Crnogorski paviljon u Veneciji od 18. aprila

Koncept umjetnice Darje Bajagić “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” biće predstavljen u prostoru Ospedaleto

1956 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Foto: MSUCG
Foto: MSUCG

Crnogorski paviljon na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji biće otvoren 18. aprila, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG).

Komesar postavke je direktor MSUCG Vladislav Šćepanović, kuratorka je Ana Simona Zelenović, a Crnu Goru će predstavljati međunarodno prepoznata likovna umjetnica Darja Bajagić, s radom “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj”. Umjesto dosadašnjeg prostora u Palazzo Malipiero, Paviljon će biti u venecijanskom distriktu Ospedaleto, sa pretenzijom na veću vidljivost i bolje predstavljanje.

Bajagić je za ovu, svjetsku smotru umjetnosti, pripremila rad koji se bavi ostrvom i nekadašnjim logorom Mamula. U pitanju je istraživački koncept koji kombinuje prošlost i sadašnjost, preispituje kulturu sjećanja, ali i brojne globalne fenomene konzumerističkog društva, a sve je to spoj više različitih medija, od slike, fotografije, video-zapisa, dokumentarnih svjedočanstava...

Kustoskinja Zelenović je ranije objasnila da je proces rada Darje Bajagić na ovom projektu počeo prije nekoliko godina istraživanjem arhivske i terenske građe u vezi sa Mamulom.

“Projekat je interesantan iz više razloga - Mamula i sama ima kompleksnu istoriju, a može da se prati i neka istorija odnosa, kako Crne Gore kao države, tako i odnosa prema kolektivnom sjećanju i odnosu prema kulturnoj baštini, a to je ono što umjetnicu i inače interesuje u njenom radu”, kazala je ranije Zelenović.

Projekat nastoji da predstavi kolektivno pamćenje i promišljanje odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu, a umjetnica ove teme istražuje kroz slikarstvo i skulpturu, sa posebnim fokusom na kompleksnu i višeslojnu istoriju crnogorskog ostrva Mamula, navodi se u opisu projekta na zvaničnom sajtu MSUCG.

“Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” nadovezuje se i nadograđuje temu Bijenala “Stranci svuda”, Adrijana Pedrose na više načina, od samog konteksta austrougarskog ostrva-tvrđave, pa dalje kroz različite aspekte, do samog ličnog iskustva Bajagić.

Pokrovitelj Paviljona je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore koje je opredijelilo 80.000 eura za predstavljanje i umjetnički koncept i pored toga izdvojilo dodatna sredstva za novi prostor. Ministarka Tamara Vujović je koncept rada doživjela zanimljivim ističući da je posebno zadovoljna što će se tema ostrva Mamula naći pred svjetskom publikom, u inoviranom prostoru za crnogorski paviljon.

Segment rada
Segment radafoto: MSUCG

Bajagić je rođena 1990. u Podgorici, a odrasla je u Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirala je lijepe umjetnosti na Pacific Northwest College of Art, Portland, Oregon, 2012. godine, a magistrirala na Yale University School of Art, Nju Hejven, Konektikat, 2014. godine, postavši prva državljanka Crne Gore koja je diplomirala na postdiplomskim studijama na prestižnom univerzitetu.

Od 2008. do 2014. godine, tokom osnovnih i postdiplomskih studija, Bajagić je bila stipendista Lemelson Scholar, zasnovane na zaslugama i izuzetnom talentu. Stipendiju finansira jedna od najvećih privatnih fondacija u Oregonu, “Lemelson”, a dodjeljuje se jednom studentu godišnje.

Bajagić se prvi put se crnogorskoj javnosti predstavila 2020. godine na tradicionalnom Crnogorskom likovnom salonu “13. novembar” na Cetinju, na poziv selektora, istoričara umjetnosti i likovnog kritičara Petra Ćukovića. Tada se probudila i želja da bude prisutnija na crnogorskoj likovnoj sceni i dodatno se upozna sa društvenim i umjetničkim tokovima.

Radi i živi na relaciji Luštica - Čikago.

Bonus video: