Podgorica: "Pero plavog feniksa" za Svjetski dan knjige za djecu

"Ovo je djelo koje zaslužuje da se nađe u dječijim bibliotekama, ne samo zbog poruka koje se tiču ekologije, već i zbog svega što poručuje i afirmiše kad je prijateljstvo u pitanju”

2966 pregleda 0 komentar(a)
Promo, Foto: Promo
Promo, Foto: Promo

Knjiga za djecu "Pero plavog feniksa" Olge Gojnić Borilović biće predstavljena sjutra u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović" u Podgorici, u 17 časova, u Multimedijalnoj sali.

Pored autorke, na promociji će učestvovati i Žarko Stanišić, mlađoj publici poznatiji kao Žarko Žabac, dječiji animator i autor emisija za djecu.

Djelo “Pero plavog feniksa” ilustrovala je Biljana Mihajlović, a u pitanju je šarena, lepršava, ilustrovana, zabavna i poučna knjiga za decu... U najavi se ističe da je to priča koja će učiniti da se svako dijete, ali i odrasla osoba, zapita da li činimo dovoljno za prirodu, te na koji način bi svako od nas mogao da doprinese njenom očuvanju, piše u najavi.

“Zahvaljujući bogatstvu jezika i raskoši slikovnih rješenja, imaginativnoj snazi kako verbalnih tako i vizuelnih efekata, možemo da se osjetimo dijelom svega što dječak želi da sačuva, a možda i da, pomalo, i mi budemo taj dječak. Ovo je djelo koje zaslužuje da se nađe u dječijim bibliotekama, ne samo zbog poruka koje se tiču ekologije, već i zbog svega što poručuje i afirmiše kad je prijateljstvo u pitanju”, navodi se u saopštenju.

U knjizi “Pero plavog feniksa” suprotstavljeni su svijet malih i velikih, svijet prirode i materijalističkog, i to na takav način da čitalac priče dobija priliku da sa istim žarom kao i njen mali junak stane i ostane na strani prirode i prijateljstva.

KIC “Budo Tomović” ovaj događaj realizuje u sklopu redovnog književnog programa, a tako istovremeno proslavlja i Svjetski dan knjige za djecu, koji se svake godine obilježava drugog aprila, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, promovišući značaj i razvijanje navike čitanja kod djece najranijeg uzrasta.

Olga Gojnić Borilović je rođena 1988. godine u Podgorici. Nakon Filološke gimnazije, završila je studije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, odsijek za Engleski jezik i književnost. Objavila je dvije zbirke priča, “Ester” 2018. i “Fenix ex Pandora” 2022. godine, kao i slikovnicu “Pero plavog feniksa” 2023. Njene priče su objavljivane u OKF Ars časopisu za književnost i kulturu), Fokalizatoru, na različitim internet portalima... Njena poezija na engleskom jeziku je objavljena u splitskom časopisu The Split Mind. Predaje u Internacionalnoj školi QSI Montenegro

Bonus video: