Časopis koji produžava život u izmaštanom svijetu tajanstvenih predjela

Objavljen drugi dvobroj časopisa za fantastiku u književnosti i umjetnosti, Athanatik, koji uređuje dr Marijana Terić

4507 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nakon što je prošle godine ugledao svjetlost dana, prije nekoliko dana iz štampe je izašao drugi dvobroj Athanatika, prvog časopisa za fantastiku u književnosti i umjetnosti u Crnoj Gori.

“Athanatik je već postao prepoznatljiv časopis u Crnoj Gori i regionu koji privlači pažnju velikog broja čitalaca i kulturnih centara spremnih da promovišu našu publikaciju. Drago mi je što smo nakon predstavljanja prvog broja dobili povjerenje eminentnih autora i teoretičara žanra fantastike, čemu svjedoči drugi broj Athanatika, koji smo obogatili novim sadržajem. Zahvaljujući radu Vasilija Savovića, koji je analizirao upliv epske fantastike u popularnu muziku, otvorili smo prostor za novi segment časopisa koji smo nazvali Epska muzika”, kazala je za “Vijesti” dr Marijana Terić, glavna i odgovorna urednica časopisa, ali i glavni krivac što je Crna Gora “prvi put dobila ključeve podzemnih dvorana fantastike” odakle je lakše “posmatrati svijet satkan od snova”.

Terić
Terićfoto: Privatna arhiva

Prema njenim riječima, drugim brojem luksuznog časopisa, potvrdili su da je fantastička književnost u Crnoj Gori dobila na značaju, kao i da je sve više onih koje ova vrsta literarnog stvaralaštva privlači.

“Posebno me raduje činjenica što smo pomjerili granice naše zemlje i povezali se sa najveći majstorima ove vrste umjetnosti u svijetu. Izdvojila bih radove Villijama Simpsona iz Holivuda, Endrjua Skota iz Španije, Fione Sampson iz Ujedinjenog Kraljevstva, ilustracije engleskog strip velikana Dejva Mekina, koji je ilustrovao naslovnice knjiga Reja Bredberija. Ne umanjujemo značaj autora i strip umjetnika sa naših prostora, ali zahvaljujući pomenutim velikanima, fantastika Crne Gore dobija međunarodni značaj u svijetu”, istakla je Terić.

Časopis je sastavljen iz više segmenata: Proza, Poezija, Iz ugla nauke i kritike, Prevodi, Intervjui, Likovna umjetnost, Strip, Epska muzika, Filmska kritika i In memoriam.

Stranice Athanatika, “časopisa koji produžava život u izmaštanom svijetu tajanstvenih predjela”, kako ga nazva Terić, otvara najstarije književno djelo “Ep o Gilgamešu”.

“Budući da smisao našeg života nije u nalaženju, nego u traženju, usudili smo se da, poput drevnih pustolova, tražimo neotkriveno blago dalekih krajeva. Kao rezultat našeg kolumbovskog puta, čitaocima donosimo novi, tematski bogatiji i raznovrsniji sadržaj časopisa...Prvi crnogorski časopis je i ovog puta obuhvatio najznačajnija domaća, regionalna i svjetska ostvarenja na polju fantazija, horora, naučne i epske fantastike, čime će crnogorski čitaoci biti upoznati sa savremenim tokovima fantastičke literature, reprezentativnim autorima i kritičarima ovog žanra i upoznati se sa dostignućima fantastike u stripu i filmskoj industriji”, poručila je glavna i odgovorna urednica “Athanatika”.

Redakciju časopisa čine prof. dr Budimir Aleksić (Nikšić), Adnadin Jašarević (Zenica), prof. emeritus dr Sava Damjanov (Novi Sad), akademik Vlada Urošević (Skoplje), prof. dr Lidija Kapuševska Drakulevska (Skoplje), prof. dr Pavao Pavličić (Zagreb), akademik Goran Tribuson (Zagreb), dr hab. Dejan Ajdačić (Gdanjsk), dok je stručna saradnica mr Natalija Đaletić.

I ovoga puta za naslovnicu časopisa bio je zadužen grafički dizajner Ivan Cakić, kome je Crvena stijena bila inspiracija za dizajn i pjesmu na koricama “Athanatika”, dok je tehnički urednik Krešimir Rezo.

Izdavač “Athanatika”, koji je finansijski potpomognut od strane Ministarstva kulture i medija i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, je izdavačka kuća “Ouroboros”.

Bonus video: