Tijana Gordić pobjednica 30. Likovnog salona: "Proljeće" joj donijelo prvu nagradu

Druga nagrada salona pripala je Draženu Konataru, treća Lani Španjević, dok je specijalno priznanje uručeno Ivani Smolović

2787 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Likovnog salona, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa Likovnog salona, Foto: Privatna arhiva

Pobjednica jubilarnog 30. Likovnog salona „Bjelopoljsko likovno proljeće“ je akademska slikarka Tijana Gordić, za djelo “Proljeće”.

Druga nagrada salona, koji je svečano otvoren sinoć u bjelopoljskom Centru za kulturu, pripala je Draženu Konataru, treća Lani Španjević, dok je specijalno priznanje uručeno Ivani Smolović.

Ova značajna,tradicionalna manifestacija, koju su gradile generacije bjelopoljskih umjetnika, ove godine okupila je 22 autora koji su izložili 38 slika u različitim tehnikama.

Radove je ocjenjivao žiri u sastavu istoričar umjetnosti, Petar Ćuković, slikar i karikaturista Luka Lagator, i akademska slikarka Marija Džoganović.

kulturno proljeće
foto: Privatna arhiva

Ćuković je, obrazlažući nagradu naveo da Bjelopoljci treba da budu ponosni na dugu tradiciju likovne umjetnosti, koja je uspješno nastavljena i ove godine. Direktor Muzeja Željko Raičević je podsjetio da je kroz tri decenije likovni salon okupio više od 170 umjetnika, čime je ta manifestacija postala nezaobilazni kulturni događaj u Bijelom Polju.

"Od otvaranja salona 1994. do danas došlo je do prave ekspanzije slikarstva u Bijelom Polju čiji je najbolji pokazatelj i salon, sa blizu 39 akademskih slikara i velikim brojem onih koji se slikarstvom bave iz hobija”; kazao je Raičević, dodajući da je osnovna vrijednost salona da na njemu izlažu profesori i njihovi učenici, akademski slikari i amateri, kao i slikari porijeklom sa ovim prostora. On je istakao da je ovo dobra prilika da se podsjetimo podsjetilmo početnih zbivanja u vezi organizacije ovog salona – izložbe “Slikari Lazovići i njihovo doba”, koju su organizovali kulturni poslenici i stručnjaci bivši direktor Centra za kulturu iz Priboja Faruk Dizdarević i istoričar umjetnosti i bivši direktor Narodnog muzeja iz Uzica, koji su temeljno istražili veliko slikarsko djelo ove porodice i uspješno ga prezentovali po najvećim centrima Crne Gore, Srbije i BiH", kazao je Raičević.

kulturno proljeće
foto: Privatna arhiva

"Što potvrđuje da Bijelo Polje tradicionalno njeguje svoju likovnu umjetnost, sa manifestacijom čija je osnovna vrijednost da na njoj izlažu profesori i njihovi đaci, akademski slikari i amateri. Zato je „Bjelopoljsko likovno proljeće“ nezaobilazni kulturni događaj, ravnopravno se noseći sa ostalim brojnim manifestacijama koje se organizuju u ovoj sredini“ kazao je Raičević. Aakademski slikar Dražen Konatar je rekao da je presrećan što je dobio priznanje, posebno što što je nagrađen na manifestaciji koja proslavlja tri decenije postojanja.

"Drago mi je što nagrada stiže od renomiranog žirija i ovo mi nije prvi put da budem nagrađivan", kazao je on.

Srednjoškolka Lana je kazala da se na salon prijavila na nagovor svoje majke.

"Srećna sam zbog nagrade, predivan je osjećaj kada vaš rad primijete akademski slikari", kazala je ona.

Bonus video: