Akademija za muzičke i teatarske profesionalce

Međunarodni festival KotorArt pored tradicionalnih majstorskih radionica organizuje i novi program

3718 pregleda 0 komentar(a)
Violinista Žil Apap, Foto: KotorArt
Violinista Žil Apap, Foto: KotorArt

Programi za mlade, neformalno obrazovanje i sticanje i razmjena znanja i iskustava i ove godine predstavljaju važan fokus Međunarodnog festivala KotorArt.

Pored tradicionalnih, majstorskih radionica za mlade muzičare, ovogodišnji festival pruža prve radionice za muzičke i teatarske profesionalce koje će biti održane od 15. jula do 14. avgusta, a rok za prijavu je 26. maj.

“Nadareni mladi umjetnici sa svih strana svijeta okupiće se u Kotoru, kako bi dodatno usavršili svoje muzičke i umjetničke vještine pod mentorstvom međunarodno priznatih profesora i višestruko nagrađivanih umjetnika. Ovogodišnji predavači su Jokut Mihailović za klavir koji će radionice održati od 15. do 20. jula, Žil Apap za violinu koji će u Kotoru raditi od 28. jula do prvog avgusta, kao i Kemal Gekić za klavir, od 10. do 14. avgusta”, navodi se u saopštenju.

Jokut Mihailović održaće radionice klavira
Jokut Mihailović održaće radionice klavirafoto: Kotorart

Novina ovogodišnjeg izdanja Festivala je KotorArt akademija za muzičke i teatarske profesionalce.

“Program je namijenjen producentima i menadžerima u kulturi, a cilj je da kroz šestodnevni program, sačinjen od stručnih predavanja, mentorskih sesija i radionica, polaznicima pruži sveobuhvatan pregled različitih aktivnosti u domenu izvođačkih umjetnosti, sa fokusom na muziku i teatar. Svrha programa je da mladim profesionalcima aktivnim u domenima muzike i pozorišta obezbijedi prilagođenu podršku, kao i da doprinese unapređenju njihovih kapaciteta, razmjeni znanja i iskustava i umrežavanju”, piše u saopštenju.

Kemal Gekić
Kemal Gekićfoto: KotorArt

Akademija za muzičke i teatarske profesionalce biće održana od 24. do 29. jula u Kotoru. Ovogodišnji eksperti i predavači biće: konsultantkinja za politike programa Kreativna Evropa Evropske komisije Gabrielle Bernoville, predsjednik Evropske asocijacije festivala (EFA) Jan Briers, osnivačica i direktorka Operosa Montenegro Opera Festival Katherine Haataja, pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju NT Gent teatra Sophie Vanden Broeck, koja je i producentkinja turneja za predstave Jana Fabra i Mila Raua, dramaturškinja i intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci Dubravka Vrgoč, programske menadžerke Centra beogradskih festivala (CEBEF) i producentkinje BEMUS-a Jelena Janković Beguš i Milica Kadić, pozorišna rediteljka i glumica Anica Tomić, kao i Sara Mandić mendžerka razvoja i produkcije Međunarodnog festivala KotorArt.

Program Akademije polaznicima će ponuditi pregled različitih oblika djelovanja u muzičko-scenskoj umjetnosti kroz aspekte međunarodne saradnje.

“U fokusu će biti umjetnička, ali i produkciona, administrativna, finansijska i pravna pitanja u regionalnom i evropskom kontekstu. Polaznici će pratiti stručna predavanja o različitim modelima produkcije i koprodukcije, o finansiranju i mehanizmima podrške, održivosti u muzičko-scenskoj umjetnosti, kao i o strategijama turneja i pristupu stranim tržištima”, piše u najavi.

Bonus video: