Milivoje Radulović „zaljuljao” tridesetak pjesama o rodnom kraju

Recezentkinja knjige mr Jelena Jovović, u predgovoru je zapisala da zbirka predstavlja mozaik pjesama o zavičaju, porodici, običajima, prirodi, majci i ženi.

1879 pregleda 0 komentar(a)
Milivoje Radulović, Foto: svetlana mandić
Milivoje Radulović, Foto: svetlana mandić

Neraskidiva veza sa rodnim krajem u meni je probudila želju za pisanjem i tako su počele da nastaju ove pjesme. Poželio sam da dio njih ukoričim, tako da se pred vama sada nalazi knjiga ‘U ljuljašci zavičaja’. U njoj sam ‘zaljuljao’ tridesetak pjesama o rodnom kraju nadajući se da ću na ovaj način i kod vas probuditi želju za zavičajem, ali i stihovima odati počast kraju iz koga sam ponikao...

To su riječi Nikšićanina Milivoja Radulović, iz sela Praga, koji je nedavno objavio prvu zbirku pjesama pod nazivom “U ljuljašci zavičaja”.

Radulović je pjesme počeo da piše odavno, ali je to “godinama ćutalo”, kako je kazao Radulović, i čekale su pravi trenutak da budu objavljene.

“Natjerali su me da to objavim”, kazao je Radulović, koji je nesrećnim slučajem bez vida ostao prije dvije godine.

“Ostao sam majko, bez svjetlosti dana/a u mojoj duši otvori se rana/razdire mi grudi, duša Boga moli/dozivam te majko da ublažiš boli”, zapisao je Radulović u jednoj pjesmi.

Recezentkinja knjige mr Jelena Jovović, u predgovoru je zapisala da zbirka predstavlja mozaik pjesama o zavičaju, porodici, običajima, prirodi, majci i ženi.

“Milivoje Radulović na slikovit način prenosi tadašnje običaje i vrijeme kada se živjelo u Pragi. Slikom, rimom i stihovima, kroz retrospekciju, oživljava sve praške krajolike i njihovu prirodu. Kroz stihove vješto opisuje sve motive, ali najviše emocije unosi kod opisa ognjišta i majke. Ova zbirka ostavlja jak utisak na čitaoca i, možda, i ono najbitnije, što je i samom autoru bio cilj, da ne ostanemo ravnodušni i da ne zaboravimo na svoja rodna mjesta i korijene odakle smo iznikli”, zapisala je Jovović.

Štampanje knjige pomogla je Organizacija slijepih za Nikšić, Plužine i Šavnik, čiji je Radulović član.

Bonus video: