Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade: Čin stvaranja je nada

Predstavom “Bajka o ribaru i ribici” Gradskog pozorište obilježava međunarodni teatarski praznik

1983 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Gradsko pozorište Podgorica proslaviće danas Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, u 12 časova, izvođenjem predstave “Bajka o ribaru i ribici” koju je po Puškinovom tekstu režirao Evgeny Ibragimov.

Kako to tradicija nalaže, svjetsku poruku ove godine napisala je predsjednica ASSITEJ International Sju Džajls, a prije početka predstave pročitaće je glumac Pavle Ilić.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade počeo se obilježavati 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan “Povedite dijete u pozorište”. To je istovremeno i poziv na akciju, kako bi umjetnost učinili dostupnijom djeci i mladima, navodi se u saopštenju Gradskog pozorišta.

Džajls u svojoj poruci kaže: “Odvedite dijete u pozorište danas ili dovedite pozorište djetetu danas”.

“Cilj ove kampanje je da omogući pristup pozorištu i izvođenjima svoj djeci i mladima. Prepoznavanjem uloge odraslih u tome imamo dvostruki fokus: ulogu odrasle osobe koja brine o djetetu ili mladoj osobi, onoga ko omogućava njihov pristup kulturi; i ulogu umjetnika koji stvaraju djela koja mogu doprijeti do djece i mladih gdje god se nalazili”, piše u saopštenju.

Dok se ovaj Svjetski dan pozorišta približava(o), istakla je Džajls, svi koji djelaju u ovoj sferi duboko su svjesni rada koji se odvija u tom sektoru - za i sa mladima i porodicama koje su žrtve rata, terora, političkih i porodičnih sukoba, siromaštva, nasilja, raseljenja i beskućništva, diskriminacije”.

“Neki su se pitali kako još uvijek možemo govoriti o budućnosti pozorišta i izvođenja u ovom svijetu? Što to znači osim tragedije i nepravde koja nas okružuje? Vjerujem da kroz stvaranje pozorišta i izvođenja za djecu i mlade i sa njima, neprekidno učestvujemo u činu nade. Naša umjetnička forma nudi interpretaciju i direktnu povezanost s temama i situacijama s kojima se djeca sreću u svakodnevnom životu i koje im mogu govoriti glasom koji sluša i razumije. Njihovo promišljanje o vlastitom položaju olakšava se zbog onoga što možemo otvoriti na siguran način, nudeći istinu uz mogućnost i zamisliti budućnost ili put koji može podstaći ideje mladih ljudi o tome što bi moglo biti drugačije. Čin stvaranja je nada”, poručuje Džajls.

Stoga je i ovogodišnji 20. mart trenutak za fokus, dodaje ona.

“Vjerujemo u moć pozorišta i izvođenja. Pruža nam istraživanje ideja koje proširuju ono čemu svjedočimo i razumijemo na druge djelove mozga, srca i duha. Omogućuje nam ljudsku povezanost. Inspiriše fantaziju i maštu i bavi se nemogućim temama s igrom i srcem. Uključuje mlade ljude u empatičnu razmjenu koja omogućuje individualnu i kolektivnu transformaciju. Koristi sve inteligencije. Koristi sva čula kako bi stvorila čudo i podstakla razmišljanje. To je ono što radimo širom svijeta, gdje god se naši članovi okupljaju, i to činimo s ekspertizom, vještinom i inovativnošću. To radimo na ulicama i u velikim pozorišnim kućama, u školama i domovima te na scenama. Stvaramo izvođenja za djecu, sa njima, od djece i mladih, i o njima, gdje god se nalazili”, navodi ona.

Džajls podsjeća da je važno postavljati pitanja i primjećivati, istraživati i biti ljubazan.

“Djeca i mladi trebaju pozorište i izvođenja, a zbog njihove manjkave moći, trebaju i odrasle osobe koje im pomažu da to dožive”, zaključuje Džajls.

Bonus video: