Više je pitanja nego odgovora

Hvale vrijedan i napose častan pokušaj Durmitorske inicijative da tirjanstvu stane nogom za vrat - uglavnom se tumačio kao ničim izazvan pokušaj zabadanja trna u zdravu nogu

9675 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Žabljaka, Foto: CG News
Detalj iz Žabljaka, Foto: CG News

Na 23. sjednici Vlade Crne Gore u bivšem sazivu, održanoj 13. oktobra 2022. godine, donijeta je, fanfare molim: “Odluka o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak i Odluka o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna PUP-a Opštine Žabljak i visini naknade za rukovodioca i stručni tim”.

Baš u to vrijeme - 5. oktobra 2022. godine - pala je i godišnjica potpisivanja Ugovora sa gospođom rukovoditeljkom izrade Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva - a ujedno i godišnjica zabrane građenja na dijelu prostora na teritoriji Opštine BD - u granicama obuhvaćenim Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Budva - Centar” i Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Bečići” - ali o tome, gle čuda, nije bilo ni pomena na 23. sjednici Vlade u bivšem sazivu.

PUP Opštine Budva u tom trenutku nije bio završen. Nije završen, kad smo već kod toga - ni do dana današnjega - a kad će biti završen - i da li će uopšte biti završen - ne znamo. Sve što znamo je da se gradi i bez PUP-a, jer: Graditi se mora!

Na stranu to što u Odluci Vlade đenerala Krivokapića o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva, od 11. juna 2021. godine, lijepo piše (Član 5) da je “Rok za izradu PUP-a Budva 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta” - a lijepo piše i da će se pomenuta zabrana građenja primjenjivati do donošenja PUP-a Budva, “a najduže do roka iz Člana 5 ove odluke”.

Da li da zaključimo da su u trenutku kada je donijeta pomenuta Odluka, ljudi oko đenerala Krivokapića i gazda-Mitketa, ministra - vjerovali da će gospođa ta i ta, rukovoditeljka izrade PUP-a Opštine Budva, završiti svoj dio posla prije roka?

Ne znam, iskreno, nijesam pametan...

Kako bilo, Dritanova Vlada je ipak ukinula moratorijum na gradnju u obuhvatu DUP-ova “Budva - centar” i “Bečići” u jesen 2022. godine, da bi tačku na tu priču stavila gospođa Novaković Đurović - tada aktuelna ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - dopisom od 15. novembra 2022. godine upućenim Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva, u kojem stoji, između ostaloga, i sljedeće: “Kako je PUP Budve u fazi izrade, potrebno je da o tome, prilikom izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, informišete potencijalne investitore, s tim u vezi da prijava građenja ne bude podnijeta nadležnoj inspekciji prije donošenja PUP-a Budve, za slučaj da se na odnosnoj lokaciji (sad pazite, sad je zanimljivo - op.a.) predvide uslovi planiranja i uređenja prostora koji ne korespondiraju sa prethodnim”.

I sad se mi pitamo, s punim pravom, zašto se mjera nepodnošenja prijave građenja nadležnoj inspekciji ne primjenjuje u svim slučajevima kada je u toku izrada opštinskih prostorno-urbanističkih planova - ako ne u cijelom obuhvatu prostorno-urbanističkog plana, onda barem u dijelu obuhvata koji je najugroženiji prekomjernom ili pak nelegalnom gradnjom?

Onda ne bi bilo potrebe da se skupštinama crnogorskih opština podnose predlozi poput “Predloga Zaključka Kluba Durmitorske inicijative o potrebi zabrane gradnje u okviru prostorno planske dokumentacije do usvajanja Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak”.

I kako to da PUP Opštine Budva niko više i ne pominje?

I kako preduprijediti administrativno-pravne zavrzlame tipa: “Mia Investments”.

Kao i uvijek kada je riječ o planiranju prostora i urbanizmu na ovim našim užasno neuređenim/uneređenim prostorima - i u ovom slučaju važi ono: više je pitanja nego odgovora.

***

Dakle, u Programskom zadatku koji je sastavni dio pomenute “Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak itd.”, pominje se, kao jedan od imperativa, “smanjenje konflikata, posebno između tražnje za prirodnim resursima (između izgradnje i očuvanja zaštićenih prostora, između propisanih režima zaštite i korišćenja u turističke, poljoprivredne ili druge svrhe) i njihovog očuvanja i dr.”.

A kako je PUP Opštine Žabljak dospio u fazu nacrta - za razliku od PUP-a Opštine Budva - što je za svaku pohvalu - aktiviran je Savjet za reviziju tog planskog dokumenta - kojemu na čelu, gle čuda, nije Sveto Gavrov - rodonačelnik crnogorskog prostornog planiranja i urbanizma ugašenoga - nego kolega Velelepni Veliša - kojemu je palo u zadatak da sačini Mišljenje, odnosno Izvještaj o reviziji Nacrta Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak - koji je sačinjen i koji je uredno zaveden u pisarnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, još za vakta bivše ministarke - 27. oktobra 2023. godine.

“Turističke sadržaje”, veli Veliša u pomenutom Mišljenju/Izvještaju, “u skladu sa Programskim zadatkom (Poglavlje V, koje se odnosi na Turizam i ugostiteljstvo) treba planirati (podvučeno - op.a.) u okviru zona koje su planom višeg reda (kraj podvučenog dijela - ne navodi kojim planom višeg reda - pa ćemo pretpostaviti da je riječ o famoznom Planu generalne regulacije - op.a.) predviđene za turizam, (boldovano - op.a) i strogo se pridržavati ograničenja (kraj boldovanog dijela - op.a.). Takođe, nove kapacitete usmjeriti na već prepoznate zone turizma po planovima višeg reda”.

Iz prethodnog se, između ostaloga, nameće i zaključak da je Sveto Gavrov ostavio iza sebe visokostručan i častan kadar dostojan i najkompleksnijih zadataka u domenima planiranja i uređenja/uneređenja prostora.

“Na osnovu”, nastavlja naš Velimir (Veliša od milja), “poređenja podataka planiranih smještajnih kapaciteta u okviru PPPN DP (Prostorni plan posebne namjene za Durmitorsko područje - op.a.) iz 2016. godine (tebela sa str. 11, Knjiga 1), i podataka iz planskog rješenja ID PUP-a (tabela sa srt. 51, Knjiga 2) uviđa se drastično (riječ ‘drastično’ je boldovana i podvučena - op.a.) povećanje broja ležaja sveukupno na prostoru Opštine. I to povećanje veće od četvrostrukog broja planiranih ležajeva po PPPN DP”.

Što će reći da se hvale vrijedan i napose častan pokušaj Durmitorske inicijative da tirjanstvu stane nogom za vrat - uglavnom tumačio kao ničim izazvan pokušaj zabadanja trna u zdravu nogu - ili, u krajnjem, kao zauman pokušaj da se ukaže na neke porazne činjenice na koje rijetko ko - gotovo niko - ne želi da bude ukazano.

“Povećanje se uočava”, uporan je Velizar, “naročito u okviru gradskog centra, vikend-naselja Ivan Do, naselja Borje i ostalih manjih naselja u okviru Opštine, koja po PPPN DP nijesu ulazila u obračun ležajeva, odnosno ista nijesu bila planirana u tim zonama PPPN-om DP”.

I kao što rekoh: Graditi se mora! A za planiranje ko te pita...

Bonus video: