Kotor: U srijedu promocija knjige "Zemlja iza božjih leđa"

Djelo iz 1956. godine, holandskog pisca Kornelisa Spulstre (Den Dolard), biće predstavljeno sjutra u Kotoru

2666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Knjiga "Zemlja iza božjih leđa" holandskog pisca Kornelisa Spulstre (Cornelis Spolestra, 1901-1994), koji je književnoj javnosti poznat kao A. Den Dolard, biće održana sjutra u Kotoru, u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”, u 18 časova.

O knjizi će govoriti: direktorica NVO “Crnogorski međunarodni institut za štampu” Radmila Perović i generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Mitov Đurović.

U pitanju je roman o Crnoj Gori koji je izašao iz štampe 1956. godine, sedamdesetih godina 20. vijeka bio je najčitaniji u Holandiji i Engleskoj.

U Crnoj Gori je ovaj roman objavljen 2021. godine, u izdanju NVO Crnogorski međunarodni institut za štampu čije sjedište je u Nikšiću, u prevodu Jelice Novaković Lopušina, sa holandskog na crnogorski jezik. Nakon Beča, Pariza, Londona, Ciriha, roman je promovisan i u Crnoj Gori, prvo u Tivtu, a onda i u Nikšiću.

“Originalni naslov romana inspirisan je sudbinom Lazara Jaukovića, za kojeg je vezana priča o izgradnji i rušenju mosta na Tari, za vrijeme Drugog svjetskog rata, a glasi “Het Land Achter Gods Rug”. U romanu je ispričana priča o zemlji iza božjih leđa, zemlji u kojoj sve zavisi od pojedinaca i gdje svaki pojedinac zavisi i od posljednjeg člana sopstvenog naroda, katkad i nesvjesno i nenamjerno ukrojen i ušiven u svaki planinski prevoj, i pride tvrdo prikovan za svoje mjesto usudom i teškim crnogorskim kamenom, sa sunčevom zrakom čvrsto vezanom oko grla”, navodi se u najavi.

Bonus video: