Predstava "Potonja ura Njegoševa" izvedena na dva festivala u Americi

Ova monodrama je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu 19. juna 1988. godine i ovo je njena 35. godina izvođenja

1877 pregleda 2 komentar(a)
Scena iz predstave "Potonja ura Njegoševa", Foto: Crnogorsko narodno pozorište
Scena iz predstave "Potonja ura Njegoševa", Foto: Crnogorsko narodno pozorište

Predstava "Potonja ura Njegoševa", u izvođenju glumca Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) Slobodana Marunovića, izvedena je na dva festivala u Americi: 29. marta na Međunarodnom pozorišnom festivalu “Brooklyn Bridge” pozorišnog studija Essence u Njujorku, a 30. marta na međunarodnom pozorišnom festivalu “Voices” u Nju Džerziju, saopšteno je iz CNP-a.

Ova monodrama je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu 19. juna 1988. godine i ovo je njena 35. godina izvođenja. Igrana je na svim kontinentima osim Afrike, izvedena je više od 1500 puta i tokom svih ovih godina monodrama je osvojila brojne nagrade i priznanja.

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja.

"Vrsni poznavalac života i djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, prof. dr Slobodan Tomović je na genijalan i autentičan način utkao tekst u ovo dramsko djelo i time ovjekovječio onu esenciju Njegoševe misli kojoj se i danas trebamo vraćati. Sa druge strane, jednako maestralno, redatelj Blagota Eraković je stvorio sjajno rediteljsko rješenje koje ni nakon 35 godina ne blijedi i ne prestaje oduševljavati domaću i svjetsku pozorišnu publiku", stoji u saopštenju CNP-a.

Bonus video: