"Poezija ne robuje formama, već je slobodna da diše i živi kako pjesnik hoće"

Polaznici Kluba čitalaca smatraju da poezija danas, kao vrsta umjetnosti, nepravedno marginalizovana u svim segmentima kulture

1504 pregleda 0 komentar(a)
Sa obilježavanja Svjetskog dana poezije, Foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić
Sa obilježavanja Svjetskog dana poezije, Foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić

"Llijepa stvar je radost dovijeka", kaže engleski romantičar Džon Kits. A stvar kojoj ljepote ne fali, a radosti ima i na pretek, je poezija.

Vodeći se Kitsovim stihom, JU Narodna biblioteka "Njegoš" iz Nikšića, odlučila je da Svjetski dan poezije obilježi čitanjem poetskih ostvarenja, ali i diskusijom polaznika Kluba čitalaca o poeziji.

"Cilj obilježavanja ovog dana je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije. Namjera je i da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima, kao i da se podrži jezička različitost kroz pjesnički izraz. Takođe se želi ohrabriti dijalog između poezije i drugih umjetnosti, a i skrenuti pažnja medijima da poezija nije zastarjeli vid umjetnosti, već jedan od načina da društvo vrati i potvrdi svoj identitet", saopštili su iz Biblioteke "Njegoš".

Svjetski dan poezije
foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić

Odjeljenje za odrasle JU Narodna biblioteka "Njegoš" okupilo je članove Kluba čitalaca koji su uz stihove Crnjanskog, Matića, Banjevića, ali i Bukovskog, Nerude i Gvendolin Bruksa, diskutovali o tome da li poezija mora da bude čvrsto organizovan način izražavanja i usaglasili se da poezija ne robuje formama, već da je "slobodna da diše i živi kako pjesnik hoće".

"Uz neizostavan osvrt na stihove Njegoša i kratku diskusiju o njima, članovi Kluba skrenuli su pažnju da poezija upućuje čitaoca na asocijacije izvan svakodnevnog jezika i da uobičajene stvari, događaji i misli dobijaju nove asocijativne okvire. Navodeći primjere čuvenih prozaista koji su se takođe okušali u pisanju stihova, članovi Kluba čitali su pjesme Andrića, Hesea i Borhesa, a razgovor su nastavili sučeljavanjem argumenata da li su za razumijevanje i doživljavanje poetskog utiska potrebni preduslovi, i ako jesu da li su to obrazovanje, osjetljivost za lirski izraz, bliskost tradiciji unutar koje je pjesma napisana, poznavanje jezika i književnog izraza", piše u saopštenju Biblioteke.

Svjetski dan poezije
foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić

Polaznici Kluba čitalaca smatraju da poezija danas, kao vrsta umjetnosti, nepravedno marginalizovana u svim segmentima kulture.

"Uz diskusiju o Bodleru, Jejtsu, Ljermontovu, Majakovskom, Bloku, Pasternaku, ali i Laliću i Zogoviću, opovrgnuta je teza da se danas poezija ne čita, da je zatvorena i elitistička kategorija. Naprotiv, poezija je 'radost dovijeka', kako kaže i slogan kojim je obilježen njen dan", poručili su iz Biblioteke.

Jednoipočasovno druženje je privedeno kraju uz stihove Vita Nikolića, Mire Alečković, Rista Ratkovića, Gustava Krkleca, Miroslava Antića, Vaska Pope, Desanke Maksimović, Velimira Rajića, Adama Zagajevskog, Nikole Madžirova, Envera Muratovića i Šabana Šarenkapića, a razgovor sa članovima Kluba vodio je Darko Nikolić.

UNESCO je 1999. godine 21. mart ustanovio kao Svjetski dan poezije sa ciljem promocije čitanja, pisanja, objavljivanja poezije, ali i podsticanja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pokretima.

Bonus video: