Tivat Music festival od 28. juna

Novi muzički festival osmišljen kao umjetničko-edukativna platforma

1440 pregleda 1 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Kreativni tim Međunarodnog festivala KotorArt i Fondacija Tivat Music festival, uz podršku Centra za kulturu Tivat, najavili su novi muzički festival osmišljen kao umjetničko-edukativna platforma čija je misija, pored realizacije muzičkog programa i kreiranje sadržaja tokom čitave godine u domenu participativne umjetnosti i razvoja publike, te čuvanje i unapređenje lokalnog nasljeđa.

Otvaranje festivala planirano je za 28. jun u dvorani Centra za kulturu, revijalnim operskim programom u kome će učestvovati Dubrovački simfonijski orkestar, dirigentkinja Samra Gulamović i solisti sopran Valentina Elizabeta Šilje i tenori Bože Jurić Pešič i Tomislav Jukić. Specijalni gosti su sopran Petra Radulović i bas Sava Vemić.

Repertoar Tivat Music Festivala donosi programe za najmlađe, ali i operske koncerte i resitale, džez koncerte, predstavlja eminentne, ali i nove ansamble i muzičare sa svih strana svijeta, sa fokusom na one čije je porijeklo iz Crne Gore.

“Mladi umjetnici biće zastupljeni i u okviru programskog segmenta Luke umjetnosti, namijenjenog busking umjetnicima, koji će tokom čitavog trajanja Festivala javne gradske prostore pretvoriti u mjesta žive umjetnosti, vidljive i dostupne svima”, dodaju organizatori u saopštenju.

TMF ima pet osnovnih ciljeva, navode organizatori...

“Razvoj publike za muzičku umjetnost kroz pažljivo osmišljene i visokokvalitetno realizovane programe; jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene na nivou Opštine Tivat kroz okupljanje, predstavljanje i saradnju sa različitim profilima muzičkih profesionalaca (kompozitori, izvođači, muzički pisci) i amatera iz Tivta, kao i kroz iniciranje osnivanja ili oživljavanja različitih muzičkih ansambala; pozicioniranje Tivta kao osobenog umjetničkog centra Boke Kotorske kroz generisanje potencijala profesionalnih i amaterskih muzičara Boke Kotorske, kroz inicijative za formiranje kamernog ansambla “Boka” i Gradskog hora, te kroz predstavljanje nekih od najznačajnijih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih umjetnika današnjice, kao i promociju domaćih mladih talenata; podršku i promociju ženskom stvaralaštvu; oslanjanje na lokalnu baštinu, prije svega na pjesničko stvaralaštvo istaknute Tivćanke Maje Perfiljeve (1941-2019), u domenu muzičke interpretacije njenog opusa kroz različite žanrove i forme (solo pjesma, hor, kamerni sastav, pop muzika)”, piše u saopštenju.

Festival će 12. avgusta biti zatvoren premijernim koncertom Gradskog hora Tivat. Ulaz za većinu koncerata biće besplatan, najavljuju organizatori.

Bonus video: