Izložba Slobodana Slovinića u Podgorici

Postavka “Bijeli dol” biće otvorena sjutra u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti

1267 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Samostalna izložba istaknutog umjetnika Slobodana Boba Slovinića, biće otvorena sjutra u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (nekadašnja galerija “Centar”) u 19 časova.

Postavka obuhvata radove iz ciklusne cjeline “Bijeli dol”, serije radova koja je nastala 2023. godine, a koji broji 53 rada rada u tehnici akvarela, gvaša i ulja.

Na otvaranju će govoriti muzejska savjetnica MSUCG Marina Čelebić i umjetnik Slovinić.

“Izložbom kojom se prezentuje jedan dio bogatog opusa Slobodana Slovinića želi se nanovo ukazati na jednu od najeminentnijih ličnosti crnogorske kulturne scene, čije je likovno djelo u potpunosti ostvarilo i potvrdilo svoju umjetničku vrijednost”, zapisala je Čelebić u tekstu koji prati katalog izložbe.

Čelebić ističe i da Slovinić pokazuje snažno slikarstvo osjećanja i autentičnu likovnu ekspresiju pripovijedajući svoje intimne doživljaje različitim simbolima umjetničkog izraza.

“Izmaštane biološke sekvence zavičaja, potaknute snažnim emocijama autora, pružaju jedinstveno vizuelno i sentimentalno iskustvo svakom posmatraču, još jednom nas podsjećaju na izuzetnost predanog i marljivog rada čiji rezultati nadilaze okvire vremena”, piše ona.

Slovinić je rođen 1943. godine u Budvi. Diplomirao je na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture. Bio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u i Španiji. Do sada je imao više od 50 samostalnih i preko 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kako za slikarstvo, tako i za grafički dizajn, nacrte spomenika i likovne kreacije.

Slobodan Bobo Slovinić
Slobodan Bobo Slovinićfoto: Privatna arhiva

Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. godine. Izabran je za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU od 1978. godine. Postao je član “Maison des Artistes” 1983. godine u Parizu. Jedan je od osnivača i član Crnogorske panevropske unije.

Izložba će biti otvorena za javnost do 16. aprila.

Bonus video: