Đurović, Šekularac i Petričević dobitnici nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda"

Otvorena tradicionalna izložba ULUCG. Iako se nagrada, nazvana po trojici velikana crnogorske likovne umjetnosti, tradicionalno i simbolično dodjeljuje za crtež, skulpturu i sliku, ove godine to nije bio slučaj

12842 pregleda 128 reakcija 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Boris Pejović
Sa izložbe, Foto: Boris Pejović

Ravnopravni dobitnici nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda" na 79. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), koja je otvorena večeras u Umjetničkom paviljonu u Podgorici, su Darko Đurović za "Iracionalno ponašanje čovjeka" u tehnici ulje na platnu, Božo Šekularac za rad "Anđelu skromne reputacije" u tehnici akrilik na platnu i Jovo Petričević za litografiju "Pokaži mi svoje zube".

Iako se nagrada, nazvana po trojici velikana crnogorske likovne umjetnosti, tradicionalno i simbolično dodjeljuje za crtež, skulpturu i sliku, ove godine to nije bio slučaj.

Predsjednica ULUCG Svetlana Dragojević potvrdila je da se nijesu pridržavali tih odrednica. Zaključuje se da je "izostala" nagrada za vajarsko djelo, ali i za najbolju izložbu u prethodnoj godini koja je ranije dodjeljivana.

"Ove godine, znači prvi put, nema više onih klasifikacija koje se odnose na umjetničke slike, crtež ili skulpturu ili instalaciju... Sve je klasifikovano kao umjetnički rad. Otud je potreba bila i otud su dodijeljene tri nagrade, tako raznorodne", kazala je ona i na pitanje da li je time prekinuta tradicija Tradicionalne izložbe odgovorila je odrično.

"Sve su to umjetnički radovi, pa nije prekinuta. Cilj je da se ne ograničavamo ni tehnikama, a ni mogućim krajnjim rezultatom i mislim da se tako samo možemo još više razvijati", rekla je Dragojević.

Laureati priznanja "Milunović, Stijović, Lubarda", nakon duže vremena, uz plaketu su dobili i novčanu nagradu u iznosu od 500 eura.

Još jedna novina ove godine je i nagrada za mlade nazvana "ULUCG" a koja je namijenjena članovima Udruženja do 35 godina i podrazumijeva organizovanje samostalne izložbe u galerijskom prostoru Umjetničkog paviljona u predstojećoj izlagačkoj sezoni. Dobitnica tog priznanja je umjetnica Ksenija Borozan za reljef "Uzdignute ruke" koji i na samom ulazu u Paviljon privlači pažnju.

"Ove godine imamo dvadesetak novih članova i smatrali smo da je najbolja moguća nagrada za njih upravo ta mogućnost da izlažu, jer će nagrada biti u vidu izložbe. Organizovaćemo im izložbu tokom sljedeće godine što je, ja mislim, najbolji način da skrenu pažnju na svoj rad, potencijal, mogućnosti", obrazložila je Dragojević koja je na Skupštini ULUCG u decembru izabrana za novu predsjednicu tog udruženja.

Dodijeljena je i otkupna nagrada Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore u iznosu do 3.000 eura, i to Radovanu Rajku Grujiću za rad "Klevetnik" u kombinovanoj tehnici.

Predsjednica žirija, akademska slikarka Tanja Markuš, kazala je Vijestima da je osnovni kriterijum za dodjelu nagrada bio kvalitet rada, kako po pitanju neke tehničke vještine u realizaciji samog rada, tako i po pitanju originalnosti ideje koje rad nosi. Ona je izrazila zadovoljstvo ovogodišnjom postavkom i posjećenošću, a ukazala je i na značaj nagrade ULUCG za mlade umjetnike.

"Posebno mi je drago da smo ove godine ponovo uveli novčanu nagradu za umjetnike koja se nažalost nije davala duži niz godina, a osim toga uveli smo i nagradu za mlade umjetnike kako bi na taj način podržali prezentaciju mladih umjetnika još na samom početku njihove karijere i pružulu im priliku za predstavljanje i usavršavanje", kazala je Markuš Vijestima.

Izložba obuhvata djela 116 umjetnika, a ovogodišnja ceremonija otvaranja definitivno je bila jedna od najposjećenijih godinama unazad i pruža svojevrsni presjek crnogorske likovne scene i uvid u tendencije autora.

Markuš je na otvaranju proglasila dobitnike, Dragojević se obratila prisutnima sa željom da ovakvih okupljanja u budućnosti bude još i više, a izložbu je zvanično otvorio akademik Zuvdija Hodžić.

"Svaka od kolektivnih godišnjih izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a bilo ih je 78, kao i ova večerašnja, predstavljale su prvorazredne kulturne događaje i potvrđivale dominantnu ulogu likovnih stvaralaca u crnogorskom društvu", rekao je na početku i dalje podsjetio na višedecenijsku tradiciju i značaj ove manifestacije.

"Simbolično rečeno, putovanje od hiljadu milja, svojoj i narodnim generacijama omogućili su Lubarda, Lukateli, Oraovac, Vujović, Tomanović, Božović, Prijić, i malo kasnije povratnici u Crnu Goru, Milunović i Vušković koji su 1946. godine osnivanjem Udruženja, pa Umjetnički škole, pa Umjetničke galerije, pa prvim izložbama sa katalozima na kartonu i pak-papiru, pokazali umjetnički potencijal, a Lubardinom izložbom 1951. godine uzdrmali jugoslovensku likovnu scenu", dodao je Hodžić.

On je istakao da su maštovitost, pluralizam ideja, sloboda izražavanja bitna osobina umjetnika i karakteristika crnogorske likovne scene, ali i izraz crnogorske slobodarske tradicije, jedinstva etike i estetike.

"Samo slobodan čovjek može biti istinski umjetnik. Samo istinski umjetnik može biti slobodan čovjek. O tome svjedoči i ova izložba radova 116 umjetnika na koje su Udruženje i crnogorska kultura ponosni, a mi - ljubitelji umjetnosti, srećni i zahvalni", istakao je akademik i proglasio izložbu otvorenom.

Bonus video: