prosječno, nemaju konkretan odgovor.

“Filmski centar nema informacije o tome koliko su dugo filmovi u većinskoj crnogorskoj produkciji bili na repertoarima u bioskopima. Ono što znamo je da su tokom 2021, 2022. i 2023. godine, pet igranih filmova većinske crnogorske produkcije doživjeli svjetske premijere. Nakon prikazivanja na najvećim evropskim festivalima, filmovi Ivana Bakrača ’Poslije zime’, Dušana Kasalice ’Elegija Lovora’ i ‘Sirin’ Senada Šahmanovića stigli su i do crnogorske publike u ovom trogodišnjem periodu”, otkriva ona i najavljuje da publika u 2024. godini može očekivati još novih dugometražnih igranih filmova crnogorskih autora, kako sa svjetskim, tako i nacionalnim premijerama.

209 projekata je podržao Filmski centar Crne Gore od osnivanja 2017. godine pa do danas. Od toga sufinansirana je proizvodnja 21 igranog filma i 42 manjinske koprodukcije

Jedan od ciljeva projekta “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, dodaje ona, jeste da se crnogorskim filmovima pruži što duži bioskopski život, podstakne distribucija i probudi veće interesovanje publike.

“Ovo je prvi put da se ovakav projekat realizuje kod nas, a benefite poduhvata, uvjereni smo, vidjećemo u budućem periodu. Naravno, planiramo da nastavimo s ovakvim manifestacijama i promocijom crnogorske kinematografije, kako bismo svakom filmskom ostvarenju obezbijedili jednake šanse”, kaže ona.

Projekcije će biti dostupne širom Crne Gore, a program u Podgorici počinje 14. marta u sali Crnogorske kinoteke “Gojko Kastratović” projekcijom filma “Poslije zime” Ivana Bakrača, koji će biti gost i nakon projekcije govoriti o svom filmu. Razgovori sa filmskim stvaraocima biće organizovani svakog četvrtka nakon projekcija.

Program počinje u Podgorici 14. marta
Program počinje u Podgorici 14. martafoto: Promo

“U sklopu ove manifestacije, FCCG, Crnogorska kinoteka i KIC ‘Budo Tomović’ sredinom aprila organizovaće premijere kratkih filmova ‘Supermarket’ reditelja Nemanje Bečanovića i ‘Neka cvjeta rosno cvijeće’ Ivana Bakrača. Tokom aprila projekcije će biti održane i u digitalizovanim bioskopima u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Nikšić, Kotor, Tivat, Bar, Herceg Novi, u kojima je Filmski centar, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio proces digitalizacije”, navodi se u odgovorima.

Tokom aprila i maja biće realizovan i putujući bioskop koji će omogućiti projekcije i u gradovima koji još nemaju digitalizovane bioskopske sale, a to su: Rožaje, Gusinje, Petnjica, Andrijevica, Plav, Kolašin, Podgorica, Danilovgrad, Plužine, Žabljak, Šavnik, Zeta, Tuzi, Cetinje i Ulcinj.

“Očekuje se da će u narednom periodu biti otvorene nove bioskopske sale u Podgorici, Danilovgradu, Tuzima, Plužinama, Kolašinu, kao i prva ljetnja scena u Crnoj Gori - ljetnje kino u Baru”, otkriva Božović.

Filmovi koji će biti prikazani su tematski i žanrovski raznovrsni, a dijele zajedničku komponentu - kvalitet.

“Upravo zbog toga smo uvjereni da će, u skladu s afinitetima, svaki od naslova koji će biti prikazan, pronaći put do publike. Vjerujemo da postoji potreba publike u svim pomenutim gradovima, kao i u Crnoj Gori generalno, da uživa u filmskim projekcijama na velikom platnu, da se ponovno stvori navika odlaska u bioskop, a prije svega da se upozna, čuva i cijeni domaći filmski izraz”, kazala je direktorka FCCG.

Božović je navela i da je Filmski centar od osnivanja 2017. godine podržao ukupno 209 projekata.

“Od toga, sufinansirali smo proizvodnju 21 igranog filma i 42 manjinske koprodukcije. Kontinuirani rad Filmskog centra Crne Gore na objavljivanju i realizaciji godišnjih poziva za sufinansiranje produkcije kinematografskih djela stvara sigurno okruženje za rad crnogorskih filmskih stvaralaca. Ovaj pristup doprinosi razvijanju novih talenata i unapređenju kadra u crnogorskoj kinematografiji”, tvrdi ona.

Božović ističe da FCCG već nekoliko godina radi na unapređenju i razvoju crnogorske kinematografije i ističe da “ostaje posvećen podršci i razvoju crnogorske kinematografije u ovom promjenljivom i izazovnom okruženju”.

Bonus video: