Umjetnost je tu da probudi emocije i pitanja

Grafički dizajneri Ilija Nikčević i Milovan Mićo Kadović bili su gosti osme tribine “Imaginarijum” koju uređuje Kristina Radović

2045 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Sa tribine, Foto: JU Zahumlje
Sa tribine, Foto: JU Zahumlje

Tema osme sesije tribine “Imaginarijum”, koju uređuje i vodi istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje”, Kristina Radović, bila je povezanost slike i dizajna, a gosti su bili Ilija Nikčević i Milovan Mićo Kadović, grafički dizajneri i osnivači grafičkog studija “Bad Brain”.

Govoreći o istorijatu grafike, gosti su istakli da je ona prvobitno nastala kao medij da omasovi likovnu umjetnost, da je približi ljudima, da je ušla u interdisciplinarne vode, a kasnije se i osamostalila.

“Kada smo upisivali Akademiju i tek počeli da studiramo nijesmo imali predstavu šta je grafika i koje su njene mogućnosti. Posle Akademije sam se jedno vrijeme zadržao na grafici i napravio desetak izložbi, dok je Mićo počeo da radi sa kolažima”, kazao je Nikčević i dodao da im iskustva iz grafike pomažu i u poslu kojim se bave.

I Kadović koji, kako je rekao, jako voli boju, iskustva iz grafike koristi “obilno u dizajnu”, a koliko je grafika specifična govori i to što, kako je istakao, u Crnoj Gori ne postoji grafički atelje, a veoma je malo umjetnika koji se isključivo bave grafikom i kojima je ona dominantan medij. I njih dvojica su svoj izraz pronašli u drugim medijima - Nikčević u ilustraciji i stripu, Kadović u kolažu.

Nikčević i Kadović
Nikčević i Kadovićfoto: JU Zahumlje

Ljubav prema umjetnosti se, prema riječima grafičkih dizajnera, uglavnom javlja u djetinjstvu, pa je tako Kadović, još kao dječak crtao i bavio se modelarstvom, dok je Nikčević bio u svijetu stripa, koji i danas voli, i znao je, kako je istakao, da će mu posao biti vezan za crtanje i za naraciju, jer uvijek su ga te izražajne mogućnosti privlačile.

Dizajn, prema njihovim riječima, je grafička komunikacija koja im omogućava da razviju ideje, koja ih dovoljno “isprovocira” da mogu da se na poseban, jedinstven način izraze i da tako izađu na tržište.

Dok Nikčević, koji je autor ilustrovane knjige “Krtica i sunce”, voli projekte koji su tiču knjiga i ilustracija, Kadović ističe mu je posao predavača, koji ga u početku nije interesovao, sada prilično zanimljiv, da je lijep osjećaj kada drugima prenosite znanje, kao i da je ponosan što je oko 60 polaznika prošlo njihove obuke.

“Ne znam da li umjetnost može da promijeni puno u stvarnosti, ali može u tim malim realnostima pojedinačnog čovjeka, da ga uputi, otvori mu vidike. Njene mogućnosti su takve da djeluje na pojedinca i to na pojedinca koji ima interesovanje, koji je slobodniji i naklonjeniji nečemu što je umjetnički sadržano”, istakao je Nikčević.

Kadović smatra da je danas za umjetnost potrebna određena doza obrazovanja, što ranije nije bio slučaj.

“Mislim da su te dobre prakse potrebne da postanu dio svakodnevice i tog svakodnevnog obrazovanja. Umjetnost nije tu da bi se dodvorila bilo kome, već da probudi određene emocije i pitanja. Mislim da samo treba da se umjetnost malo više ljudima pokaže”, istakao je Kadović.

Razgovor sa grafičkim dizajnerima i osnivačima grafičkog studija “Bad Brain”, koji postoji od 2016. godine, organizovala je JU “Zahumlje” u sklopu martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: