U Pljevljima otvorena izložba slikarke Milijane Vujović

„Milijana Vujović nam svojim slikama donosi spoj poetske fantastike, nadrealizma i stvarnih podsticaja, koji pronalazi u mediteranskom pejzažu i prirodi, ali i istoriji Crne Gore", kazao je direktor galerije Aleksandar Ostojić

1168 pregleda 173 reakcija 1 komentar(a)
Sa izložbe u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa izložbe u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

U izložbenom prostoru Galerije „Vitomir Srbljanović“ u Pljevljima, sinoć je otvorena izložba akademske slikarke Milijane Vujović.

Milijana Vujović rođena je u Podgorici 1973 godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Smaila Karaila, odsjek slikarstvo. Član je Uduženja likovnih umjetnika Crne gore od 1997. godine.

Otvarajući izložbu direktor Galerije Aleksandar Ostojić kazao je da u njenim radovima dominira pejzaž „koji postaje više od pukog prikaza prirode i postaje povod za dublje istraživanje likovnih i poetskih elemenata kao što su atmosfera boje, svjetlo, perspektiva i materijali“.

„Milijana Vujović nam svojim slikama donosi spoj poetske fantastike, nadrealizma i stvarnih podsticaja, koji pronalazi u mediteranskom pejzažu i prirodi, ali i istoriji Crne Gore. Svaka slika koju večeras imamo priliku da vidimo nosi sa sobom izvanredan crtački pečat i pažljivo birane tonove koji ne samo da prikazuju nego i prenose atmosferu pejzaža. Tehnika akvarela, koju umjetnica dominantno i majstorski koristi pruža nam prizore, koji su istovremeno i stvarni i nestvarni dopuštajući nam da se zapitamo da li su Milijanine slike samo puki pejzaži ili je u pitanju vješto prikriven likovni jezik, pretočen u lavirane nanose kojima gradi sliku. Upravo ovakva i druga zapažanja najbolje je opisala Petrica Duletić, istaknuta istoričarka umjetnosti, koja Milijanino slikarstvo vidi kao melanholično i bezvremeno. Kroz njene slike osjećamo ne samo ljepotu prirode, već i njenu duboku simboliku i duhovni značaj. Odsustvo ljudske figure na njenim slikama dodatno naglašava vezu sa prirodom, pozivajući nas da se zagledamo u pejzaž i promislimo o njegovom skrivenom značenju“, kazao je Ostojić.

Milijana Vujović, dodao je on, istražuje i prezentuje veze sa zavičajnom prirodom, posebno kroz prikazivanje stećaka kao simbola bogate istorije i kulture Crne Gore.

„Njene slike postaju putokazi ka dubljem razumijevanju duha ovog podneblja, pozivajući nas da se povežemo sa prirodom i kulturom na jedinstven način. Večerašnja izložba nas poziva na jedno zanimljivo putovanje kroz Milijanin pejzaž Crne Gore, ali i kroz unutrašnji pejzaž našeg oka. Slike Milijane Vujović inspirisaće nas da se zagledamo u svijet oko sebe sa novim očima i da promislimo o dubokim vezama koje nas povezuju sa prirodom i našim nasleđem“,rekao je Ostojić.

Sa izložbe Milijane Vujović u Pljevljima
Sa izložbe Milijane Vujović u Pljevljimafoto: Goran Malidžan

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Petrica Duletić je napisala da je motiv Milijaninih slika najčešće vezan za fragmente realnog pejzaža koji je u detalju skoro veristički obrađivan.

„Način upotrebe kolorita, osvjetljenja, naglašen crtež i kompoziciona obrada upućuju nas na obrasce klasičnog slikarstva. Dobro poznavanje slikarskog zanata, odličan crtački rukopis, te vješta materijalizacija zamišljenog omogućavaju Milijani Vujović da duboki doživljaj crnogorskog podneblja i reljefa predstavi upečatljivo, posebno kada izuzetnom materijalizacijom izdvaja detalj podižući ga na nivo simboličkog motiva. Specifičan odnos svijetlog i tamnog, ukupne površine i naznačenog detalja kao i svojevrsno filmsko zumiranje dijela objekta predmetne stvarnosti, koji zatim postaje glavni kompozicioni element, te zanimljiva koleracija linija i linijskih polja sa ukupnom površinom donose u konačnom smislu jedan veoma precizan likovni, ali i lirski doživljaj“, zaključuje Duletić.

Zahvaljujući se posjeticocima izložbe na prisustvu, Vujović je kazala da joj je ovo drugi put da izlaže u Pljelvjima.

„Ja sam po drugi put u vašem gradu i nadam se da ćete naći nešto lijepo u mojim slikama“, kazala je autorka slika.

Izložba će biti otvorena do 25. aprila.

Bonus video: