„Nesporazum” danas u CNP-u

Predstava u režiji Damjana Pejanovića donosi savremeno i nesvakidašnje čitanje duboko egzistencijalnog djela Albera Kamija

2497 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave "Nesporazum", Foto: Duško Miljanić
Iz predstave "Nesporazum", Foto: Duško Miljanić

Predstava “Nesporazum”, prema Alberu Kamiju, u režiji Damjana Pejanovića, biće izvedena danas na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova.

Savremeno i nesvakidašnje čitanje ovog, duboko egzistencijalnog, Kamijevog djela postavio je na scenu jedan od najtalentovanijih crnogorskih pozorišnih reditelja mlađe generacije koji je okupio i odličan glumački tim koji čine: Ana Vujošević, Petar Novaković, Jelena V. Đukić, Radmila Božović i Zoran Rakočević.

Pored režije, Pejanović potpisuje adaptaciju i dizajn svjetla, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, za muziku je bila zadužena Vjera Nikolić, a za scenski pokret Tamara Vujošević Mandić. Asistentkinja režije je Minja Novaković, asistentkinja kostimografije Mia Đurović, a izvršni producent je Danilo Milatović.

U pitanju je jedna od atraktivnijih predstava u novijoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta čijom premijerom je zatvorena prethodna pozorišna sezona nacionalnog teatra. Nakon toga, “Nesporazum” je izveden i na 38. Festivalu internacionalnog alternativnog teatra FIAT u Podgorici gdje je Nagrada za najbolju režiju “Slobodan Milatović” dodijeljena Damjanu Pejanoviću, dok je na 28. Jugoslovenskom festivalu “Bez prevoda” u Užicu, nagrada Ardalion za najbolju scenografiju pripala Ivanki Vani Prelević.

U zemlji skučenih vidika i ustajalog društva, umorni od strahova i (potisnutih) emocija, pojedinci sanjaju sunce i obalu, zaboravljajući da su rješenje svom životu oni sami. Tjeskoba, beznađe, srdžba, umor, strah, ogorčenost na sebe same i čitav ljudski rod, koji je svakim individualnim doprinosom baš ovakav kakav jeste i kojeg se kao takvog nerijetko i gnušamo..., prisutni su kao motivi predstave “Nesporazum” koja pleše sa apstrakcijom, donosi prizvuk kraja, suočava sa grijehom i stradanjem, dok istovremeno nudi i renesansu...

“Nesporazum” je pisan 1942. godine i kroz predstavu je više puta na različite načine sugerisano da je “Evropa tako tužna”, a kako u Kamijevo vrijeme, tako i danas.

Bonus video: