Predstava „Očevi su grad(ili)” večeras u CNP-u

Dokumentarna kritika ljudske pohlepe do krajnjih granica se koristi vlastitim autentičnim prostorom i vremenom, a izvedena je u žanru političkog kabarea

1676 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Jedna od najuspješnijih i trenutno najdugovječnijih predstava Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) “Očevi su grad(ili)”, autorski projekat reditelja Borisa Liješevića, biće izvedena danas na velikoj sceni CNP-a u 20 časova.

“Predstava ‘Očevi su grad(ili)’ je dokumentarna kritika ljudske pohlepe koja se do krajnjih granica koristi vlastitim autentičnim prostorom i vremenom, a izvedena je u žanru političkog kabarea. Tužne, potresne, humorom ili ironijom obojene scene artikulišu zajednički problem kojeg generišu kapitalistički sistem, finansijska kriza i mijenjanje ili pak propadanje osnovnih ljudskih vrijednosti, pri čemu se neprekidno potresno zadire u ono izloženo, ranjivo i povrijeđeno u čovjeku, tj. u suštinu ljudskosti same”, najavljeno je u saopštenju povodom izvedbe.

Saradnica u autorskom procesu je Milena Lubarda Marojević, asistent režije Idriz Đokaj, dramaturškinja Stela Mišković, asistenti na dramaturgiji Ivana Dedić i Balša Poček, kompozitor Aleksandar Kostić, kostimografkinja Ivanka Vana Prelević, a izvršna producentkinja Svetlana Sošić.

Uloge u predstavi tumače: Srđan Grahovac, Dušan Kovačević, Gorana Dragašević, Dragan Račić, Ana Vujošević, Nada Vukčević, Žaklina Oštir, Slavko Kalezić, Jadranka Mamić, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Slobodan Marunović, Petar Novaković, Mišo Obradović, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Kristina Obradović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Vukan Pejović.

Predstava je 2013. godine zavrijedila Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za glumački ansambl, a potom i “Grand prix” za najbolju predstavu u cjelini na 30. Susretima pozorišta/kazališta Brčko.

Glumački ansambl predstave dobio je i Specijalnu nagradu Bijenala crnogorskog teatra 2014. godine.

Bonus video: